Social

Tot mai mulți părinți refuză vaccinurile pentru copii. Medicii de familie, îngrijorați de consecințele unei astfel de decizii

Tot mai mulți părinți refuză vaccinurile pentru copii. Medicii de familie, îngrijorați de consecințele unei astfel de decizii

Cetateanul Lugoj

Ministerul Sănătății a dat publicității o statistică „alarmantă” în ceea ce privește cazurile de rujeolă înregistrate în țară. Astfel, în primele opt luni ale acestui an s-au înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. Doi copii sub un an au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se aşteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât îngrijorătoare. În tot anul trecut au existat doar șapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces. Județul Timiș nu are puține cazuri. De la începutul anului s-au înregistrat 71 de cazuri de copii cu rujeolă și un deces.

Aproape 100 de părinți au refuzat, într-o singură lună, vaccinarea

Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, în luna iulie, din 360 de copii care împlineau un an și trebuiau vaccinați, 95 nu au fost imunizați. Motivul este reprezentat de refuzul părinților, scris. Medicii fac apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare pentru sănătatea copiilor.

„Toate campaniile antiagresive împotriva vaccinării au dus la această situaţie gravă de epidemie de rujeolă declarată de Ministerul Sănătăţii la noi în ţară. Şi la nivelul cabinetului nostru, în ultimii doi ani, au fost părinți care au refuzat vaccinarea, în special cu acest vaccin ROR care imunizează pentru rujeolă, rubeolă şi oreon”, a declarat Dr. Emanuela Năsuia, medic de familie.

De asemenea, aceștia trag un semnal de alarmă şi cu privire la gravitatea bolii şi la consecințele neefectuării vaccinului.

„Rujeola este o boală infecto-contagioasă foarte gravă care apare la copiii mici. Debutează cu febră, rinoree, strănut sau tuse persistentă, umflarea ganglionilor latero-cervicali, ochi rosii, lăcrimare, stare de moleșeală. Perioada de incubație, adică intervalul de timp dintre momentul infectării și cel al apariției primelor simptome, se încadrează între șapte și 18 zile. În cele mai multe cazuri, primele simptome apar după opt și 12 zile de la momentul infectării cu virusul rujeolic”, a mai adăugat Dr. Emanuela Năsuia.

DSP Timiș a primit, la începutul lui 2016, 13.388 de doze de vaccin antirujeolic (ROR), apoi încă o tranșă de 4.000. La începutul lunii septembrie, în farmacia DSP Timiș existau 8.508 doze.

Rujeola, oreionul şi rubeola sunt boli comune, deosebit de infecţioase şi care pot genera complicaţii severe, inclusiv meningită, inflamarea creierului (encefalită) şi surzenie. ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.

Când şi cum se administrează vaccinul ROR?

Prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor ca parte din programul naţional obligatoriu de vaccinare în intervalul de vârstă 12-15 luni. Cea de-a două doză se administrează la începerea şcolii, de obicei la 7 ani, deşi poate fi realizată chiar şi la 3 luni de la prima imunizare. În jur de 5-10% dintre copii nu sunt complet imuni ROR după prima doză de vaccin, acesta fiind motivul pentru care este necesară şi ce-a de-a două doză, în urmă căreia rămân aprox. 1% din copii parţial imuni împotriva celor 3 boli ale copilăriei.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Social

Mai multe în Social

Aici sunt pierderile Meridianului, suportate din banii lugojenilor. „Nu este o avarie majoră, e o gaură cât un stilou”.

Daniel Groza13 ianuarie 2017

Dezbaterea publică nu a schimbat nimic! Preţul apei şi canalizării va creşte la Lugoj

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Iarna e ca vara! Lugojenii se plâng că nu au apă la etajele superioare. Explicaţiile Meridianului!

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Ambulanţa Lugoj, două ture pe noapte pentru a-i ajuta pe oamenii străzii rămaşi în ger

Gabriel Iosa11 ianuarie 2017

FOTO! Apa de la robinetele din Lugoj, murdară şi de nebăut, deşi primăria o recomandă ca bună de consum

Gabriel Iosa10 ianuarie 2017

Bilanţ la CPU Lugoj! Câţi pacienţi au decedat la Urgenţe, la spitalul lugojean

Gabriel Iosa6 ianuarie 2017

Lugojenii participă la slujba de Bobotează! Sute de litri de agheasmă, pregătite pentru credincioşi

Gabriel Iosa6 ianuarie 2017

Se distribuie invitațiile la Revelionul Seniorilor

Daniel Groza4 ianuarie 2017

O fetiţă din Timiş a murit din cauza rujeolei. Ministerul Sănătăţii cere părinţilor să imunizeze copiii

Daniel Groza29 decembrie 2016

Ambulanţele au circulat non-stop de Crăciun la Lugoj! Record de apeluri la 112 în seara de Ajun

Gabriel Iosa27 decembrie 2016

PAMFLET – Scrisoare către Moş Crăciun

Cetateanul24 decembrie 2016

Un băiețel de cinci ani, din Nădrag, are nevoie de ajutor. E bolnav de leucemie, iar familia lui nu are banii necesari tratamentului

Daniel Groza20 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: