Actualitate

Un genial inginer constructor, născut și crescut la Lugoj, cetățean de onoare al Timișoarei

Un genial inginer constructor, născut și crescut la Lugoj, cetățean de onoare al Timișoarei

Autoliv

Decebal Anastasescu este unul din cei mai importanți ingineri constructori din Banat. Născut și crescut la Lugoj, inginerul a avut o viață grea, dar cariera i-a fost încununată de succes, Anastasescu fiind cel care a proiectat structurile de rezistență ale unor clădiri de referință din Timișoara, dar și turnul de apă din Lugoj. Miercuri, în cadrul unei ședințe festive de Consiliu Local, organizată de Ziua Timișoarei, Decebal Anastasescu a primit, alături de alte patru personalități timișorene, titlul de cetățean de onoare al Timișoarei.

Un intelectual de marcă al județului Timiș, fiu al unui magistrat recunoscut pentru corectitudinea sa, Decebal Anastasescu este omul care a proiectat structura de rezistență a Spitalului Județean Timișoara, podul Michelangelo din Timișoara, dar și o construcție de referință pentru Banat, hotelul Continental Timișoara. Puțini știu, însă, că genialul inginer constructor, în vârstă acum de 90 de ani, s-a născut la Lugoj, unde a crescut până la vârsta de șase ani. „Tatăl meu a fost detașat ca procuror la Parchetul Tribunalului, care își avea sediul la Lugoj. Aici m-am născut, iar când am avut șase ani, tata a fost mutat la Timișoara”, își amintește Decebal Anastasescu.

Mutat în Timișoara, unde a urmat și clasele primare, Decebal Anastasescu s-a îndrgăgostit pur și simplu de construcții, stând pe șantier ore în șir pentru a vedea cum se ridică o casă. „Eram copil. Veneam de la orele de şcoală primară şi mergeam pe câmp, unde începuse acţiunea de construire a numeroase vile. Pe mine m-au atras acest proces de construire. Stăteam ore întregi culcat pe iarbă şi mă uitam cum se ridică aceste construcţii. Muncitorii, care m-au observat la un moment dat, m-au chemat la ei şi au început să îmi explice. Mă chemau inclusiv să iau prânzul cu ei acolo, şi aveam probleme cu mama că nu mai mănânc acasă”, povesteşte Decebal Anastasescu începuturile „idilei” cu domeniul construcţiilor.

Inginerul a proiectat, însă, și castelul de apă din Lugoj, amplasat chiar pe locul în care se juca în copilărie. După finalizarea lucrărilor de la turnul de apă, inginerul a publicat și o lucrare cu recunoaștere internațională. „La această lucrare, care este o structură spațială am folosit o metodă de calcul originală. După ce s-a executat turnul am publicat o lucrare complexă în care a apărut și calculul și imaginea turnului din Lugoj. Cartea a fost premiată cu premiul Aurel Vlaicu al Academiei și a fost preluată de o editură străină, care avea birouri în toată lumea. Cartea a fost tradusă, fiind preluate din nou calculul și imaginea castelului de apă din Lugoj”, a mai arătat Decebal Anastasescu.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Un nou conflict provocat de romi. Au snopit în bătaie un tânăr care se plimba pe stradă cu prietena sa

Cetateanul25 mai 2017

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au reţinut 35 de permise de conducere. Cele mai multe pentru viteză excesivă

Cetateanul22 mai 2017

Trei bărbaţi au cerut unei minore să facă sex cu unul dintre ei, ca să nu distribuie pe Facebook fotografii în care apărea dezbrăcată

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 1.000 de sancţiuni în patru zile. Cele mai multe pentru viteză

Cetateanul19 mai 2017

Săptămâna viitoare vor fi multe întreruperi de curent. Enel are programate lucrări în zona Lugoj-Făget-Buziaş

Cetateanul18 mai 2017
%d blogeri au apreciat: