Social

Țărani fără pensii și asigurări medicale, uitați de statul român

Țărani fără pensii și asigurări medicale, uitați de statul român

Autoliv

Situația disperată a țăranilor rămași la bătrânețe fără pensii și asistență medicală pare să nu preocupe prea tare pe cei care conduc destinele țării. După o viață de muncă acești oameni se întreabă dacă ei mai sunt cetățenii României și dacă le mai pasă guvernanților de existența lor. Trandafir Vizeștean, din satul Bunea, la cei 72 de ani ai săi, se vede ajuns la bătrânețe fără pensie și asigurare medicală.

„Am muncit toată viața la pământ. În anul 1962 la noi s-a făcut tovărășie. Pentru că eu nu am vrut să mă înscriu, comuniștii mi-au luat pământul și mi-au dat undeva la marginea satului o parcelă, unde mistreții ne distrugeau recolta. Doi ani mai târziu s-a desființat tovărășia și mi-am recăpătat pământul părintesc. De atunci și până în prezent l-am cultivat și am dat țării mii de tone de pâine și carne. Nu am plătit cei 40 de lei contribuția la pensie. Era mult și veniturile erau mici. După ce a căzut comunismul am plătit doar asigurarea medicală. Ajuns la anii de pensie mi s-a spus că nu mai trebuie să plătesc sănătatea iar acum am aflat că nu mai sunt asigurat.  O perioadă fiica mea m-a trecut pe asigurarea ei, apoi a venit o lege care interzicea acest lucru. Ca să putem trăi, trebuie să muncim și la bătrânețe, când de fapt ar trebui să ne odihnim oasele trudite. Dacă cultivăm cele 8 hectare de pământ statul ne obligă să plătim impozite uriașe iar ajutor social nu primim pentru că avem pământ. Lege nu se aplică egal la toată lumea. Sunt cazuri în care unii primesc pensie și sunt asigurați. Noi suntem robi în această țară. Mă întreb dacă mai suntem cetățenii acestei țări pe care am hrănit-o prin truda noastră de o viață. Fac un apel către clasa politică și le reamintesc că existăm și noi”, spune Trandafir Vizeștean, țăran din satul Bunea, județul Timiș.

Legea spune că, în situația agricultorilor din zonele necooperativizate, timpul util la pensie se determină pe baza carnetului de pensii și asigurări sociale și reprezintă numărul anilor calendaristici în care s-a achitat contribuția minimă lunară de 40 lei prevăzută de Legea nr. 5/1977 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale ţăranilor cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate. Întrebarea este ce ne facem în cazul în care concetățenii noștri nu îndeplinesc această condiție, îi lăsăm să moară?

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. Bunicu'

    22 august 2016 at 0:44

    Uita sa spuna ca are peste 200 de stupi. Vrea sa i se dea dar el sa nu dea nimic in schimb….A trsait toata viata privat, acum sa plateasca serviciile….

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Cros caritabil pentru Spitalul din Lugoj. Tinerii de la Interact se implică în strângerea de fonduri

Cetateanul26 mai 2017

Întreruperi multe de curent săptămâna viitoare. În Timişoara, Lugoj şi alte localităţi din Timiş

Cetateanul26 mai 2017

„Poţi. Vrei. Dar faci?”, mesajul din acest an al Săptămânii Naţionale a Voluntariatului

Cetateanul26 mai 2017

O făgeţeancă este noul director executiv al DSP Timiş

Cetateanul24 mai 2017

Se strâng bani în bisericile din Timiş pentru premierea elevilor olimpici

Cetateanul23 mai 2017

Cum a ajuns Banatul “fruncea” în numărul de decese provocate de rujeolă

Daniel Dancea23 mai 2017

Un profesor din Banat predă istoria regiunii pe internet. A reuşit să adune într-un blog trecutul întregii zone

Cetateanul22 mai 2017

Un cetăţean care merita titlul de “Cetăţean de Onoare” a primit doar ”Cheia Oraşului”, pentru că politicienii lugojeni au orgolii

Cetateanul19 mai 2017

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Cetateanul19 mai 2017

Mii de vietăţi vor fi ucise şi în acest an din plăcere. Vezi ce animale vor fi vânate în Timiş

Cetateanul18 mai 2017

“Agentul mi-a zis: hai, marş de aici”. Supărat că a fost jignit, un şofer a pornit în urmărirea Poliţiei, pe autostradă: „Au fugit ca şobolanii”

Daniel Dancea17 mai 2017

Operaţiune în forţă a Poliţiei. În trei zile, 600 poliţişti au descoperit 55 de infracţiuni şi au aplicat amenzi de 350.000 de lei

Cetateanul15 mai 2017
%d blogeri au apreciat: