Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Actualitate

Trei sute de locuitori din zona Lugoj-Făget, proprietari pe Autostrada A6

Trei sute de locuitori din zona Lugoj-Făget, proprietari pe Autostrada A6

Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Un caz uluitor se petrece la limita hotarelor dintre Lugoj și Coșteiu. Statul Român a început procedurile de expropriere pentru pământul unde astăzi rulează autovehicule pe Autostrada A6, însă nu le-a finalizat. Așa s-a ajuns ca trei sute de terenuri peste care a fost construită Autostrada să nu fie proprietatea Statului Român, cum ar fi normal, ci sunt în continuare în posesia vechilor deținători care au acasă titlul de proprietate pe teren.

Dacă e să ducem cazul la absurd, oricare dintre aceștia poate să facă ce dorește pe propriul teren, adică ne-am putea trezi într-o bună zi că cineva își construiește o colibă sau își pune porumb pe autostradă și are tot dreptul legal să o facă.

Totul a început în anul 2012 cu emiterea HG. 203 prin care se stabileau proprietarii, suprafețele și sumele pentru pământurile care urmau să fie expropriate. Iar totul acolo s-a oprit din punct de vedere legal. În schimb constructorul, cu permisiunea CNADR, a intrat în terenuri cu buldozerele și a început construcția Autostrăzii care a fost finalizată și dată în folosință în 2014.

”Ieșim în stradă și blocăm autostrada”

Dacă în alte situații, proprietarii au fost chemați la primăriile aparținătoare și li s-au plătit și banii, în cazul prezentat de noi deținătorii de teren nici nu au fost înștiințați oficial despre expropriere, nu li s-a emis niciun act de expropriere, totul a rămas la emiterea acelui HG 203/2012.

”Într-un stat de drept proprietarul poate fi expropriat doar după o justă și prealabilă despăgubire. Terenurile sunt munca bunicilor noștri. Pe lângă că s-a stabilit de plată un preț derizoriu și discriminator de 1,14 lei pe mp, până la data în care vorbim nu s-a plătit nimic. Putem spune că este aproape o naționalizare. Este un abuz de putere al Statului Român. Noi ne-am adresat inclusiv la Președinția României. Apoi am scris la Guvern care a transmis problema la Prefectura Timiș. Aceștia au trimis la Drumuri și Poduri la Timiș, când exproprierea ține de Guvern. Noi oricum vom ieși în stradă și blocăm autostrada, dacă nu se rezolvă ne adresăm Parlamentului Europei”, ne-a declarat Lucia Mladescu, unul din sutele de proprietari.

În aceeași situație se află și Zoltan Baranyai:

”Mi se pare că e o intrare abuzivă pe terenul meu. Eu am titlul de proprietate al terenului. Mie mi-a luat destul de mult, două lanțe pe lungime. De bani nu se știe nimic de ani de zile”.

Primăria Coșteiu, 30 de hectare

Mai mult, când s-a surpat autostrada câțiva proprietari au fost chemați de Tirrena Scavi (n. red. constructorul autostrăzii A6) la primăria Coșteiu ca să îi anunțe că mai vor să ia teren pentru a se schimba unghiul de taluzare.

Primăria Coșteiu are și ea 66 de terenuri neexpropriate în suprafață de aproximativ 30 de hectare.

”Avem și noi pământ pe Autostrada A6. Am făcut solicitare la CNADR să clarifice situația, dar nu ne-au dat niciun răspuns. Iar la oameni, nu doar că le-au luat pământurile, dar le-au distrus și culturile, au trecut cu tăvălugul peste munca lor”, este precizarea făcută de primarul Petru Carebia.

DRDP – ”se reface hotărârea de guvern”

Cum de la Biroul de Presă al CNADR nu am putut afla informații în timp util, ne-am adresat compartimentului care se ocupă de terenuri în cadrul DRDP Timișoara. De aici un funcționar ne-a explicat că ”se reface HG-ul pentru că erau niște probleme cu terenurile între Lugoj și Coșteiu. S-au suprapus cele două localități și se refac documentațiile, se reface tot. Se clarifică partea de cadastru și se pare că va fi refăcută și evaluarea. Durează cam un an până apare altă hotărâre de guvern”.

