Social

Tot mai mulți părinți refuză vaccinurile pentru copii. Medicii de familie, îngrijorați de consecințele unei astfel de decizii

Tot mai mulți părinți refuză vaccinurile pentru copii. Medicii de familie, îngrijorați de consecințele unei astfel de decizii

Autoliv

Ministerul Sănătății a dat publicității o statistică „alarmantă” în ceea ce privește cazurile de rujeolă înregistrate în țară. Astfel, în primele opt luni ale acestui an s-au înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. Doi copii sub un an au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se aşteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât îngrijorătoare. În tot anul trecut au existat doar șapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces. Județul Timiș nu are puține cazuri. De la începutul anului s-au înregistrat 71 de cazuri de copii cu rujeolă și un deces.

Aproape 100 de părinți au refuzat, într-o singură lună, vaccinarea

Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, în luna iulie, din 360 de copii care împlineau un an și trebuiau vaccinați, 95 nu au fost imunizați. Motivul este reprezentat de refuzul părinților, scris. Medicii fac apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare pentru sănătatea copiilor.

„Toate campaniile antiagresive împotriva vaccinării au dus la această situaţie gravă de epidemie de rujeolă declarată de Ministerul Sănătăţii la noi în ţară. Şi la nivelul cabinetului nostru, în ultimii doi ani, au fost părinți care au refuzat vaccinarea, în special cu acest vaccin ROR care imunizează pentru rujeolă, rubeolă şi oreon”, a declarat Dr. Emanuela Năsuia, medic de familie.

De asemenea, aceștia trag un semnal de alarmă şi cu privire la gravitatea bolii şi la consecințele neefectuării vaccinului.

„Rujeola este o boală infecto-contagioasă foarte gravă care apare la copiii mici. Debutează cu febră, rinoree, strănut sau tuse persistentă, umflarea ganglionilor latero-cervicali, ochi rosii, lăcrimare, stare de moleșeală. Perioada de incubație, adică intervalul de timp dintre momentul infectării și cel al apariției primelor simptome, se încadrează între șapte și 18 zile. În cele mai multe cazuri, primele simptome apar după opt și 12 zile de la momentul infectării cu virusul rujeolic”, a mai adăugat Dr. Emanuela Năsuia.

DSP Timiș a primit, la începutul lui 2016, 13.388 de doze de vaccin antirujeolic (ROR), apoi încă o tranșă de 4.000. La începutul lunii septembrie, în farmacia DSP Timiș existau 8.508 doze.

Rujeola, oreionul şi rubeola sunt boli comune, deosebit de infecţioase şi care pot genera complicaţii severe, inclusiv meningită, inflamarea creierului (encefalită) şi surzenie. ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.

Când şi cum se administrează vaccinul ROR?

Prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor ca parte din programul naţional obligatoriu de vaccinare în intervalul de vârstă 12-15 luni. Cea de-a două doză se administrează la începerea şcolii, de obicei la 7 ani, deşi poate fi realizată chiar şi la 3 luni de la prima imunizare. În jur de 5-10% dintre copii nu sunt complet imuni ROR după prima doză de vaccin, acesta fiind motivul pentru care este necesară şi ce-a de-a două doză, în urmă căreia rămân aprox. 1% din copii parţial imuni împotriva celor 3 boli ale copilăriei.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Social

Mai multe în Social

Cros caritabil pentru Spitalul din Lugoj. Tinerii de la Interact se implică în strângerea de fonduri

Cetateanul26 mai 2017

Întreruperi multe de curent săptămâna viitoare. În Timişoara, Lugoj şi alte localităţi din Timiş

Cetateanul26 mai 2017

„Poţi. Vrei. Dar faci?”, mesajul din acest an al Săptămânii Naţionale a Voluntariatului

Cetateanul26 mai 2017

O făgeţeancă este noul director executiv al DSP Timiş

Cetateanul24 mai 2017

Se strâng bani în bisericile din Timiş pentru premierea elevilor olimpici

Cetateanul23 mai 2017

Cum a ajuns Banatul “fruncea” în numărul de decese provocate de rujeolă

Daniel Dancea23 mai 2017

Un profesor din Banat predă istoria regiunii pe internet. A reuşit să adune într-un blog trecutul întregii zone

Cetateanul22 mai 2017

Un cetăţean care merita titlul de “Cetăţean de Onoare” a primit doar ”Cheia Oraşului”, pentru că politicienii lugojeni au orgolii

Cetateanul19 mai 2017

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Cetateanul19 mai 2017

Mii de vietăţi vor fi ucise şi în acest an din plăcere. Vezi ce animale vor fi vânate în Timiş

Cetateanul18 mai 2017

“Agentul mi-a zis: hai, marş de aici”. Supărat că a fost jignit, un şofer a pornit în urmărirea Poliţiei, pe autostradă: „Au fugit ca şobolanii”

Daniel Dancea17 mai 2017

Operaţiune în forţă a Poliţiei. În trei zile, 600 poliţişti au descoperit 55 de infracţiuni şi au aplicat amenzi de 350.000 de lei

Cetateanul15 mai 2017
%d blogeri au apreciat: