Un primar român câștigă alegerile la două săptămâni după moartea legată de Covid

0

Un primar român care a murit din cauza complicațiilor coronavirusului a obținut o victorie de-a lungul timpului la alegerile locale.

Ion Aliman a câștigat un al treilea mandat în funcția de primar al orașului Deveselu, un sat din sudul României, obținând 64% din voturi.

Oficialii au spus că numele său a fost deja tipărit pe buletinele de vot și nu a putut fi eliminat după ce a murit în capitala București, la 15 septembrie.

Vor avea loc alte alegeri, au declarat oficialii pentru Reuters, dar localnicii au vizitat mormântul său pentru a aduce omagii.

Un videoclip pe rețelele sociale arată un grup mare de săteni care se adună în jurul pietrei funerare a domnului Aliman.

„Este victoria ta”, se poate auzi un bărbat spunând în videoclip.

„El a fost un adevărat primar pentru noi”, a declarat o altă femeie pentru presa locală ProTV, a informat Reuters.

„A luat partea satului, a respectat toate legile. Nu cred că vom mai vedea un primar ca el”. Domnul Aliman, fost ofițer de marină, era membru al Partidului Social Democrat (PSD) de stânga și ar fi împlinit 57 de ani luni.

Succesul său a fost o rază de vești bune pentru PSD.

Partidul a pierdut mai multe locuri de oraș și consiliu în toată România în fața alianței de centru-dreapta USR-PLUS și în fața guvernului centrist liberal, care controlează guvernul minoritar al țării.

PSD a fost măturat de la putere anul trecut după ce guvernul a pierdut un vot de neîncredere în parlament, pe fondul protestelor în masă și al ciocnirilor cu Uniunea Europeană din cauza reformei judiciare și a corupției.

Victoria lui Aliman nu este prima pentru un candidat român decedat.

În 2008, Neculai Ivascu a fost reales primar al orașului Voinești, în nord-estul țării, după ce a murit de boală hepatică.

Oficialii electorali au declarat ulterior că rivalul său liberal, vicecampionul Gheorghe Dobrescu, a fost câștigătorul – provocând critici din partea PSD-ului lui Ivascu.

Citeste continuarea Un primar român câștigă alegerile la două săptămâni după moartea legată de Covid

Citește și