În prezent, șoferii camioanelor și autoturismelor care tranzitează zona nu au nici cea mai mică idee că circulă pe terenurile unor proprietari privați care i-ar putea scoate oricând afară sau le-ar putea percepe taxe din 10 în 10 metri.

Vezi comentarii (3)

3 Comments

 1. victor L

  11 august 2015 at 18:54

  Cita ipocrizie si ceva mult mai rau:
  @ Andrusca Drea
  „Daca aveam teren acolo il donam pentru construcția viitorului, pentru viitorul copiilor al nepoților”
  Da` cine te opreste, @ Andrusca Drea, daca esti atit de larga la inima, sa cumperi loturile alea si apoi sa le „donezi pentru viitorul copiilor si nepotilor”
  Nu te opreste nimeni, dar ai vrea sa doneze altii pentru „bunatatea ta”.
  😛

  • Mladescu

   17 august 2015 at 19:31

   Stimata doamna Andrusca Drea nu v-ati donat deja proprietatiile pentru viitorul copiilor si nepotiilor dumneavoastra??? Numai atunci are farmec pentru nepotii dumneavoastra, cand sunteti prima donatoare, ca asa din gura…. Asteptam actele dumneavoastra de donatie, sa le puneti la vedere!!! Va gasiti multi profesori de Educatie Civica, dar faptic… daca s-ar vorbi despre proprietatiile dumneavoastra, nu v-ati mai elogia ca sunteti o Mare Binevoitoarea.

 2. Pingback: [VIDEO&FOTO] Revoltă pe autostrada Lugoj-Balinţ! Proprietarii de terenuri acuză statul de abuz – Cetateanul.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

radar

S-au crezut mai rapizi ca radarul! Cinci şoferi lăsaţi fără permise de poliţiştii lugojeni

Gabriel Iosa28 octombrie 2016
autostrada

Operațiunea antimafia „Amalgam”! Director al unei firme care lucrează pe autostrada Lugoj – Deva, arestat în Italia

Daniel Dancea28 octombrie 2016
amenzi-parcare-bucegi-lugoj

Semn de circulaţie nou la Lugoj! Au curs amenzile cu nemiluita pentru şoferii care l-au încălcat

Gabriel Iosa28 octombrie 2016
3

Prezervativ folosit găsit în baia Şcolii Creştine „Harul” din Lugoj de o mămică! Femeia a pus poza pe Facebook

Gabriel Iosa27 octombrie 2016
Cristian Blidar, victima tentativei de omor de la Traian Vuia

Instanţa i-a luat toporul! Ciomăgarul din Traian Vuia merge după gratii şi are de plătit zeci de mii de euro despăgubiri

Gabriel Iosa27 octombrie 2016
parcare-lugoj

Au început lucrările la parcarea de cinci milioane de euro de la Lugoj: „Proiectul îi aduce Lugojului calitatea de pionier în această industrie”

Daniel Dancea26 octombrie 2016
accountant-copy

“The Accountant” şi “Ouija”, filmele săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa26 octombrie 2016
furt-telefoane-lugoj

Un lugojean a rămas fără telefoanele mobile în timp ce stătea la o bere la terasă

Gabriel Iosa26 octombrie 2016
13754533_1213409505365602_8546908652392531992_n

Un lugojean, singurul candidat pentru postul de city manager al Timișoarei. Contracandidatul a fost scos din joc

Daniel Dancea25 octombrie 2016
elicopter-mai

Trei elicoptere, peste 60 de pompieri, poliţişti, jandarmi, voluntari şi câini de urmă au cătutat o bătrânică pierdută într-o pădure din Timiş

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
discutii-centura-lugojului-drumul-tapiei-intersectie-foto-cetateanul-5

Noul șef al poliției Lugoj, cu ochii pe accidentele de pe centură. „Vom face notificări pentru un sens giratoriu”

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
ora-de-iarna

Atenție: se schimbă ora. Când trecem la ora de iarnă

Iasmina Olariu25 octombrie 2016