Actualitate

Timișoara deține cantități uriașe de „aur verde” lângă Lugoj

Timișoara deține cantități uriașe de „aur verde” lângă Lugoj

Cetateanul Lugoj

Primăria Timișoara deține în zona Lugojului o suprafață de aproximativ 700 de hectare de pădure.  Pădurea Primăriei Timișoara, din care aproximativ 100 de hectare sunt de cireș, este păzită de Ocolul Silvic Ana Lugojana.

Unul din cele mai bogate orașe din România, Timișoara are sute de proprietăți. Primăria Timișoara deține, însă, și suprafețe de pădure, câteva hectare chiar la marginea orașului. Cea mai mare suprafață de pădure Timișoara o deține, însă, în zona Criciova – Jdioara, de lângă Lugoj. Potrivit unor reprezentanți ai Primăriei Timișoara, pădurea pe care orașul de pe Bega o deține de zeci de ani a fost naționalizată și revendicată după Revoluție, fiind dată în pază Ocolului Silvic Ana Lugojana.

Surse din Primăria Timișoara au declarat că la un moment dat s-au purtat discuții pentru un schimb de terenuri între Primăria Timișoara și Romsilva. Prin schimb se dorea ca Primăria Timișoara să primească de la Romsilva șase hectare de pădure de la marginea Timișoarei, pentru extinderea grădinii zoologice, și să cedeze o parte din pădurea de la Criciova. „Schimbul a picat pentru că Romsilva a cerut în schimbul celor șase hectare de la Timișoara peste 160 de hectare din pădurea de la Criciova-Jdioara. Era inadmisibil pentru că legea îți permite să dai la schimb o suprafață de până la trei ori mai mare”, au explicat surse din Primăria Timișoara.

Cât produce pădurea Primăriei Timișoara

Potrivit raportului dat de Ocolul Silvic Ana Lugojana pentru activitatea din 2015, intrat în posesia „Cetățeanul”, pădurarii Ocolului Silvic au avut în pază un fond forestier care îi aparține Primăriei Timișoara de 683 de hectare. Potrivit documentului, din pădurea Primăriei Timișoara s-au vândut în 2015 aproape 1.000 de metri cubi de lemn, în valoare de 141.000 de lei. La aceste venituri se adaugă 40.000 de lei venituri din utilizarea fondului de conservare. Nici cheltuielile nu au fost, însă, mici, acestea fiind de 111.000 de lei. Astfel, în anul 2015, pădurea Primăriei Timișoara din zona Lugojului a produs un profit de 70.000 de lei.

Se taie ilegal?

Un raport Direcției de Control în Silvicultură, intrat în posesia „Cetățeanul” scoate la iveală faptul că pădurea Primăriei Timișoara a fost și „victimă” a tăierilor ilegale. Potrivit documentului, „în data de 17.05.2011, delegatul Ocolului Silvic Ana Lugojana a constatat că numita SC Stejarul SA ar fi tăiat ilegal arbori din pădurea proprietate privată a Primăriei Timișoara, un număr de 46 de arbori cu un volum de 42,736 mc și o valoare de 7.076 lei, fapta fiind constatată că infracțiune silvică”. Pentru asta s-a întocmit și un dosar penal. Nu se știe care a fost soarta acestui dosar, dar patronul Stejarul, Tiberiu Crivineanțu, este judecat în momentul de față pentru tăieri ilegale din pădurile proprietate privată a unor persoane fizice.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

PSD pregăteşte o nouă mizerie. Un pliant cu informaţii false şi defăimătoare pe care să-l distribuie în cutiile poştale (P)

Cetateanul9 decembrie 2016

Lugojenii pot sta la curent cu cele mai în vogă evenimente din judeţ cu ajutorul unei noi aplicaţii

Gabriel Iosa9 decembrie 2016

Lugojenii, chemaţi să descopere măreţia muntelui în cadrul unui eveniment dedicat filmului “Sălbăticia din Carpaţi”

Gabriel Iosa9 decembrie 2016

Lugojenii nu pot vota decât la secţiile la care sunt arondaţi! Vezi unde e secţia ta de votare

Gabriel Iosa9 decembrie 2016

[VIDEO&FOTO] Atmosferă incendiară la balul bobocilor de la „Drăgan”! Ruby a încheiat spectacolul cu un concert de senzaţie

Gabriel Iosa8 decembrie 2016

Doctoriţa din Lugoj pusă pe Facebook de lugojeni că parchează aiurea a trimis drept la replică: „Cum e cu cei 7 ani de acasă?”

Gabriel Iosa8 decembrie 2016

PNL dezminte zvonurile că Buciu nu se află pe poziția a doua la Senat. Dovada este un specimen al buletinului de vot

Daniel Groza8 decembrie 2016

[FOTO] Maeştrii bucătari ai Lugojului, juraţii concursului gastronomic al elevilor de la Branişte

Gabriel Iosa8 decembrie 2016

Fostul șef al Poliției Lugoj, Claudiu Chebici, acuzat că a protejat tăieri ilegale de pădure: „Sunt foarte relaxat”

Daniel Dancea8 decembrie 2016

Bărbat de lângă Lugoj, trimis în judecată pentru loviri și alte violențe și ultraj. L-a atacat pe un pădurar

Daniel Dancea7 decembrie 2016

Bişniţari luaţi pe sus de poliţişti! Ţigări, alcool, petarde şi valută, pe lista de „descoperiri” ale autorităţilor

Gabriel Iosa7 decembrie 2016

[VIDEO] Şoferi furioşi din cauza unui bizon la Lugoj! A blocat circulaţia şi s-a jucat pe telefon, în timp ce pasagera plătea o factură

Cetateanul7 decembrie 2016