Cetateanul Lugoj

Social

Tot mai mulți părinți refuză vaccinurile pentru copii. Medicii de familie, îngrijorați de consecințele unei astfel de decizii

Tot mai mulți părinți refuză vaccinurile pentru copii. Medicii de familie, îngrijorați de consecințele unei astfel de decizii

Cetateanul Lugoj

Ministerul Sănătății a dat publicității o statistică „alarmantă” în ceea ce privește cazurile de rujeolă înregistrate în țară. Astfel, în primele opt luni ale acestui an s-au înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. Doi copii sub un an au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se aşteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât îngrijorătoare. În tot anul trecut au existat doar șapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces. Județul Timiș nu are puține cazuri. De la începutul anului s-au înregistrat 71 de cazuri de copii cu rujeolă și un deces.

Aproape 100 de părinți au refuzat, într-o singură lună, vaccinarea

Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, în luna iulie, din 360 de copii care împlineau un an și trebuiau vaccinați, 95 nu au fost imunizați. Motivul este reprezentat de refuzul părinților, scris. Medicii fac apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare pentru sănătatea copiilor.

„Toate campaniile antiagresive împotriva vaccinării au dus la această situaţie gravă de epidemie de rujeolă declarată de Ministerul Sănătăţii la noi în ţară. Şi la nivelul cabinetului nostru, în ultimii doi ani, au fost părinți care au refuzat vaccinarea, în special cu acest vaccin ROR care imunizează pentru rujeolă, rubeolă şi oreon”, a declarat Dr. Emanuela Năsuia, medic de familie.

De asemenea, aceștia trag un semnal de alarmă şi cu privire la gravitatea bolii şi la consecințele neefectuării vaccinului.

„Rujeola este o boală infecto-contagioasă foarte gravă care apare la copiii mici. Debutează cu febră, rinoree, strănut sau tuse persistentă, umflarea ganglionilor latero-cervicali, ochi rosii, lăcrimare, stare de moleșeală. Perioada de incubație, adică intervalul de timp dintre momentul infectării și cel al apariției primelor simptome, se încadrează între șapte și 18 zile. În cele mai multe cazuri, primele simptome apar după opt și 12 zile de la momentul infectării cu virusul rujeolic”, a mai adăugat Dr. Emanuela Năsuia.

DSP Timiș a primit, la începutul lui 2016, 13.388 de doze de vaccin antirujeolic (ROR), apoi încă o tranșă de 4.000. La începutul lunii septembrie, în farmacia DSP Timiș existau 8.508 doze.

Rujeola, oreionul şi rubeola sunt boli comune, deosebit de infecţioase şi care pot genera complicaţii severe, inclusiv meningită, inflamarea creierului (encefalită) şi surzenie. ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.

Când şi cum se administrează vaccinul ROR?

Prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor ca parte din programul naţional obligatoriu de vaccinare în intervalul de vârstă 12-15 luni. Cea de-a două doză se administrează la începerea şcolii, de obicei la 7 ani, deşi poate fi realizată chiar şi la 3 luni de la prima imunizare. În jur de 5-10% dintre copii nu sunt complet imuni ROR după prima doză de vaccin, acesta fiind motivul pentru care este necesară şi ce-a de-a două doză, în urmă căreia rămân aprox. 1% din copii parţial imuni împotriva celor 3 boli ale copilăriei.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

rujeola

Rujeola continuă să dea bătăi de cap timișenilor. Au fost confirmate peste 90 de cazuri

Iasmina Olariu20 octombrie 2016
perne-lugojul-pedaleaza-06

Mişcarea ciclistă a Lugojului, în pană de voluntari pentru a organiza noi ture prin oraş

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
card

Persoanele cu handicap din județul Timiş pot depune cereri pentru eliberarea cardului european pentru dizabilitate

Iasmina Olariu19 octombrie 2016
bila

S-a rezolvat problema tânărului care trăiește în cort. Primăria îi dă o cameră la spital!

Daniel Groza18 octombrie 2016
incalzire

Începe distribuirea cererilor pentru ajutorul de încălzire. Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești

Iasmina Olariu17 octombrie 2016
bila

Lugojenii au sărit în ajutorul tânărului bolnav care trăiește în cort la marginea orașului. Primarul promite că va căuta o soluție!

Daniel Groza14 octombrie 2016
cjas-timis-casa-de-asigurari-de-sanatate-13-700x336

Program modificat la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
afis

Copii din două centre de ocrotire din Lugoj participă la Festivalul „Praf de stele” de la Timișoara

Iasmina Olariu13 octombrie 2016
rendo

Destinul uimitor al unui tânăr crescut într-un orfelinat din Lugoj. Cunoașterea limbii engleze i-a schimbat viața

Daniel Dancea13 octombrie 2016
cjas-timis-casa-de-asigurari-de-sanatate-13-700x336

Modificare de ultimă oră! Elevii nu mai au nevoie de adeverințe de la CJAS pentru a dovedi calitatea de asigurat

Iasmina Olariu13 octombrie 2016
orchestra-bcb-harul

Sărbătoare mare la Biserica „Harul”. Se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea orchestrei

Cetateanul12 octombrie 2016
tratament

Casa de Pensii distribuie aproape 50 de bilete de tratament pentru luna octombrie. Vezi în ce staţiuni!

Iasmina Olariu11 octombrie 2016