Taxa pentru promovarea turistică a Capitalei creşte la 2% din venitul din cazare

0

Taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Bucureşti pentru anul 2020 se va calcula prin aplicarea cotei de 2% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, în comparaţie cu 1% în prezent, conform unui proiect de hotărâre adoptat, miercuri, de către consilierii municipali.

Persoanele fizice şi juridice, prin intermediul cărora se realizează cazarea, inclusiv unităţile de cazare din economia colaborativă comercializate pe platforme tip AirBnb.com sau Booking.com vor avea obligaţia ca în documentele utilizate pentru încasarea tarifelor de cazare să evidenţieze distinct taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Bucureşti încasată. Atât AirBnb.com, cât şi şi Booking.com vor avea obligaţia să colecteze şi să vireze taxa doar pentru unităţile listate fără clasificare. Unităţile care au un certificat de clasificare (cu încadrare într-una din categoriile de unităţi de cazare) vor trebui să colecteze şi să vireze singure această taxă.

Taxa specială va fi încasată de către structura de primire turistică odată cu luarea în evidenţă a persoanelor cazate.

Prin structură de primire turistică cu funcţiune de cazare se înţelege: hotel, hotel-apartament, hostel, motel, vilă turistică, cabană turistică, bungalow, sat de vacanţă, camping, popas turistic, căsuţă de tip camping, apartament şi cameră de închiriat în locuinţă familiale, pensiune turistică.

Depunerea peste termen a declaraţiilor-decont se sancţionează cu amenzi cuprinse între 71-283 lei, iar nedepunerea declaraţiilor-decont, cu amenzi cuprinse între 283-705 lei. În cazul persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 300%.

În cadrul dezbaterilor, Oana Zaharia, director general la Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), a justificat majorarea prin alinierea la taxele de promovare turistică percepute de către alte capitale europene, precum Amsterdam (6%), Viena (3,02%) sau Budapesta (4%).

Consilierul municipal Raluca Teodor (USR) s-a arătat nemulţumită că nu a fost pusă la dispoziţie şi o listă a proiectelor realizate în acest an în baza taxei de promovare turistică.

„Ieri, în comisii, am încercat să pun câteva întrebări. De exemplu, cum au fost cheltuite cele opt milioane colectate din taxa de promovare în 2019 şi prin ce se justifică dublarea taxei pentru 2020. Nu am aflat până acum răspunsurile. Vom vota acest proiect, pentru că noi avem idei şi suntem siguri că putem implementa proiecte şi ameliora funcţionarea biroului de promovare turistică”, a spus ea.

Ionescu Tudor Tim (ALDE) a atras atenţia asupra faptului că în momentul în care Compania Municipală Turistica a vrut să acceseze aceste fonduri, ele fuseseră deja cheltuite.

„Una din companiile municipale, şi anume Turistica, a făcut o solicitare în această vară, din lipsă de finanţare, să poată accesa total sau parţial acest buget destinat exclusiv promovării turistice şi desfăşurării de proiecte în scopul promovării turistice a Municipiului Bucureşti. Şi am aflat, spre marea mea surprindere, că banii aceia nu mai sunt. Unde au fost daţi, unde au fost cheltuiţi, nu ştim, dar sigur nu au fost cheltuiţi în scopul promovării turistice, aşa cum este prevăzut prin lege”, a spus el.

Pe de altă parte, Sorin Chiriţă, city manager, a subliniat că toţi banii au fost utilizaţi conform destinaţiei de către AMPT şi alte instituţii subordonate PMB.

„Pe parcursul anului acestuia au fost făcute o serie de evenimente, o serie de activităţi de promovare turistică, inclusiv prin AMPT şi prin alte instituţii subordonate. Nu toată activitatea de promovare turistică a Municipiului Bucureşti se raportează doar prin ceea ce s-a alocat Companiei Municipale. Deci, nu există să dai doar într-un singur loc şi multe din proiectele făcute pe parcursul anului au fost făcute în colaborare cu organizaţiile de specialitate din domeniul turismului. Inclusiv această propunere de majorare a taxei este făcută împreună cu aceste organizaţii”, a mai spus el.

Sursa foto: economica.net

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și