UE vrea o reformă a OMC şi să îşi înverzească politica comercială

0

Printr-o nouă strategie, Uniunea Europeană vrea să pună lupta împotriva încălzirii globale, în centrul schimburilor sale comerciale externe, şi va face eforturi pentru o reformă a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, transmite AFP.

„Provocările cu care ne confruntăm necesită o nouă strategie pentru politica comercială a UE. Avem nevoie de un comerţ deschis, bazat pe norme, pentru a contribui la restabilirea creşterii economice şi la crearea de locuri de muncă după pandemia de COVID-19. Politica comercială trebuie, de asemenea, să sprijine pe deplin transformările verzi şi digitale ale economiei noastre şi să conducă eforturile globale de reformare a OMC. În plus, ar trebui să ne ofere instrumentele necesare pentru a ne apăra atunci când ne confruntăm cu practici comerciale neloiale”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Normele din noua strategie, acordă prioritate unei reforme majore a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, inclusiv angajamente globale privind comerţul şi clima, noi norme pentru comerţul digital, norme consolidate pentru combaterea denaturărilor concurenţei şi restabilirea sistemului său de soluţionare obligatorie a litigiilor.

În contextul actual al Pactului verde european, noua strategie va consolida capacitatea comerţului de a sprijini tranziţia digitală şi cea climatică. În primul rând, contribuind la realizarea obcestui obiectiv. În al doilea rând, prin eliminarea barierelor comerciale nejustificate din economia digitală pentru a profita de beneficiile tehnologiilor digitale în comerţ. Prin consolidarea alianţelor sale, cum ar fi parteneriatul transatlantic, împreună cu un accent mai puternic pe ţările învecinate şi Africa, UE va fi mai în măsură să modeleze schimbările globale.

Pe de altă parte, UE va adopta o abordare mai strictă şi mai fermă în ceea ce priveşte punerea în aplicare şi asigurarea respectării acordurilor sale comerciale, combaterea comerţului inechitabil şi abordarea preocupărilor legate de sustenabilitate. UE îşi intensifică eforturile pentru a se asigura că acordurile sale aduc beneficii negociate lucrătorilor, fermierilor şi cetăţenilor săi.

Sursa: News24.ro.

Citește și