UE respinge apelurile guvernului Britanic de a expedia vaccinurile AstraZeneca produse într-o fabrică din Olanda

0

Uniunea Europeană respinge apelurile guvernului britanic de a expedia vaccinurile AstraZeneca COVID-19 produse într-o fabrică din Olanda, a declarat duminică un oficial al UE.
Fosta membră a UE, Marea Britanie, a administrat până acum mult mai multe vaccinuri decât țările UE, proporțional cu populația.

„Britanicii insistă asupra faptului că uzina Halix din Olanda trebuie să le livreze substanța medicamentoasă produsă acolo. Asta nu funcționează „, a declarat oficialul pentru Reuters.

Fabrica din Leiden, administrată de sub-contractorul Halix, este listată ca furnizor de vaccinuri atât în ​​contractele semnate de AstraZeneca cu Marea Britanie, cât și cu Uniunea Europeană.

„Ceea ce se produce în Halix trebuie să meargă în UE”, a adăugat oficialul.

Marea Britanie a insistat asupra faptului că aceste contractele trebuie respectate.

„Comisia Europeană va ști că restul lumii se uită la Comisie, la modul în care se comportă în această privință și, dacă contractele se întrerup și la angajamente, acest lucru este foarte dăunător pentru un bloc comercial care se mândrește cu privire la regulile legii ”, a declarat ministrul apărării Ben Wallace, mai devreme la Sky News ca răspuns la o întrebare despre amenințarea președintelui Comisiei, Ursula Von der Leyen, de a bloca exporturile către Marea Britanie.

Oficialul UE a declarat că Uniunea Europeană nu încalcă niciun contract.

Uniunea Europeană a amenințat că va bloca exporturile de vaccinuri COVID-19 către Marea Britanie pentru a proteja doze pentru proprii cetățeni, Von der Leyen declarând că situația epidemiologică se înrăutățește.

AstraZeneca nu a solicitat încă aprobarea în UE pentru Halix, dar oficialul și o a doua sursă din UE au declarat că cererea este pe cale de a fi transmisă.

Fără aprobarea de reglementare, vaccinurile produse la Halix nu pot fi utilizate în UE.
Un document intern AstraZeneca văzut de Reuters arată că, compania așteaptă aprobarea UE pe 25 martie.

AstraZeneca a refuzat să comenteze cantitatea de vaccinuri stocate în prezent la Halix.

Oficialul UE a declarat că fabrica a produs deja doze, dar nu a fost în măsură să cuantifice producția. Conform contractului UE cu AstraZeneca, vaccinurile trebuie produse înainte de aprobare și livrate imediat după aceea.

Două fabrici din Marea Britanie conduse de Oxford Biomedica și Cobra Biologics sunt, de asemenea, listate ca furnizori ai UE în contractul cu AstraZeneca, dar până acum nu a fost livrat niciun vaccin din Marea Britanie către UE, în ciuda cererilor anterioare ale Bruxelles-ului.

Oficialii au spus că, Cobra nu este pe deplin operațională. AstraZeneca a declarat oficialilor UE că Marea Britanie folosește o clauză în contractul său de furnizare care împiedică exportul vaccinurilor sale până când piața britanică este complet deservită, au spus oficialii UE.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și