Actualitate

Un hocheist din Cehia a pornit din Lugoj, pe bicicletă, să descopere România castelelor, cimitirelor vesele şi munţilor din poveşti

Un hocheist din Cehia a pornit din Lugoj, pe bicicletă, să descopere România castelelor, cimitirelor vesele şi munţilor din poveşti

Autoliv

Are 30 de ani, e antrenor de hochei şi, de când se ştie, bicicleta şi mersul pe vehiculul cu două roţi i-a plăcut cel mai tare. Radomir, deşi are o soţie acasă, care îi înţelege pasiunea, a colindat deja pe două roţi o bună parte din bătrânul continent, iar acum a plecat într-un tur al României, pornind din Lugoj astăzi şi urmând să colinde Sibiul, Munţii Făgăraş, Braşov, mănăstirea Voroneţ, cimitirul vesel de la Săpânţa şi multe alte zone deosebite ale ţării.

„Am ajuns aici din Sumperk, am folosit un Bla Bla Car până la Timişoara, un serviciu de car sharing şi am pornit spre Petroşani, prima mea oprire. Mi-am porpus să fac 1.400 de kilometri în 13 zile, să văd cât mai mult din ţara asta. Am fost în trecut în alte ţări, cea mai lungă excursie cu bicicleta a fost de la Atena la Budapesta, iar acum fiind vacanţă în hochei, am decis să văd România de pe bicicletă, după părerea mea cel mai bun mod de a călători”, a povestit Radomir Cizek.

O zi obişnuită din viaţa de călător pe două roţi a lui Radomir începe cu un mic dejun sănătos, continuă cu o tură cu bicicleta, un prânz bogat în zahăr şi o a doua pedalare după-masa.

„Mă trezesc la şapte dimineaţa de obicei, iau un mic dejun mare, format din fulgi de ovăz, peste care adaug fructe, stafide, nuci, alune, tot ce pot, fac un bol mare şi îl mănânc. Apoi plec în tură până la prânz, când mănânc fructe, banane, pepeni, tot ce pot pentru a-mi da energie să continui pedalarea. Seara fie merg la un localnic, pentru că folosesc Couchsurfing (serviciu online prin care călătorii îşi pot găsi gazde care să îi cazeze peste noapte în mod gratuit, n.r.) fie montez cortul şi dorm în el”, a mai adăugat Radomir.

În periplul său prin Balcani, în care a vizitat cinci ţări, ciclistul s-a întâlnit cu multe obstacole, dar a văzut şi unele dintre cele mai uimitoare panorame din viaţa sa.

„Nu ai cum să nu dai de întâmplări frumoase sau palpitante în asemenea tururi. În Albania cred că mi-a plăcut cel mai mult până acum, oamenii sunt fascinanţi. Am avut o problemă la bicicletă, instant tot satul a venit să vadă ce am păţit, să mă ajute să revin pe şosea. În Grecia am văzut peisaje de neuitat, care de pe bicicletă poţi să le simţi, să le înţelegi, nu ca dintr-o maşină, cu care doar treci pe lângă ele. Da, sunt şi probleme, de exemplu câinii vagabonzi din Albania, însă mă feresc şi îmi continui drumul”, a mărturisit ciclistul.

Ciclismul, spune cehul, este cea mai simplă şi ieftină metodă de a vedea lumea.

„Nu mă costă aproape nimic călătoria asta. Mâncarea, pe care trebuie să o cumpăr, apa şi cam atât. Tot ce îmi trebuie am aici, în bagaj, haine, patru tricouri, patru jachete cu mânecă lungă, pantaloni, periuţă de dinţi, cortul şi cam atât. E cel mai bun mod de a vedea o ţară, din punctul meu de vedere”, a încheiat Radomir.

Chiar dacă nu are planuri să plece într-un tur prin lume, Radomir nu exclude ideea ca în viitor să colinde un întreg continent de pe şaua bicicletei.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au reţinut 35 de permise de conducere. Cele mai multe pentru viteză excesivă

Cetateanul22 mai 2017

Trei bărbaţi au cerut unei minore să facă sex cu unul dintre ei, ca să nu distribuie pe Facebook fotografii în care apărea dezbrăcată

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 1.000 de sancţiuni în patru zile. Cele mai multe pentru viteză

Cetateanul19 mai 2017

Săptămâna viitoare vor fi multe întreruperi de curent. Enel are programate lucrări în zona Lugoj-Făget-Buziaş

Cetateanul18 mai 2017

Programul „Primul salariu” va garanta absolvenţilor de facultate un salariu de 2.500 lei pe lună, timp de 3 ani

Cetateanul18 mai 2017

Judecătoria Lugoj a autorizat 121 de interceptări telefonice, în ultimii cinci ani. În Timiş au fost aproape 3.000

Cetateanul17 mai 2017
%d blogeri au apreciat: