UE va câștiga dreptul la tarife de 4 miliarde de dolari în bunuri americane în cazul Boeing al OMC

0

Uniunea Europeană urmează să câștige dreptul de a impune tarife pentru aproximativ 4 miliarde de dolari în bunuri americane, ca represalii pentru subvențiile acordate planificatorului Boeing în temeiul unei decizii a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care urmează să aibă loc marți.

Decizia amenință să stârnească tensiunile comerciale transatlantice cu doar trei săptămâni până la alegerile prezidențiale din SUA din 3 noiembrie, deși ar putea ajuta în cele din urmă la rezolvarea unei bătălii legale de 16 ani.

Atât Statele Unite, cât și UE și-au manifestat interesul pentru soluționarea litigiului privind subvențiile acordate fiecăruia dintre planificatorii lor respectivi, Boeing și Airbus, în timp ce l-au acuzat pe celălalt că refuză să vorbească serios.

Decizia de marți, întârziată de pandemia COVID-19, urmează unei hotărâri a OMC anul trecut, permițând Washingtonului să impună tarife de 7,5 miliarde de dolari pentru bunurile UE în plus față de sprijinul de stat pentru Airbus, care are site-uri în Marea Britanie, Franța, Germania și Spania.

Combinate, cele două cazuri reprezintă cea mai mare dispută comercială din lume.

Statul Washington s-a sucit de atunci pentru a abroga scutirile de impozite de care au beneficiat Boeing, în timp ce Airbus a anunțat că va crește rambursările împrumuturilor pentru avionul A350 către Franța și Spania în oferte pentru soluționarea problemei.

Comisia Europeană a declarat că ar prefera o soluție negociată, dar va impune tarife fără una.

A întocmit deja o listă extinsă de produse din SUA pe care ar putea să le vizeze, inclusiv vin, băuturi spirtoase, valize, tractoare, pește congelat și o gamă largă de produse agricole, de la ceapă uscată la cireșe.

Surse europene au declarat că UE ar putea adăuga, de asemenea, tarife pentru încă 4 miliarde de dolari pentru produsele americane rămase dintr-un caz anterior al OMC, oferindu-i o putere de foc similară cu cea câștigată de Washington în hotărârea de anul trecut a OMC.

Citeste continuarea UE va câștiga dreptul la tarife de 4 miliarde de dolari în bunuri americane în cazul Boeing al OMC

Citește și