Social

[VIDEO] La Lugoj există strada Ambroziei! Cum arată fâşia de asfalt îngrădită cu planta periculoasă

[VIDEO] La Lugoj există strada Ambroziei! Cum arată fâşia de asfalt îngrădită cu planta periculoasă

Autoliv

O stradă de aproape doi kilometri din Lugoj are trotuare formate din ambrozie, planta care dăunează grav sănătăţii persoanelor care suferă de alergii formând, de-o parte şi de cealaltă a carosabilului, un adevărat zid de apărare. Se întâmplă pe strada Hezerişului, acolo unde alergicii, spun medicii, nu au ce căuta, existând riscul să se confrunte cu efecte imediate şi violente dacă intră în contact cu planta.

Dacă în ţara vecină Ungaria, ambrozia este distrusă imediat ce este depistată, amenzile pentru necurăţarea ei ridicându-se la echivalentul a 7.000 de lei, în România fenomenul a luat amploare, mii de persoane suferind în fiecare an, mai ales în lunile august şi septembrie, de afecţiuni cauzate de planta pustei. Mai mult, din lipsa legilor, ambrozia îşi face de cap la propriu pe caniculă, polenul acesteia putându-se răspândi cu uşurinţă în condiţii prielnice.

„Ambrozia determină alergie, manifestată prin conjuctivită şi rinită alergice, care se manifestă prin strănut, lăcrimare, mâncărime la ochi, la nas, cu manifesătri destul de intense în perioada asta. Este periculoasă că s-a răspândit foarte mult, se răspândeşte foarte repede şi temperaturile extreme îi favorizează înmulţirea”, a declarat pentru Cetăţeanul Emanuela Năsuia, medic de familie.

Deşi alergiile severe cauzate de ambrozie sunt la ordinea zilei, acestea nu pun de obicei în pericol sănătatea bolnavilor. Totuşi, în forme extrem de grave, alergia la ambrozie cauzează complicaţii ce pot pune în pericol viaţa pacientului.

„Am câţiva pacienţi care vin şi le prescriu acum vara medicaţie pentru alergie, am diagnosticaţi de alergolog, aceştia se feresc vara, nu aerisesc dimineaţa, folosesc site protectoare la geam, nu se plimbă pe mal, nu merg la pescuit, nu taie iarba în perioada asta, singura metodă de prevenire e protecţia. La caz foarte grav, se poate ajunge la edem laringian, omul se astupă şi nu mai poate respira. Nu am avut, cel puţin pe oraş, aşa de grave cazuri”, a mai explicat medicul Năsuia.

Alergia la ambrozie ar putea fi tratată cu un vaccin revoluționar, aflat în faza studiilor de laborator și de testare, bazat pe biologie moleculară, la care lucrează profesori universitari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, împreună cu o echipă de alergologi din Viena.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Social

Mai multe în Social

Un profesor din Banat predă istoria regiunii pe internet. A reuşit să adune într-un blog trecutul întregii zone

Cetateanul22 mai 2017

Un cetăţean care merita titlul de “Cetăţean de Onoare” a primit doar ”Cheia Oraşului”, pentru că politicienii lugojeni au orgolii

Cetateanul19 mai 2017

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Cetateanul19 mai 2017

Mii de vietăţi vor fi ucise şi în acest an din plăcere. Vezi ce animale vor fi vânate în Timiş

Cetateanul18 mai 2017

“Agentul mi-a zis: hai, marş de aici”. Supărat că a fost jignit, un şofer a pornit în urmărirea Poliţiei, pe autostradă: „Au fugit ca şobolanii”

Daniel Dancea17 mai 2017

Operaţiune în forţă a Poliţiei. În trei zile, 600 poliţişti au descoperit 55 de infracţiuni şi au aplicat amenzi de 350.000 de lei

Cetateanul15 mai 2017

Toate informaţiile necesare pentru absolvenţii de liceu din Timiş, care vor indemnizaţie de şomaj sau îşi caută un loc de muncă

Cetateanul15 mai 2017

Un istoric lugojean, angajat al Muzeului, cere demisia arhitectului-şef al Lugojului

Cetateanul11 mai 2017

Trei tineri, prinşi de poliţiştii lugojeni după ce au spart un garaj. Ce au putut să fure!

Cetateanul11 mai 2017

Lugojenii, invitaţi la un seminar despre rolul asistenţilor medicali în actul medical

Cetateanul8 mai 2017

Cod galben pe Timiș, Bega şi Bârzava. Posibile inundaţii locale şi creşteri mari de debite

Cetateanul5 mai 2017

Oborul din Lugoj se închide patru luni pentru reabilitare. Unde se mută activitatea

Cetateanul5 mai 2017
%d blogeri au apreciat: