Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Actualitate

Un genial inginer constructor, născut și crescut la Lugoj, cetățean de onoare al Timișoarei

Un genial inginer constructor, născut și crescut la Lugoj, cetățean de onoare al Timișoarei

Cetateanul Lugoj

Decebal Anastasescu este unul din cei mai importanți ingineri constructori din Banat. Născut și crescut la Lugoj, inginerul a avut o viață grea, dar cariera i-a fost încununată de succes, Anastasescu fiind cel care a proiectat structurile de rezistență ale unor clădiri de referință din Timișoara, dar și turnul de apă din Lugoj. Miercuri, în cadrul unei ședințe festive de Consiliu Local, organizată de Ziua Timișoarei, Decebal Anastasescu a primit, alături de alte patru personalități timișorene, titlul de cetățean de onoare al Timișoarei.

Un intelectual de marcă al județului Timiș, fiu al unui magistrat recunoscut pentru corectitudinea sa, Decebal Anastasescu este omul care a proiectat structura de rezistență a Spitalului Județean Timișoara, podul Michelangelo din Timișoara, dar și o construcție de referință pentru Banat, hotelul Continental Timișoara. Puțini știu, însă, că genialul inginer constructor, în vârstă acum de 90 de ani, s-a născut la Lugoj, unde a crescut până la vârsta de șase ani. „Tatăl meu a fost detașat ca procuror la Parchetul Tribunalului, care își avea sediul la Lugoj. Aici m-am născut, iar când am avut șase ani, tata a fost mutat la Timișoara”, își amintește Decebal Anastasescu.

Mutat în Timișoara, unde a urmat și clasele primare, Decebal Anastasescu s-a îndrgăgostit pur și simplu de construcții, stând pe șantier ore în șir pentru a vedea cum se ridică o casă. „Eram copil. Veneam de la orele de şcoală primară şi mergeam pe câmp, unde începuse acţiunea de construire a numeroase vile. Pe mine m-au atras acest proces de construire. Stăteam ore întregi culcat pe iarbă şi mă uitam cum se ridică aceste construcţii. Muncitorii, care m-au observat la un moment dat, m-au chemat la ei şi au început să îmi explice. Mă chemau inclusiv să iau prânzul cu ei acolo, şi aveam probleme cu mama că nu mai mănânc acasă”, povesteşte Decebal Anastasescu începuturile „idilei” cu domeniul construcţiilor.

Inginerul a proiectat, însă, și castelul de apă din Lugoj, amplasat chiar pe locul în care se juca în copilărie. După finalizarea lucrărilor de la turnul de apă, inginerul a publicat și o lucrare cu recunoaștere internațională. „La această lucrare, care este o structură spațială am folosit o metodă de calcul originală. După ce s-a executat turnul am publicat o lucrare complexă în care a apărut și calculul și imaginea turnului din Lugoj. Cartea a fost premiată cu premiul Aurel Vlaicu al Academiei și a fost preluată de o editură străină, care avea birouri în toată lumea. Cartea a fost tradusă, fiind preluate din nou calculul și imaginea castelului de apă din Lugoj”, a mai arătat Decebal Anastasescu.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

parcare-lugoj

Au început lucrările la parcarea de cinci milioane de euro de la Lugoj: „Proiectul îi aduce Lugojului calitatea de pionier în această industrie”

Daniel Dancea26 octombrie 2016
accountant-copy

“The Accountant” şi “Ouija”, filmele săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa26 octombrie 2016
furt-telefoane-lugoj

Un lugojean a rămas fără telefoanele mobile în timp ce stătea la o bere la terasă

Gabriel Iosa26 octombrie 2016
13754533_1213409505365602_8546908652392531992_n

Un lugojean, singurul candidat pentru postul de city manager al Timișoarei. Contracandidatul a fost scos din joc

Daniel Dancea25 octombrie 2016
elicopter-mai

Trei elicoptere, peste 60 de pompieri, poliţişti, jandarmi, voluntari şi câini de urmă au cătutat o bătrânică pierdută într-o pădure din Timiş

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
discutii-centura-lugojului-drumul-tapiei-intersectie-foto-cetateanul-5

Noul șef al poliției Lugoj, cu ochii pe accidentele de pe centură. „Vom face notificări pentru un sens giratoriu”

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
ora-de-iarna

Atenție: se schimbă ora. Când trecem la ora de iarnă

Iasmina Olariu25 octombrie 2016
1-leu

Doi lugojeni s-au judecat doi ani pentru un leu. Gălăgia făcută de o fetiță, sămânța scandalului

Daniel Dancea25 octombrie 2016
ziua-armatei-romane-lugoj-foto-cetateanul-8

[FOTO] Ziua Armatei Române, sărbătorită la Lugoj cu defilare şi depuneri de coroane

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
grand-corso

Patronii din Lugoj investesc în terase încălzite pentru la iarnă, dedicate fumătorilor şi celor care vor să bea o cafea printre nămeţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
politia noaptea foto lugojinfo

Rupt de beat, la plimbare cu maşina pe străzile din Lugoj! Cât a băut un lugojean înainte de a se urca la volan

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
casa-de-pensii-timis

Haos la Casele de Pensii Lugoj şi Timişoara, din cauza unui server căzut! Cozile dau pe afară din sedii, pensionarii sunt revoltaţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016