Actualitate

VIDEO! De Ziua Pământului, Lugojul varsă mizeria din canalizare tot în râul Timiș

VIDEO! De Ziua Pământului, Lugojul varsă mizeria din canalizare tot în râul Timiș

Cetateanul Lugoj

În fiecare an, în ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

Lugojul este încă departe de a adera la asemenea aspirații în măsura în care canalizarea orașului se scurge în râul Timiș după o minimă filtrare mecanică a mizeriilor.

Stația de epurare a Lugojului din vecinătatea localității Jabăr intră deja în istorie ca fiind cea mai costisitoare lucrare care nu a fost finalizată pe o perioadă cu mult peste cea stabilită în contractul inițial. Lucrările începute în 2009 ar fi trebuit să se finalizeze în 30 martie 2010.

Astăzi, conform firmei care trebuie s-o pună în funcțiune, încă mai trebuie investită suma de 300.000 de euro în finalizarea lucrărilor inițiale. Cel mai grav e însă faptul că Garda de Mediu și Agenția de Mediu sunt la limita răbdării, putând efectiv să închidă stația pentru că de ani de zile funcționează fără autorizație.

”Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă am întrerupe complet activitatea stației!”

”Cât de curând vor primi amendă pentru funcționare fără autorizație de mediu. Imaginați-vă însă ce s-ar întâmpla dacă am întrerupe complet activitatea stației. Apogeul ar fi fost să sistăm activitatea, legea ne permite la acest moment. Dar tot Lugojul ar fi invadat de ape uzate, asta s-ar întâmpla. În afară de partea de decantare, acum nu se face altceva. Păsuire nu mai primesc, le vom aplica sancțiune de la 30.000-60.000 de lei pentru funcționarea fără autorizație de mediu”, ne-a declarat Mariana Lorinczi, șeful Gărzii de Mediu Timiș.

Stația funcționează de opt ani doar pe treapta mecanică. O staţie care lucrează doar pe treapta mecanică nu reţine decât o mică parte din impurităţile canalelor colectoare din oraş. Prima selectare se face prin grătare rare care au rolul de a reţine materiile grosiere din apa uzată intrată în staţie. Următoarele sunt grătarele mai dese. Denisipatorul are rolul de a reţine materiile minerale din apa uzată (nisip, pietriș), iar separatorul de grăsimi reţine grăsimile şi uleiurile din apa uzată. Tot din treapta mecanică fac parte şi decantoarele primare care au rolul de a reţine suspensiile fine din apa uzată.

Din acest punct, la staţiile de epurare care funcţionează normal apa uzată epurată mecanic este pompată spre treapta biologică. În cazul apelor epurate la Jabăr, ele intră direct în râul Timiş. De amintit ar fi şi că singura zonă protejată de lege a râului Timiş este Situl Natura 2000 Lunca Timişului, care cuprinde printre altele şi porţiunea de râu din aval de staţia de epurare de la Jabăr.

La momentul acesta, obiectivul nu este finalizat 100% și mai necesită investiții. Din punct de vedere al lucrărilor, situația este următoarea: firma Confort care a executat proiectul nu a finalizat nici în zi de azi anexa 2, adică acele lucrări care la recepție s-a stabilit că nu au fost efectuate sau au fost realizate defectuos. Între timp, Primăria a organizat o licitație pentru punerea în funcțiune, însă firma câștigătoare arată că nu poate să înceapă până nu sunt lucrările finalizate în teren conform proiectului.

”Ca să putem începe, nouă ne trebuie terminate lucrările care sunt și completate cele care nu sunt. Noi am trimis două pagini la toate obiectivele cu probleme. După părerea nostră proiectul este în regulă. Nu-i realizată stația conform proiectului. La momentul acesta este terminată cam 90% și nu putem începe punerea în funcțiune a stației”, ne-a declarat Constantin Damian, directorul Kematronic Baia Mare.

Așa s-a ajuns la necesitatea efectuării unei expertize care să stabilească dacă firma Confort nu și-a finalizat conform proiectului investiția. Consiliul Local Lugoj a aprobat în ședința de joi, 31 martie, alocarea sumei de 42.000 de lei pentru expertiză. După această etapă se va stabili și suma exactă ce va trebui investită pentru remedierea deficiențelor, abia apoi urmând să intre în vigoare contractul cu firma Kematronic pentru punere în funcțiune.

Lucrările la staţia de epurare de la Jabăr au început în 2008 şi au costat până în prezent 21,8 milioane lei (aproape 5 milioane de euro). Treapta mecanică a staţiei a fost pornită la presiunea organizaţiei de mediu Greenpeace România în luna noiembrie 2011, pentru a stopa deversările directe ale canalizării Lugojului în râul Timiş.

Vezi comentarii (2)

2 Comments

 1. Stefan

  22 aprilie 2016 at 21:58

  Orasul are cateva prioritati fara de care nu poate sa existe, cum ar fi: aprovizionarea cu apa, canalizarea, iluminatul stradal, siguranta cetatenilor, etc. Este clar ca primele doua sunt fundamentale.
  Dupa ce se rezolva aceste probleme, ne putem gandi si la importanta unui cinematograf sau a unui podulet care nu poate fi folosit de oamenii in varsta sau cu dizabilitati, adica chiar de catre cei care trebuiau sa fie principalii beneficiari.
  La Meridian, incepand cu muncitorul necalificat si terminand cu directorul, toti trebuie sa aiba relatii de partid sau relatii cu o persoana care-i pusa pe functie de partid. In cazul acesta fiind vorba de PSD, de oamenii lui Boldea. Aceasta situatie am avut-o din ’90 incoace. Rezultatul se vede, criteriile de incompetenta functionand cu succes.
  Statia de Epurare reprezinta una dintre marile „realizari” ale lui Boldea, cu o importanta majora pentru Lugoj. Acesta este omul lui Boldea:
  http://lugojinfo.ro/index.php/actualitate/item/1318-fostul-director-de-la-meridian-22-ranco-giorici-condamnat-la-plata-unei-amenzi-penale-dupa-ce-a-fost-prins-conducand-beat
  Vi-l mai amintiti? Un alt individ care, alaturi de directorul Florea, a contribuit la dezastrul din Meridian. Aici trebuie mentionat faptul ca Florea a fost chiar ucenicul lui Ranco, depasindu-si profesorul in abuzuri si smecherii. Competentei lui Ranco i se datoreaza si situatia de la Statia de Epurare. Un alt om marca PSD, marca Boldea, care n-are niciun respect fata de lege.
  PSD si Boldea, tineti-o tot asa! Va meritam, impreuna cu seful vostru, puscariasul Dragnea.

 2. tz

  23 aprilie 2016 at 21:36

  Am incercat sa inteleg de ce nu e tunsa iarba in tot orasul. Se asteapta ca ea sa fie rupta de copii, pentru „iepuras”

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Trei zile grele pentru șoferii care circulă pe ruta Lugoj – Deva

Daniel Dancea17 ianuarie 2017

Formula 1 pe autostrada Lugoj-Timişoara! Viteză record înregistrată de aparatul radar

Gabriel Iosa17 ianuarie 2017

“Split”, filmul săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa17 ianuarie 2017

Ivan Guidea face senzaţie în Germania. Luptătorul de la CSM a învins un rus în finala din Bundesliga

Alina Damian16 ianuarie 2017

Bestie cu chip de om! Bărbat dintr-un sat de lângă Lugoj, încarcerat după ce şi-a supus nepoata minoră la perversiuni sexuale

Gabriel Iosa16 ianuarie 2017

Beat şi fără permis, a plecat la plimbare pe străzile din Lugoj

Gabriel Iosa16 ianuarie 2017

[FOTO] O maşină a ars în miez de noapte la Coşteiu! Pagubele se ridică la mii de euro

Gabriel Iosa16 ianuarie 2017

Valutist din piaţa din Lugoj, lăsat fără o sumă uriaşă de bani de către jandarmi după o razie

Gabriel Iosa14 ianuarie 2017

Nouă dată de deschidere pentru cei 15 kilometri de autostradă Lugoj-Deva! Anunţul a fost făcut de ministrul Cuc

Gabriel Iosa13 ianuarie 2017

Bătrân de lângă Lugoj, arestat pentru că a agresat două persoane pe care le-a ameninţat cu arma

Gabriel Iosa13 ianuarie 2017

DOSAR Scuza de tot râsul găsită de o lugojeancă prinsă cu mașina burdușită de țigări. Ce pedeapsă a primit femeia

Daniel Dancea12 ianuarie 2017

Autorităţile lugojene, în alertă de mai bine de 48 de ore din cauza zăpezii! Vineri dimineaţa se aşteaptă polei

Gabriel Iosa12 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: