UE: protejarea infrastructurii critice împotriva ameninţărilor cibernetice

0

Prin intermediul programului de cercetare şi inovare al UE,  Comisia Europeană a anunţat, luni, că angajează peste 38 de milioane de euro „Orizont 2020”, pentru a sprijini mai multe proiecte inovatoare în domeniul protecţiei infrastructurii critice împotriva ameninţărilor cibernetice şi fizice şi pentru a face oraşele mai inteligente şi mai sigure, informează un comunicat al executivului comunitar.

In cadrul a trei proiecte (SAFETY4RAILS, 7SHIELD şi ENSURESEC) se vor depune eforturi pentru a îmbunătăţi prevenirea, detectarea, răspunsul şi reducerea ameninţărilor cibernetice şi fizice la adresa reţelelor de metrou şi de cale ferată, a infrastructurii spaţiale terestre şi a sateliţilor, precum şi a comerţului electronic şi a serviciilor de livrare.

Alte două proiecte (IMPETUS şi S4ALLCITIES) vizează sporirea rezilienţei infrastructurilor şi serviciilor oraşelor, dar şi protejarea cetăţenilor în cazul unor incidente de securitate în spaţiile publice, potrivit Comisiei Europene.

Se preconizează că proiectele vor începe între iunie şi octombrie 2020 şi că vor dura doi ani.

„În ultimii ani, am sprijinit acţiunile de cercetare şi inovare în domeniul securităţii cibernetice care contribuie la o mai bună protecţie a infrastructurilor-cheie şi a persoanelor care trăiesc în oraşele inteligente din Europa. Sunt încântată de faptul că, astăzi, suntem în măsură să oferim finanţare suplimentară semnificativă, prin intermediul programului ‘Orizont 2020’, pentru soluţii în materie de securitate, de confidenţialitate şi de diminuare a ameninţărilor”, a declarat comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel.

La rândul său, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a apreciat că asigurarea reţelelor şi a sistemelor informatice şi sporirea rezilienţei cibernetice sunt esenţiale pentru conturarea viitorului digital al Europei.

„Întrucât ne confruntăm cu o gamă diversă de ameninţări la adresa securităţii cibernetice, UE ia măsuri concrete de protecţie a infrastructurilor critice, a oraşelor şi a cetăţenilor. Mai multe investiţii, atât la nivelul UE, cât şi la nivel naţional, în tehnologii şi soluţii inovatoare în materie de securitate cibernetică sunt de o importanţă capitală pentru întărirea rezistenţei UE la atacurile cibernetice”, a adăugat Breton.

Astfel, sprijinul anunţat luni face parte din angajamentul UE de a construi o cultură solidă a securităţii cibernetice şi de a consolida capacităţile de rezistenţă şi de răspuns eficient la potenţialele ameninţări şi atacuri cibernetice.

Sursa: News24.ro.

Citește și