Actualitate

Un lugojean vinde un artefact al tehnologiei moderne cu 1.500 de euro, dedicat colecţionarilor sau pasionaţilor

Un lugojean vinde un artefact al tehnologiei moderne cu 1.500 de euro, dedicat colecţionarilor sau pasionaţilor

Autoliv

Unul dintre primele becuri care a iluminat Timişoara în anul 1884 este de vânzare pe internet. Lugojeanul care îl vinde a declarat pentru Cetăţeanul că l-a primit ca moştenire de la tatăl său, care a şi lucrat în trecut ca electrician şi a avut mai mulţi prieteni care au muncit la sistemul de iluminat public din Timişoara, primul de acest gen din Europa.

Artefactul, despre care proprietarul spune că este foarte rar, probabil singurul scos la vânzare, are un preţ de achiziţionare de 1.500 de euro.

„Eu l-am moştenit de la tata, el înainte când era mai tânăr şi când s-a făcut iluminarea electrică în Timişoara, a avut prieteni nişte oameni care lucrau la curent acolo şi aşa a intrat în posesia unui bec. El a lucrat la uzina CFR de la noi, după care a fost transferat în Timişoara, dar a renunţat şi a început să lucreze în armată, timp în care i-a şi cunoscut pe cei care i-au dat obiectul”, ne-a declarat Ştefan, proprietarul obiectului de colecţie.

Chiar dacă lugojeanul susţine că are de vânzare un obiect autentic, care are o valoare istorică importantă, acesta spune că nu s-a consultat cu un specialist pentru a verifica autenticitatea artefactului.

„Cod de identificare nu are, dar există inscripţie cu unde a fost fabricat, mai exact în Ungaria, scrie chiar în vârful becului. Eu ştiu că este autentic, probabil un specialist l-ar putea identifica. Preţul nu este negociabil, nu cred că ar mai exista un asemenea bec”, a mai explicat proprietarul becului.

Timişoara, primul oraş cu sistem de iluminat public electric din Europa, aniversează la 12 noiembrie 132 de ani de la prima zi de funcţionare a reţelei. Pe străzile timişorene funcţionau la acea dată 731 de lămpi. Pe lângă reţeaua de iluminat public, Timişoara mai are şi alte premiere unice la nivel naţional sau european, cum ar fi prima fabrică de bere din ţară, primul ziar care a apărut în România, prima proiecţie cinematografică de pe teritoriul ţării sau al doilea tramvai electric dintr-un oraş din România, după Bucureşti.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au reţinut 35 de permise de conducere. Cele mai multe pentru viteză excesivă

Cetateanul22 mai 2017

Trei bărbaţi au cerut unei minore să facă sex cu unul dintre ei, ca să nu distribuie pe Facebook fotografii în care apărea dezbrăcată

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 1.000 de sancţiuni în patru zile. Cele mai multe pentru viteză

Cetateanul19 mai 2017

Săptămâna viitoare vor fi multe întreruperi de curent. Enel are programate lucrări în zona Lugoj-Făget-Buziaş

Cetateanul18 mai 2017

Programul „Primul salariu” va garanta absolvenţilor de facultate un salariu de 2.500 lei pe lună, timp de 3 ani

Cetateanul18 mai 2017
%d blogeri au apreciat: