Vara vaccinurilor stârnește speranța după un an dificil pentru turismul mexican

0

Simțind că poate călători acum la nivel internațional fără a-și risca viața, americanul recent vaccinat Brian Sheppard a zburat cu avionul în stațiunea de top de pe plajă din Mexic în urmă cu câteva zile pentru a participa la nunta unuia dintre cei mai buni prieteni ai săi.

La fel ca și alte atracții turistice importante din Mexic, hotelurile all-inclusive din Cancun, de-a lungul unor întinderi largi de plaje cu nisip alb din Caraibe, beneficiază de marșul constant, inegal, al vaccinărilor împotriva coronavirusului, în timp ce Mexicul se pregătește pentru o revenire a sectorului turistic din unul dintre cei mai răi ani.

În timp ce sezonul de vacanță de primăvară din SUA a fost până acum relativ dezactivat în Mexic, rezervările de vară sunt între 48,7% și 61,5% ocupate în principalele destinații turistice, în creștere dramatică față de 2020, când proprietățile erau aproape goale, potrivit estimărilor guvernului.

În special, călătorii din SUA se simt mai încrezători datorită accesibilității tot mai mari a vaccinurilor împotriva coronavirusului.

Acțiunile companiilor hoteliere mexicane au început deja să-și revină, pe măsură ce se așteaptă la venirea unor vremuri mai însorite.

Acțiunile Grupului Hotelero Santa Fe, care operează proprietăți în destinații de plajă din Mexic, inclusiv Los Cabos și Puerto Vallarta, au revenit cu mai mult de o treime de la noiembrie anul trecut, când au atins un nivel record.
Între timp, FibraHotel, cu un profil similar de hoteluri, s-a descurcat și mai bine, cu acțiunile sale în creștere cu aproape 70% din luna mai, când au scăzut la cel mai mic nivel din toate timpurile.

Explozia estimată de vară este o carte poștală binevenită pentru economia bolnavă a Mexicului, întrucât cheltuielile turistice au reprezentat aproape 9% din produsul intern brut în pre-pandemie 2019.

Când a terminat cina la un restaurant de pe malul mării, Sheppard a mărturisit că aproape a refuzat invitația la nunta a prietenului său.

„Îmi va fi dor”, a spus asistenta medicală în vârstă de 38 de ani din Cleveland, Ohio, chiar și după ce și-a primit vaccinul cu două doze. Dozele, a spus el, i-au dat încrederea de care avea nevoie pentru a-și cuceri temerile. „Am călătorit în câteva locuri din statul meu natal, dar nicăieri chiar departe.”
Rezultatele unui sondaj efectuat de compania de turism online Expedia la sfârșitul anului trecut au arătat că jumătate dintre rezidenții SUA s-au descris ca „plini de speranță” pentru călătorii datorită sosirii vaccinurilor, sentiment care s-a răspândit la hotelierii mexicani.

„Situația arată acum mult diferit”, a spus Eduardo Cruz, șeful operațiunilor Wyndham Hotels & Resorts din America Latină și Caraibe.

Cruz vede chiar și mai mulți dolari pentru turism curgând către Mexic în a doua jumătate a acestui an, subliniind ceea ce el a descris ca fiind o cerere reîncărcată care ar putea duce la o „vaccinare a călătorilor”.

La nivel mondial au fost administrate aproximativ 458,1 milioane de doze de vaccin. Statele Unite, care găzduiesc două treimi din vizitatorii străini din Mexic, au oferit rezidenților 126,5 milioane de doze până acum, potrivit cifrelor din Our World in Data, un grup de cercetare din Oxford.

Se așteaptă un val de turiști către plajele scufundate din Mexic, ruinele antice și orașele din epoca colonială, chiar și în timp ce guvernele celor două țări de top emițătoare încă descurajează astfel de călătorii.

Oficialii americani solicită tuturor călătorilor care se întorc, inclusiv cetățenilor, să aibă rezultate negative pentru COVID-19 și i-au îndemnat recent să evite să meargă în Mexic pentru vacanța de primăvară.

Între timp, guvernul Canadei a anulat temporar zborurile către Mexic. În ciuda acestui fapt, consiliul de turism din Cancun așteaptă 300.000 de vizitatori în martie, cu o treime față de anul trecut.

În cea mai mare parte a anului trecut, autoritățile mexicane au impus puține obstacole în calea vizitatorilor care doresc să cheltuiască venituri disponibile.

Acest lucru a alimentat îngrijorarea cu privire la faptul că noile variante de coronavirus, detectate până acum rareori în Mexic, ar putea pune mâna și înăbuși renașterea turismului.

Investitorii care simt o oportunitate de cumpărare ar trebui să procedeze cu prudență, a declarat Brian Rodriguez, analist la brokerul mexican Monex.

„La aceste niveluri, investițiile în sector sunt foarte atractive”, a spus el. „Dar numai dacă sunt îndeplinite așteptările și asta va depinde de redeschiderea vaccinurilor și a frontierelor”.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și