Un rapper din Maroc, condamnat la un an de închisoare pentru insulte aduse poliției

0

Un rapper marocan a fost condamnat la un an de închisoare fiind acuzat că a insultat poliţia într-un videoclip postat pe social media, relatează marţi dpa.

Verdictul împotriva lui Mohamed Mounir, cunoscut sub numele de Gnawi, a fost dat luni de o instanţă din oraşul Sale din nord-vestul Marocului.

Mounir, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat pe 1 noiembrie, după ce a difuzat pe social media o înregistrare live în care a folosit înjurături pentru a se plânge că a fost abuzat de poliţie.

Unul dintre avocaţii săi, Mohamed Sadkou, şi-a exprimat îngrijorarea că procesul este motivat de o melodie anterioară înregistrată de Mounir şi alţi doi rapperi, în care vorbesc despre dreptatea socială şi corupţia din regat.

Piesa „Aacha al-Chaab” a devenit virală pe social media, strângând în jur de 16 milioane de vizualizări pe YouTube.

Susţinătorii lui Mounir s-au adunat în faţa tribunalului şi au scandat sloganuri cerând eliberarea lui.

Verdictul de luni poate fi atacat.

Amnesty International a condamnat într-un comunicat verdictul ca fiind „ruşinos”.

„Exprimarea paşnică a unei critici la adresa poliţiei sau a autorităţilor nu este o infracţiune”, a declarat directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Heba Morayef.

„Dreptul internaţional protejează dreptul la libertatea de exprimare – chiar şi când opiniile împărtăşite sunt şocante sau jignitoare”, a mai spus el.

Sursa foto: thenational.ae

Sursa – Glow Magazin.

Citește și