Top 10 cele mai bune vinuri și recomandări pentru consum

0

Vinul este a doua cea mai populară băutură alcoolică din lume, după bere. Totuși, în materie de complexitate a gustului și al caracterului, toată lumea este de acord că licoarea lui Bachus ocupă primul loc. Vinul este o băutură nobilă, care are nevoie de atenție sporită atât pe parcursul cultivării strugurilor, cât și al producției propriu-zise. 

 

Un vin bun nu necesită doar struguri de calitate, ci și meșteșug și o anumită atitudine și mentalitate în legătură cu acest produs. Se poate spune că vinul este un produs cultural, pentru că adună în jurul lui tradiții, idei și, în primul rând, oameni. Descoperă în continuare care sunt cele mai bune 10 vinuri și cum trebuie să le consumi pentru a le savura din plin. 

 

   1. Chardonnay

 

Chardonnay este un soi de vin alb care se găsește în gama de vinuri premium a oricărei crame. Se cultivă în toate zonele viticole ale lumii și este cel mai popular. Calitatea sa este excepțională, în unele zone, iar gustul are note de citrice, vanilie și mirodenii. Se servește cu carne de pui și sosuri cremoase.

 

   2. Cabernet Sauvignon

 

Acest soi de vin roșu corpolent și robust. Se învechește în butoaie de stejar, pentru ca gustul să se maturizeze. Are gust de fructe de pădure, prune, condimente și scoarță de copac. Este ideal alături de preparatele din carne roșie. 

 

   3. Pinot Noir

 

Pinot Noir este un soi de vin obținut din strugurii cu același nume. Aceștia se disting prin rezistența la climatul rece, iar vinul prin senzația fină pe care o lasă după degustare. Gustul este de fructe roșii și pământ. Se servește cu vânat sau vițel.

 

   4. Riesling

 

Riesling este mândria Germaniei, pentru că originea sa este pe valea Rinului. În prezent, acest vin alb se cultivă în multe regiuni și este apreciat pentru combinația de dulceață și aciditate. Se recomandă servirea sa alături de preparate cu gusturi bogate, ca cele asiatice, dar și cu porc. 

 

   5. Merlot

 

Merlot este vinul emblemă al regiunii Bordeaux, dar se cultivă pe tot globul. Este un vin roșu cu un conținut echilibrat de tanini, note fructate și arome de fructe. Se servește cu rață, miel și diverse preparate în care se amestecă legumele cu carnea.

 

   6. Sauvignon Blanc

 

Acest vin alb este delicat, sec și transmite prospețime. Are note de citrice și fân, dar și de vanilie și mirodenii. Se potrivește cu fructe de mare, pui și legume la grătar. Este originar tot din Bordeaux și se consumă, de cele mai multe ori, în primul sau al doilea an de la depozitare.

 

   7. Pinot Grigio

 

Pinot Grigio este un vin italian emblematic, care se diferențiază de Pinot Gris prin faptul că este mai puțin corpolent și nu are note de gust mineral și floral. Pinot Grigio este un vin alb sec și ușor, cu gust de pere sau mere. Se servește cu fructe de mare, în special scoici.

 

   8. Fetească albă

 

Acest soi românesc se cultivă de secole, supraviețuind atacului filoxerei, care a marcat viticultura secolului al XIX-lea. Vinul se remarcă prin finețe și echilibru. Gustul este de caisă, tei, fân și citrice. Este ideal cu pește, carne albă, aperitive și mâncăruri ușor picante.

 

   9. Busuioaca de Bohotin

 

Înrudit cu Tămâioasa, acest soi originar din zona Iașiului are o culoare deschisă, cu nuanțe cărămizii. Busuioaca de Bohotin are gust de căpșune, fructe de pădure, fagure și petale de trandafir. Se servește răcit la 8-10 grade, cu aperitive, salate sau desert.

 

   10. Zinfandel

 

Zinfandel este unul dintre puținele soiuri originare din America. Se cultivă exclusiv în California și se distinge prin conținutul mare de alcool și gustul de gem, fructe coapte și mirodenii. Este ideal alături de preparate afumate sau fripte.

 

Cele 10 vinuri pe care ți le-am prezentat sunt adevărate comori gastronomice. Ține cont de recomandările noastre de servire pentru a le savura din plin. 

Citește și