Administrație

Un parlamentar cere anchetă pentru autostrada Lugoj-Timişoara

Un parlamentar cere anchetă pentru autostrada Lugoj-Timişoara

Autoliv

Lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Timişoara ar putea fi blocat din nou de birocraţie şi controale, după ce un deputat din Gorj a cerut Ministerului Transporturilor o verificare amănunţită a modului în care autostrada care va lega Lugojul de cel mai important oraş din Banat şi întreaga Europa a fost realizată până la momentul de faţă. De asemenea, deputatul a sesizat ministerul despre modul dubios în care lucrările la autostradă au fost licitate, iniţial amândouă bucăţile fiind câştigate de o singură firmă şi ca un singur lot.

După contestaţie, lotul s-a împărţit în două mai mici, cu ultimul, lotul 2 de 25,6 kilometri aflat în construcţie între Şanoviţa şi Izvin. În urma altor contestaţii, autostrada a fost din nou scoasă la licitaţie, după ce procedura iniţială a fost pur şi simplu anulată de CNADNR pe motiv că licitaţiile şi contestaţiile numeroase au blocat desfăşurarea proiectului în condiţiile normale aplicate de lege.

Ministerului Tranporturilor i s-a cerut să mobilizeze Corpul de Control pentru a verifica dacă raportul prestaţii-costuri în ceea ce s-a realizat până acum pe lotul al doilea al autostrăzii Lugoj-Timişoara este corect şi în termenii impuşi de lege. Cererea vine de la un deputat de Gorj, Scarlat Iriza, care solicită verificările tocmai pentru că, se arată în cerere, lucrările la autostradă au creat de-a lungul timpului o serie de controverse în spaţiul public.

„Iniţial lotul 2 a fost scos la licitaţie împreună cu lotul 1. Ulterior, proiectul a fost separat, iar licitaţia lansată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a fost atacată de nenumărate ori prin contestaţii. În cele din urmă, incapabilă să facă faţă contestaţiilor care au fost confirmate şi de către instanţa de judecată, CNADNR a decis în 2012 să anuleze licitaţia şi să facă o altă procedură de achiziţie publică. Şi în aceste condiţii, de la realizare până la semnarea contractului a mai fost nevoie de un an şi jumătate”, se arată în interpretarea parlamentară, scrie Timpolis.

Deputatul de Gorj vrea să primească lămuriri şi în legătură cu costurile aferente realizării celor 25,6 kilometri de autostradă, care se ridică la suma de 96,4 milioane de euro.

„A fost nevoie de aproape trei ani şi o lună pentru a ajunge de la licitaţie la şantier. Stadiul birocratic, licitaţie, contestaţii şi procese a fost mai mare decât perioada necesară ca întregul proiect să fie construit fizic”, a precizat deputatul, citat de Timpolis.

Pentru proiectul lotului 2 din autostrada Lugoj-Timişoara, CNADNR a alocat în 2014 suma de 56 de milioane de euro. Lucrarea, care va avea zece poduri şi podeţe şi 15 pasaje, se estimează că va avea o dată de dare în utilizare la finalul lui 2015 sau începutul lui 2016.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. paulescu

    5 mai 2015 at 20:24

    Felicitari! Fain siteul, vad ca sunt cei mai buni oameni de la Redesteptare aici! Sper sa faceti treaba buna, imi placeau stirie voastre si cand erati acolo. O sa va urmaresc. Bafta!

Lasă un răspuns

Mai multe în Administrație

Primarul a retras proiectul prin care intenţiona cedarea gratuită a centralei din Micro IV fundaţiei condusă de fraţii Olariu

Cetateanul27 aprilie 2017

Judecătorii vor decide cine va ocupa un loc din Cosiliul Local Lugoj. Conflictul din PMP continuă

Daniel Groza27 aprilie 2017

PNL cere amânarea proiectului pentru cedarea gratuită a fostei centrale din Micro IV fundaţiei condusă de fraţii Olariu

Cetateanul27 aprilie 2017

Şcoala de Arte din Lugoj, aflată într-o stare deplorabilă, va purta numele fostului director, Remus Taşcău

Cetateanul26 aprilie 2017

Consilierii locali lugojeni se întâlnesc într-o nouă şedinţă. Ce proiecte au pe ordinea de zi

Daniel Groza21 aprilie 2017

Primăria sau Meridian nu pot rezolva situaţia blocurilor cu beciurile inundate, spune primarul Lugojului

Daniel Groza21 aprilie 2017

De 15 ani, un bloc din Lugoj e inundat la fiecare ploaie. Nimeni nu ia nicio măsură!

Daniel Groza19 aprilie 2017

Primăria Lugoj va avea regulament nou pentru asistenţii care îngrijesc persoanele cu dizabilităţi la domiciliu

Cetateanul19 aprilie 2017

Cresc sau scad impozitele lugojenilor din 2018? Propunerea primarului va fi discutată în ședința Consiliului Local

Daniel Groza18 aprilie 2017

Vârstnicii din Lugoj vor primi tichete sociale după reguli noi

Daniel Groza13 aprilie 2017

Ce salarii vor avea primarul Lugojului şi cei ai comunelor din zonă, după noua lege a salarizării

Cetateanul12 aprilie 2017

WWF România: Eliminarea pasajelor pentru animale de pe autostrada Lugoj-Deva e o greşeală

Daniel Groza11 aprilie 2017
%d blogeri au apreciat: