Actualitate

Un genial inginer constructor, născut și crescut la Lugoj, cetățean de onoare al Timișoarei

Un genial inginer constructor, născut și crescut la Lugoj, cetățean de onoare al Timișoarei

Cetateanul Lugoj

Decebal Anastasescu este unul din cei mai importanți ingineri constructori din Banat. Născut și crescut la Lugoj, inginerul a avut o viață grea, dar cariera i-a fost încununată de succes, Anastasescu fiind cel care a proiectat structurile de rezistență ale unor clădiri de referință din Timișoara, dar și turnul de apă din Lugoj. Miercuri, în cadrul unei ședințe festive de Consiliu Local, organizată de Ziua Timișoarei, Decebal Anastasescu a primit, alături de alte patru personalități timișorene, titlul de cetățean de onoare al Timișoarei.

Un intelectual de marcă al județului Timiș, fiu al unui magistrat recunoscut pentru corectitudinea sa, Decebal Anastasescu este omul care a proiectat structura de rezistență a Spitalului Județean Timișoara, podul Michelangelo din Timișoara, dar și o construcție de referință pentru Banat, hotelul Continental Timișoara. Puțini știu, însă, că genialul inginer constructor, în vârstă acum de 90 de ani, s-a născut la Lugoj, unde a crescut până la vârsta de șase ani. „Tatăl meu a fost detașat ca procuror la Parchetul Tribunalului, care își avea sediul la Lugoj. Aici m-am născut, iar când am avut șase ani, tata a fost mutat la Timișoara”, își amintește Decebal Anastasescu.

Mutat în Timișoara, unde a urmat și clasele primare, Decebal Anastasescu s-a îndrgăgostit pur și simplu de construcții, stând pe șantier ore în șir pentru a vedea cum se ridică o casă. „Eram copil. Veneam de la orele de şcoală primară şi mergeam pe câmp, unde începuse acţiunea de construire a numeroase vile. Pe mine m-au atras acest proces de construire. Stăteam ore întregi culcat pe iarbă şi mă uitam cum se ridică aceste construcţii. Muncitorii, care m-au observat la un moment dat, m-au chemat la ei şi au început să îmi explice. Mă chemau inclusiv să iau prânzul cu ei acolo, şi aveam probleme cu mama că nu mai mănânc acasă”, povesteşte Decebal Anastasescu începuturile „idilei” cu domeniul construcţiilor.

Inginerul a proiectat, însă, și castelul de apă din Lugoj, amplasat chiar pe locul în care se juca în copilărie. După finalizarea lucrărilor de la turnul de apă, inginerul a publicat și o lucrare cu recunoaștere internațională. „La această lucrare, care este o structură spațială am folosit o metodă de calcul originală. După ce s-a executat turnul am publicat o lucrare complexă în care a apărut și calculul și imaginea turnului din Lugoj. Cartea a fost premiată cu premiul Aurel Vlaicu al Academiei și a fost preluată de o editură străină, care avea birouri în toată lumea. Cartea a fost tradusă, fiind preluate din nou calculul și imaginea castelului de apă din Lugoj”, a mai arătat Decebal Anastasescu.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

[FOTO] Armata, cadre didactice şi elevi din Lugoj, la un simpozion dedicat Micii Uniri

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017
accedent tren lugoj

O persoană a murit călcată de tren la ieşirea din Lugoj spre Caransebeş

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017

Călin Dobra convocă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a judeţului, după incidentul armat de la Timişoara

Cetateanul19 ianuarie 2017

Un lugojean a mers în SUA pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump

Daniel Dancea19 ianuarie 2017

Primăria Lugoj pregătește inventarul clădirilor pentru care trebuie să crească impozitele până la cinci ori

Daniel Dancea18 ianuarie 2017

UPDATE! Mascaţii au găsit bunurile furate de lugojeanul de 17 ani internat la centrul de la Buziaş

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Mascaţii au descins la Lugoj în această dimineaţă! Ce caută lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Trei zile grele pentru șoferii care circulă pe ruta Lugoj – Deva

Daniel Dancea17 ianuarie 2017

Formula 1 pe autostrada Lugoj-Timişoara! Viteză record înregistrată de aparatul radar

Gabriel Iosa17 ianuarie 2017

“Split”, filmul săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa17 ianuarie 2017

Ivan Guidea face senzaţie în Germania. Luptătorul de la CSM a învins un rus în finala din Bundesliga

Alina Damian16 ianuarie 2017

Bestie cu chip de om! Bărbat dintr-un sat de lângă Lugoj, încarcerat după ce şi-a supus nepoata minoră la perversiuni sexuale

Gabriel Iosa16 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: