UE va înceta finanțarea proiectelor de petrol, gaz și cărbune

0

 Uniunea Europeană va înceta finanțarea proiectelor de petrol, gaz și cărbune la sfârșitul anului 2021, reducând 2 miliarde euro din investițiile anuale, relatează BBC.

Banca Europeană de Investiții (BEI), departamentul de finanțare al UE, va bloca finanțarea pentru majoritatea proiectelor de combustibili fosili.

Interdicția va intra în vigoare un an mai târziu decât a fost propusă inițial.

Din 2013, BEI a finanțat 13,4 miliarde de euro pentru proiecte de combustibili fosili.

Anul trecut a finanțat proiecte în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro.

În conformitate cu noua politică, proiectele energetice care solicită finanțare BEI vor trebui să arate că pot produce un kilowat oră de energie cu emisii mai mici de 250 de grame de dioxid de carbon, o acțiune care exclude centralele tradiționale.

Proiectele pe gaz sunt încă posibile, dar ar trebui să se bazeze pe ceea ce banca numea „noi tehnologii”, cum ar fi captarea și stocarea carbonului, combinarea producerii de căldură și energie sau amestecarea gazelor regenerabile cu gazul natural fosil.

Andrew McDowell, vicepreședintele BEI responsabil cu energia, a declarat: „Acesta este un prim pas important și nu este ultimul pas”.

Proiectele pe gaz sunt destul de frecvente în statele membre ale UE, deoarece sunt considerate o alternativă mai curată la cărbune și petrol, deoarece țările trec de la utilizarea combustibililor fosili.

Organizațiile de mediu au salutat decizia BEI, dars-au declarat dezamăgite de întârzierea de un an.

Decizia BEI vine după ce săptămâna trecută miniștrii finanțelor din UE au susținut în unanimitate eliminarea treptată a finanțării proiectelor de combustibili fosili pentru a ajuta la combaterea schimbărilor climatice.

Sursa: News24.ro.

Citește și