Actualitate

Un milion de sticle pe an! Cum a reapărut în magazine celebrul oțet de Margina

Un milion de sticle pe an! Cum a reapărut în magazine celebrul oțet de Margina

Cetateanul Lugoj

Pentru mulți bănățeni oțetul de Margina este unul din produsele autohtone pe care le cumpără de dinainte de revoluție. Chiar dacă din fabrica de oțet de la Margina s-a ales praful, astăzi clădirea fiind o ruină, locuitorii zonei de vest pot cumpăra și în prezent binecunoscuta marca. Cetățeanul a aflat cine produce în prezent oțetul de Margina și unde se comercializează acesta.

Istoricul fabricii

Fabricia de Oțet de la Margina a fost inaugurată în anul 1912. Firma germană R.H. Mayer Mannover-Heimholz a realizat construcția ei după un proiect datat din 1910. Interessen Clotilde Chemische Industrie cumpără fabrica în 1915 și șapte ani mai târziu o modernizează introducând utilaje noi în procesul de producție.

În anul 1927 are loc un proces de retehnologizare și industria oțetului ia un avânt fără precedent, dezvoltând și localitatea și împrejurimile în care funcționa. Între 1938-1939, fabrica din Margina a electrificat întreaga zonă și asistăm la o adevărată explozie economică a zonei.

În anii ‘80 mai bine de 800 de oameni își câștigau pâine în această fabrică. În anul 2008, activitatea fabricii este oprită și mafia fierului vechi o devorează. Utilajele din cupru sunt vândute la fier vechi. Colapsul industriei din Margina are ca efect creșterea șomajului și sărăcirea oamenilor, care sunt nevoiți să părăsească zona în căutarea locurilor de muncă și a unui trai mai bun. Autoritățile locale ar fi vrut să continue fabricarea oțetului dar cum nu aveau bani să cumpere  drepturile de fabricare au renunțat.

“După ce fabrica s-a închis ne-am gândit să producem în continuare oțet dar nu am avut bani să cumpărăm drepturile de fabricare. Un brand costă foarte mult. Nu am știință ca cineva să îl fi cumpărat dar am văzut că pe piață se mai comercializează încă oțet de Margina. Nu e treaba mea să întreb cu ce drept. Sunt organe abilitate să facă acest lucru”, spune Ionel Costa, primarul comunei Margina.

Se vând 1.000.000 de sticle pe an

Fabrica de oțet din Margina s-a închis demult, dar produsul său se găsește încă pe rafturile magazinelor alimentare din țară. Ideea de a înregistra brandul la OSIM, i-a adus prosperitatea unui producător care nu avea succes cu oțetul produs sub o altă marcă.

“Când fabrica și încetat activitatea eu am înregistrat brandul la OSIM pentru că nu era înregistrat. Nefiind proprietatea nimănui nu a trebuit să îl cumpăr. Produceam oțet și înainte dar sub un alt brand. Tot oțetul se face la fel, din acid acetic, doar că în cel balsamic se mai bagă niște coloranți. Deci brandul îmi aparține și nu are nimeni ce revendica din moment ce dețin toate drepturile”, spune  Dacian Cristian, patronul firmei Sarmis Retezat  SRL.

Oțetul de Margina se produce acum la Hațeg și se comercializează în peste un milion de sticle pe an.

credit foto prinbanat.ro

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

PSD pregăteşte o nouă mizerie. Un pliant cu informaţii false şi defăimătoare pe care să-l distribuie în cutiile poştale (P)

Cetateanul9 decembrie 2016

Lugojenii pot sta la curent cu cele mai în vogă evenimente din judeţ cu ajutorul unei noi aplicaţii

Gabriel Iosa9 decembrie 2016

Lugojenii, chemaţi să descopere măreţia muntelui în cadrul unui eveniment dedicat filmului “Sălbăticia din Carpaţi”

Gabriel Iosa9 decembrie 2016

Lugojenii nu pot vota decât la secţiile la care sunt arondaţi! Vezi unde e secţia ta de votare

Gabriel Iosa9 decembrie 2016

[VIDEO&FOTO] Atmosferă incendiară la balul bobocilor de la „Drăgan”! Ruby a încheiat spectacolul cu un concert de senzaţie

Gabriel Iosa8 decembrie 2016

Doctoriţa din Lugoj pusă pe Facebook de lugojeni că parchează aiurea a trimis drept la replică: „Cum e cu cei 7 ani de acasă?”

Gabriel Iosa8 decembrie 2016

PNL dezminte zvonurile că Buciu nu se află pe poziția a doua la Senat. Dovada este un specimen al buletinului de vot

Daniel Groza8 decembrie 2016

[FOTO] Maeştrii bucătari ai Lugojului, juraţii concursului gastronomic al elevilor de la Branişte

Gabriel Iosa8 decembrie 2016

Fostul șef al Poliției Lugoj, Claudiu Chebici, acuzat că a protejat tăieri ilegale de pădure: „Sunt foarte relaxat”

Daniel Dancea8 decembrie 2016

Bărbat de lângă Lugoj, trimis în judecată pentru loviri și alte violențe și ultraj. L-a atacat pe un pădurar

Daniel Dancea7 decembrie 2016

Bişniţari luaţi pe sus de poliţişti! Ţigări, alcool, petarde şi valută, pe lista de „descoperiri” ale autorităţilor

Gabriel Iosa7 decembrie 2016

[VIDEO] Şoferi furioşi din cauza unui bizon la Lugoj! A blocat circulaţia şi s-a jucat pe telefon, în timp ce pasagera plătea o factură

Cetateanul7 decembrie 2016