UE va decide extinderea suspendării Pactului de stabilitate în săptămânile următoare

0

Europa va decide dacă va prelungi suspendarea regulilor sale care limitează deficitele bugetare și datoriile, cunoscut sub numele de Pactul de stabilitate și creștere (PSC), în săptămânile următoare, a declarat luni comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

“În săptămânile următoare vom decide dacă și cum să prelungim înghețarea Pactului, iar în lunile următoare vom începe să ne gândim cum să-l recalibrăm în conformitate cu noile obiective strategice ale Europei”, a declarat Gentiloni cotidianului La Stampa într-un interviu.

Datoria publică din zona euro a crescut brusc în 2020, pe măsură ce guvernele se împrumută pentru a ajuta familiile și întreprinderile să supraviețuiască restricțiilor și blocajelor impuse pentru a contracara focarul de coronavirus. Anul trecut, UE și-a suspendat Politica Agricolă Comună.

Gentiloni a avertizat, de asemenea, împotriva încetării premature a măsurilor de sprijin fiscal pentru economiile europene în timpul pandemiei, spunând că „retragerea lor (prea devreme) este mai periculoasă decât dacă se face prea târziu”.

Gentiloni a declarat că noul guvern condus de fostul șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, este fundamental pentru a restabili încrederea în Italia și că va contribui la depășirea oricărei potențiale rezistențe din partea altor state membre europene în ceea ce privește reformarea PSC.

El a adăugat că recentele modificări și adăugiri la Planul național de redresare al Italiei – programul care subliniază modul în care țara va cheltui mai mult de 200 de miliarde de euro (242,40 miliarde de dolari) din diferite fonduri UE pentru a-și revigora economia după pandemia COVID-19 – au pus bazele bune, doar că era nevoie de mai mult.

„Timpul se termină … dar guvernul Draghi are profilul potrivit și sprijinul parlamentar adecvat pentru a face aceste eforturi suplimentare”.

De asemenea, el a solicitat Italiei să efectueze reforme care să-și reducă treptat datoriile și să aprobe politici de sprijin fiscal care să nu creeze noi datorii permanente.

Citeste continuarea aici: UE va decide extinderea suspendării Pactului de stabilitate în săptămânile următoare

Citește și