Terapia psihedelică ar putea „reseta” creierul depresiv

0

Un medicament halucinogen puternic cunoscut pentru rolul său în ritualurile șamanice este testat pentru prima dată ca un potențial remediu pentru depresie.

Participanților li se va administra medicamentul DMT, urmat de terapie prin comunicare verbală.

Se speră că acest lucru ar putea oferi o alternativă pentru numărul semnificativ de persoane care nu răspund la pastilele convenționale pentru depresie.

Unii cercetători cred că terapia asistată psihedelic ar putea oferi o ameliorare pe termen mai lung a simptomelor.

Un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că alte medicamente psihedelice, în special alături de terapia vorbitoare, sunt sigure și pot fi eficiente pentru tratarea unei game largi de boli mintale.

Aceasta va fi prima dată când DMT se administrează persoanelor cu depresie moderată până la severă, într-un studiu clinic.

Carol Routledge, directorul științific al Small Pharma, compania care conduce studiul, a declarat: „Credem că impactul va fi aproape imediat și va dura mai mult decât antidepresivele convenționale”.

„Molecula spiritului”

Medicamentul este cunoscut sub numele de „molecula spiritului” datorită modului în care modifică conștiința umană și produce halucinații care au fost asemănate cu o experiență aproape de moarte.

Este, de asemenea, ingredientul activ în ayahuasca, un medicament tradițional amazonian din plante folosit pentru a aduce iluminarea spirituală.

Cercetătorii consideră că medicamentul ar putea ajuta la slăbirea căilor fixe ale creierului, care pot fi apoi „resetate” cu terapia prin comunicare verbală, după aceea.

Doamna Routledge a comparat medicamentul cu „scuturarea unui glob cu zăpadă” – aruncând în aer modele de gândire negativă înrădăcinate, pe care terapia le permite să fie reinstalate într-o formă mai funcțională.

Dar această ipoteză trebuie încă dovedită. Echipa consultă Imperial College London, care conduce Centrul pionier de cercetare psihedelică. Ca parte a studiului, ei speră să investigheze dacă medicamentul poate fi administrat ca o singură dată sau ca parte a unui tratament. Subiecții vor fi urmăriți timp de cel puțin șase luni pentru a vedea cât durează efectele tratamentului.

Clinica Ketamine

Între timp, o clinică de terapie asistată de ketamină urmează să se deschidă la Bristol săptămâna viitoare. Deși medicamentul este deja utilizat pentru depresie în clinici precum serviciul de tratament cu ketamină din Oxford, acesta nu este însoțit de psihoterapie.

Mai degrabă, este utilizat pentru a oferi o ușurare temporară a simptomelor pentru persoanele care au depresie foarte gravă, rezistentă la tratament convențional.

Până în prezent, cercetările nepublicate prezentate la o conferință de către profesorul de psihofarmacologie de la Universitatea din Exeter, Celia Morgan, sugerează că, ketamina însoțită de terapie are efecte mult mai durabile.

Prof. Morgan a spus că există dovezi crescânde că medicamentele, inclusiv psilocibina, LSD, ketamina și MDMA (Ecstasy), sunt sigure și ar putea juca un rol în tratamentul tulburărilor de sănătate mintală.

Și au existat unele dovezi timpurii că ar putea avea efecte pe termen mai lung decât medicamentele prescrise convențional ca antidepresive, cunoscute sub numele de ISRS, dar au fost necesare mai multe cercetări.

De asemenea, au funcționat folosind un mecanism complet diferit, a explicat prof. Morgan.

„Schimbare de lungă durată”

În timp ce medicamentele convenționale pot amorți sentimentele negative, „aceste medicamente par să vă permită să abordați experiențe dificile din viața voastră, să stați cu acea suferință și să le procesați”, a spus ea.

„S-ar putea să ajungem la ceva mai fundamental” care a fost cauza principală a problemei, a spus prof. Morgan.

„Prin aceasta credem că puteți obține o schimbare mult mai durabilă.”

Prof. Michael Bloomfield, psihiatru consultant la University College London, a spus că, deși este un domeniu de cercetare „cu adevărat interesant”, este necesară precauție în ceea ce privește supra-valorizarea potențialului drogurilor.

A fost, de asemenea, un domeniu de terapie care ar putea fi deschis abuzului și dependenței, a spus el.

Prof. Morgan a subliniat, de asemenea, importanța medicamentelor utilizate în contextul terapiei, deoarece existau îngrijorări că „oamenii ar putea crede că pot să-și revină cu unele droguri recreative”. „Dar chiar nu funcționează”, a spus ea.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și