Autoliv Lugoj

Social

Tot mai mulți părinți refuză vaccinurile pentru copii. Medicii de familie, îngrijorați de consecințele unei astfel de decizii

Tot mai mulți părinți refuză vaccinurile pentru copii. Medicii de familie, îngrijorați de consecințele unei astfel de decizii

Business Strategist

Ministerul Sănătății a dat publicității o statistică „alarmantă” în ceea ce privește cazurile de rujeolă înregistrate în țară. Astfel, în primele opt luni ale acestui an s-au înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. Doi copii sub un an au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se aşteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât îngrijorătoare. În tot anul trecut au existat doar șapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces. Județul Timiș nu are puține cazuri. De la începutul anului s-au înregistrat 71 de cazuri de copii cu rujeolă și un deces.

Aproape 100 de părinți au refuzat, într-o singură lună, vaccinarea

Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, în luna iulie, din 360 de copii care împlineau un an și trebuiau vaccinați, 95 nu au fost imunizați. Motivul este reprezentat de refuzul părinților, scris. Medicii fac apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare pentru sănătatea copiilor.

„Toate campaniile antiagresive împotriva vaccinării au dus la această situaţie gravă de epidemie de rujeolă declarată de Ministerul Sănătăţii la noi în ţară. Şi la nivelul cabinetului nostru, în ultimii doi ani, au fost părinți care au refuzat vaccinarea, în special cu acest vaccin ROR care imunizează pentru rujeolă, rubeolă şi oreon”, a declarat Dr. Emanuela Năsuia, medic de familie.

De asemenea, aceștia trag un semnal de alarmă şi cu privire la gravitatea bolii şi la consecințele neefectuării vaccinului.

„Rujeola este o boală infecto-contagioasă foarte gravă care apare la copiii mici. Debutează cu febră, rinoree, strănut sau tuse persistentă, umflarea ganglionilor latero-cervicali, ochi rosii, lăcrimare, stare de moleșeală. Perioada de incubație, adică intervalul de timp dintre momentul infectării și cel al apariției primelor simptome, se încadrează între șapte și 18 zile. În cele mai multe cazuri, primele simptome apar după opt și 12 zile de la momentul infectării cu virusul rujeolic”, a mai adăugat Dr. Emanuela Năsuia.

DSP Timiș a primit, la începutul lui 2016, 13.388 de doze de vaccin antirujeolic (ROR), apoi încă o tranșă de 4.000. La începutul lunii septembrie, în farmacia DSP Timiș existau 8.508 doze.

Rujeola, oreionul şi rubeola sunt boli comune, deosebit de infecţioase şi care pot genera complicaţii severe, inclusiv meningită, inflamarea creierului (encefalită) şi surzenie. ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.

Când şi cum se administrează vaccinul ROR?

Prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor ca parte din programul naţional obligatoriu de vaccinare în intervalul de vârstă 12-15 luni. Cea de-a două doză se administrează la începerea şcolii, de obicei la 7 ani, deşi poate fi realizată chiar şi la 3 luni de la prima imunizare. În jur de 5-10% dintre copii nu sunt complet imuni ROR după prima doză de vaccin, acesta fiind motivul pentru care este necesară şi ce-a de-a două doză, în urmă căreia rămân aprox. 1% din copii parţial imuni împotriva celor 3 boli ale copilăriei.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Social

Mai multe în Social

Primarul Francisc Boldea este acuzat că nu vrea să cumpere tomograf la spital, ca să nu strice afacerile PSD

Daniel Groza24 martie 2017

Șase strategii ale cazinourilor, numai bune de adaptat oricărui startup

Daniel Groza23 martie 2017

Criză în Timiş! La Lugoj, părinţii ar plăti oricât să-şi imunizeze copiii, doar că vaccinurile lipsesc şi din farmacii

Gabriel Iosa15 martie 2017

IPJ Timiş verifică dacă poliţiştii pârâţi de primarul din Făget au respectat procedura

Daniel Groza10 martie 2017

Primarul din Făget, supărat pe modul cum dau amenzi poliţiştii. Vezi ce scrisoare de protest a trimis comandantului

Daniel Groza10 martie 2017

Cormoranii fac ravagii în Timiş. Au devastat bazinele de la Mănăstirea Româneşti şi au dat atacul la ferma piscicolă din Lugoj

Daniel Groza7 martie 2017

Proprietarii din Lugoj, care îşi lasă terenul în paragină, vor plăti impozite majorate cu până la 500%

Daniel Groza6 martie 2017

Cea mai nouă parcare pe care o face Primăria stârneşte nemulţumirea lugojenilor. Consilier local: se încalcă legea!

Daniel Groza1 martie 2017

Şoferi “puşcaţi” de poliţişti cu radarul de ultimă generaţie! Câţi au fost amendaţi la Lugoj în weekend

Gabriel Iosa27 februarie 2017

Ucisă cu bestialitate de Dragobete! O femeie dintr-un sat de lângă Lugoj şi-a găsit sfârşitul departe de casă, în mâinile iubitului

Gabriel Iosa27 februarie 2017

Eva Energy explică la Lugoj cum puteţi obţine contracte corecte şi tarife mai mici pentru energie

Daniel Groza23 februarie 2017

Ziua Îndrăgostiţilor s-a lăsat cu amenzi din partea Poliţiei Lugoj! Razie de proporţii în oraş

Gabriel Iosa15 februarie 2017
%d blogeri au apreciat: