Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Actualitate

Un hocheist din Cehia a pornit din Lugoj, pe bicicletă, să descopere România castelelor, cimitirelor vesele şi munţilor din poveşti

Un hocheist din Cehia a pornit din Lugoj, pe bicicletă, să descopere România castelelor, cimitirelor vesele şi munţilor din poveşti

Cetateanul Lugoj

Are 30 de ani, e antrenor de hochei şi, de când se ştie, bicicleta şi mersul pe vehiculul cu două roţi i-a plăcut cel mai tare. Radomir, deşi are o soţie acasă, care îi înţelege pasiunea, a colindat deja pe două roţi o bună parte din bătrânul continent, iar acum a plecat într-un tur al României, pornind din Lugoj astăzi şi urmând să colinde Sibiul, Munţii Făgăraş, Braşov, mănăstirea Voroneţ, cimitirul vesel de la Săpânţa şi multe alte zone deosebite ale ţării.

„Am ajuns aici din Sumperk, am folosit un Bla Bla Car până la Timişoara, un serviciu de car sharing şi am pornit spre Petroşani, prima mea oprire. Mi-am porpus să fac 1.400 de kilometri în 13 zile, să văd cât mai mult din ţara asta. Am fost în trecut în alte ţări, cea mai lungă excursie cu bicicleta a fost de la Atena la Budapesta, iar acum fiind vacanţă în hochei, am decis să văd România de pe bicicletă, după părerea mea cel mai bun mod de a călători”, a povestit Radomir Cizek.

O zi obişnuită din viaţa de călător pe două roţi a lui Radomir începe cu un mic dejun sănătos, continuă cu o tură cu bicicleta, un prânz bogat în zahăr şi o a doua pedalare după-masa.

„Mă trezesc la şapte dimineaţa de obicei, iau un mic dejun mare, format din fulgi de ovăz, peste care adaug fructe, stafide, nuci, alune, tot ce pot, fac un bol mare şi îl mănânc. Apoi plec în tură până la prânz, când mănânc fructe, banane, pepeni, tot ce pot pentru a-mi da energie să continui pedalarea. Seara fie merg la un localnic, pentru că folosesc Couchsurfing (serviciu online prin care călătorii îşi pot găsi gazde care să îi cazeze peste noapte în mod gratuit, n.r.) fie montez cortul şi dorm în el”, a mai adăugat Radomir.

În periplul său prin Balcani, în care a vizitat cinci ţări, ciclistul s-a întâlnit cu multe obstacole, dar a văzut şi unele dintre cele mai uimitoare panorame din viaţa sa.

„Nu ai cum să nu dai de întâmplări frumoase sau palpitante în asemenea tururi. În Albania cred că mi-a plăcut cel mai mult până acum, oamenii sunt fascinanţi. Am avut o problemă la bicicletă, instant tot satul a venit să vadă ce am păţit, să mă ajute să revin pe şosea. În Grecia am văzut peisaje de neuitat, care de pe bicicletă poţi să le simţi, să le înţelegi, nu ca dintr-o maşină, cu care doar treci pe lângă ele. Da, sunt şi probleme, de exemplu câinii vagabonzi din Albania, însă mă feresc şi îmi continui drumul”, a mărturisit ciclistul.

Ciclismul, spune cehul, este cea mai simplă şi ieftină metodă de a vedea lumea.

„Nu mă costă aproape nimic călătoria asta. Mâncarea, pe care trebuie să o cumpăr, apa şi cam atât. Tot ce îmi trebuie am aici, în bagaj, haine, patru tricouri, patru jachete cu mânecă lungă, pantaloni, periuţă de dinţi, cortul şi cam atât. E cel mai bun mod de a vedea o ţară, din punctul meu de vedere”, a încheiat Radomir.

Chiar dacă nu are planuri să plece într-un tur prin lume, Radomir nu exclude ideea ca în viitor să colinde un întreg continent de pe şaua bicicletei.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

parcare-lugoj

Au început lucrările la parcarea de cinci milioane de euro de la Lugoj: „Proiectul îi aduce Lugojului calitatea de pionier în această industrie”

Daniel Dancea26 octombrie 2016
accountant-copy

“The Accountant” şi “Ouija”, filmele săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa26 octombrie 2016
furt-telefoane-lugoj

Un lugojean a rămas fără telefoanele mobile în timp ce stătea la o bere la terasă

Gabriel Iosa26 octombrie 2016
13754533_1213409505365602_8546908652392531992_n

Un lugojean, singurul candidat pentru postul de city manager al Timișoarei. Contracandidatul a fost scos din joc

Daniel Dancea25 octombrie 2016
elicopter-mai

Trei elicoptere, peste 60 de pompieri, poliţişti, jandarmi, voluntari şi câini de urmă au cătutat o bătrânică pierdută într-o pădure din Timiş

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
discutii-centura-lugojului-drumul-tapiei-intersectie-foto-cetateanul-5

Noul șef al poliției Lugoj, cu ochii pe accidentele de pe centură. „Vom face notificări pentru un sens giratoriu”

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
ora-de-iarna

Atenție: se schimbă ora. Când trecem la ora de iarnă

Iasmina Olariu25 octombrie 2016
1-leu

Doi lugojeni s-au judecat doi ani pentru un leu. Gălăgia făcută de o fetiță, sămânța scandalului

Daniel Dancea25 octombrie 2016
ziua-armatei-romane-lugoj-foto-cetateanul-8

[FOTO] Ziua Armatei Române, sărbătorită la Lugoj cu defilare şi depuneri de coroane

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
grand-corso

Patronii din Lugoj investesc în terase încălzite pentru la iarnă, dedicate fumătorilor şi celor care vor să bea o cafea printre nămeţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
politia noaptea foto lugojinfo

Rupt de beat, la plimbare cu maşina pe străzile din Lugoj! Cât a băut un lugojean înainte de a se urca la volan

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
casa-de-pensii-timis

Haos la Casele de Pensii Lugoj şi Timişoara, din cauza unui server căzut! Cozile dau pe afară din sedii, pensionarii sunt revoltaţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016