Un milion de lei, şase proiecte propuse de comunitate

0

Un număr de şase proiecte propuse de comunitatea locală din Zalău, cu o valoare estimată totală de un milion de lei, vor fi finanţate de administraţia locală, anul viitor, într-un prim exerciţiu de bugetare participativă.

Potrivit unei informări de presă dată publicităţii vineri, de Primăria Zalău, cetăţenii municipiului au propus 19 proiecte, comisia tehnică de analiză a validat şase dintre acestea, supuse mai apoi la vot, pe portalul special creat pentru această iniţiativă, participbuget.zalausj.ro.

Administraţia locală din Zalău apreciază că procesul de bugetare participativă reprezintă un exerciţiu democratic complex, cu beneficii majore pentru comunitate, unde are loc votul pentru proiectele iniţiate de către cetăţeni. Este un proces de bugetare online deschis tuturor locuitorilor municipiului, transparent, primăria urmând să implementeze proiectele care acumulează cel mai mare număr de voturi din partea comunităţii, în limita bugetului alocat pentru acest proces.

Din cele şase proiecte, cele mai multe voturi a acumulat proiectul „Pădure urbană – pictură murală exterioară cu vopsea ce purifică aerul”, cu o valoare estimată de 100.000 lei, urmat de „Realizare spaţiu de depozitare temporară a maşinilor neutilizate, nefuncţionale – cel puţin 100 locuri de parcare eliberate de cetăţeni, cu o valoare a proiectului de 420.000 lei.

Primăria Zalău va mai finanţa, în 2020, realizarea unei statui a lui Szikszai Lajos cu 100.000 lei, o trecere de pietoni 3D cu 50.000 lei, demolarea punctului termic PT14 şi amenajarea de locuri de parcare – 250.000 lei, respectiv realizarea unei băi comunale – 80.000 lei.

„Bugetul alocat pentru proiectele propuse este de un milion de lei. Având în vedere că suma celor şase proiecte se încadrează în această valoare, vor fi implementate toate propunerile. Aceste proiecte urmează să fie incluse în lista de investiţii din anul 2020 şi să fie demarate procedurile în vederea implementării lor”, se mai arată în informarea Primăriei Zalău.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și