Actualitate

Un hocheist din Cehia a pornit din Lugoj, pe bicicletă, să descopere România castelelor, cimitirelor vesele şi munţilor din poveşti

Un hocheist din Cehia a pornit din Lugoj, pe bicicletă, să descopere România castelelor, cimitirelor vesele şi munţilor din poveşti

Cetateanul Lugoj

Are 30 de ani, e antrenor de hochei şi, de când se ştie, bicicleta şi mersul pe vehiculul cu două roţi i-a plăcut cel mai tare. Radomir, deşi are o soţie acasă, care îi înţelege pasiunea, a colindat deja pe două roţi o bună parte din bătrânul continent, iar acum a plecat într-un tur al României, pornind din Lugoj astăzi şi urmând să colinde Sibiul, Munţii Făgăraş, Braşov, mănăstirea Voroneţ, cimitirul vesel de la Săpânţa şi multe alte zone deosebite ale ţării.

„Am ajuns aici din Sumperk, am folosit un Bla Bla Car până la Timişoara, un serviciu de car sharing şi am pornit spre Petroşani, prima mea oprire. Mi-am porpus să fac 1.400 de kilometri în 13 zile, să văd cât mai mult din ţara asta. Am fost în trecut în alte ţări, cea mai lungă excursie cu bicicleta a fost de la Atena la Budapesta, iar acum fiind vacanţă în hochei, am decis să văd România de pe bicicletă, după părerea mea cel mai bun mod de a călători”, a povestit Radomir Cizek.

O zi obişnuită din viaţa de călător pe două roţi a lui Radomir începe cu un mic dejun sănătos, continuă cu o tură cu bicicleta, un prânz bogat în zahăr şi o a doua pedalare după-masa.

„Mă trezesc la şapte dimineaţa de obicei, iau un mic dejun mare, format din fulgi de ovăz, peste care adaug fructe, stafide, nuci, alune, tot ce pot, fac un bol mare şi îl mănânc. Apoi plec în tură până la prânz, când mănânc fructe, banane, pepeni, tot ce pot pentru a-mi da energie să continui pedalarea. Seara fie merg la un localnic, pentru că folosesc Couchsurfing (serviciu online prin care călătorii îşi pot găsi gazde care să îi cazeze peste noapte în mod gratuit, n.r.) fie montez cortul şi dorm în el”, a mai adăugat Radomir.

În periplul său prin Balcani, în care a vizitat cinci ţări, ciclistul s-a întâlnit cu multe obstacole, dar a văzut şi unele dintre cele mai uimitoare panorame din viaţa sa.

„Nu ai cum să nu dai de întâmplări frumoase sau palpitante în asemenea tururi. În Albania cred că mi-a plăcut cel mai mult până acum, oamenii sunt fascinanţi. Am avut o problemă la bicicletă, instant tot satul a venit să vadă ce am păţit, să mă ajute să revin pe şosea. În Grecia am văzut peisaje de neuitat, care de pe bicicletă poţi să le simţi, să le înţelegi, nu ca dintr-o maşină, cu care doar treci pe lângă ele. Da, sunt şi probleme, de exemplu câinii vagabonzi din Albania, însă mă feresc şi îmi continui drumul”, a mărturisit ciclistul.

Ciclismul, spune cehul, este cea mai simplă şi ieftină metodă de a vedea lumea.

„Nu mă costă aproape nimic călătoria asta. Mâncarea, pe care trebuie să o cumpăr, apa şi cam atât. Tot ce îmi trebuie am aici, în bagaj, haine, patru tricouri, patru jachete cu mânecă lungă, pantaloni, periuţă de dinţi, cortul şi cam atât. E cel mai bun mod de a vedea o ţară, din punctul meu de vedere”, a încheiat Radomir.

Chiar dacă nu are planuri să plece într-un tur prin lume, Radomir nu exclude ideea ca în viitor să colinde un întreg continent de pe şaua bicicletei.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Surpriză de proporții în dosarul în care Curtea de Conturi îl vrea pe Boldea la DNA. Dosarul pleacă la Curtea Supremă

Daniel Dancea20 ianuarie 2017

Mascaţii au descins la Lugoj şi în alte locaţii din Timiş şi Caraş-Severin, la contrabandiştii de ţigarete

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

Pentru ce au fost amendaţi 81 de şoferi la Lugoj în ultimele patru zile

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

Un lugojean şi-a făcut praf BMW-ul într-o curbă celebră din Arad

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

[FOTO] Armata, cadre didactice şi elevi din Lugoj, la un simpozion dedicat Micii Uniri

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017
accedent tren lugoj

O persoană a murit călcată de tren la ieşirea din Lugoj spre Caransebeş

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017

Călin Dobra convocă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a judeţului, după incidentul armat de la Timişoara

Cetateanul19 ianuarie 2017

Un lugojean a mers în SUA pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump

Daniel Dancea19 ianuarie 2017

Primăria Lugoj pregătește inventarul clădirilor pentru care trebuie să crească impozitele până la cinci ori

Daniel Dancea18 ianuarie 2017

UPDATE! Mascaţii au găsit bunurile furate de lugojeanul de 17 ani internat la centrul de la Buziaş

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Mascaţii au descins la Lugoj în această dimineaţă! Ce caută lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Trei zile grele pentru șoferii care circulă pe ruta Lugoj – Deva

Daniel Dancea17 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: