Virgil Popescu, tună și fulgeră în jurul companiei Hidroelectrica: „Ce companie eşti tu, fără 3.000 de clienţi naţionali?”

0

Hidroelectrica poate să livreze direct către populație energie la un preț mult mai redus decât cel din acest moment, lucru care ar putea duce la reducerea tarifelor în toată piața, dar compania nu a avut până în acest moment o strategie clară de marketing, a afirmat, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, pentru Agerpres.

El a dezvăluit că, chiar dacă există o ofertă pentru consumatorii casnici pe site-ul companiei, reprezentanții acesteia nu au efectuat nimic să o promoveze în rândul populației, potrivit Agerpres.

„Hidroelectrica şi-a pierdut licenţa de furnizor de ultimă instanţă (FUI). Nu poţi să fii FUI dacă nu ai 3.000 de clienţi şi ANRE le-a retras această licenţă în urmă cu câteva luni. Ce companie eşti tu, fără 3.000 de clienţi naţionali?”, a declarat Virgil Popescu.

Furnizorul de ultimă instanță este cel în măsură pentru a prelua un consumator casnic dacă furnizorul acestuia va da faliment sau nu mai poate să livreze energie.

„Oferta pe care o are Hidroelectrica, cu 255 de lei pe MWh, este o bătaie de joc. E doar pe site, nu o promovează, pentru cine este ea, pentru salariaţii lor? Ei nu se duc către oameni să încheie contracte. Să-şi facă un departament de vânzări cum trebuie! Au doar trei oameni la vânzări. Nu au capacitate de facturare? Să-şi ia un soft!”, a mărturisit oficialul guvernamental.

Conform acestuia, pentru Hidroelectrica, livrarea de energie către clienții casnici ar putea reprezenta un business foarte bun. De asemenea, prețul redus al Hidroelectrica ar putea duce la ieftinirea întregii piețe.

„De exemplu, ei vând energia către furnizorii clienţilor casnici în prezent cu 140 de lei pe MWh, tarif impus de ANRE. Dar tariful de vânzare către casnic este 255 de lei, deci aproape dublu. Şi pot vinde liniştit cu 200 de lei/MWh, câştigă mai mult decât 140 de lei. Ar trebui să facă o campanie agresivă cu 200 de lei/MWh pe piaţă, câştigă şi ei mai mult decât dacă ar vinde cu 140 de lei unor intermediari şi fac şi presiune pe preţ în jos la toţi ceilalţi. Nu-i bănuiesc că nu-i duce mintea. Sunt comozi sau sunt mână în mână cu furnizorii, să ţină piaţa în sus. Dar aşa nu merge”, a mai declarat Popescu.

Acesta a mai spus că, la data de 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se va liberaliza complet.

„Trebuie să ne pregătim până atunci, să nu ne trezim ca sunt doar două-trei companii care joacă pe piaţă, ca la gaze. La gaze am avut noroc de un context favorabil internaţional cu preţuri mici, dar la energie nu e acelaşi noroc”, a mai spus ministrul.

În urmă cu două zile, Popescu a declarat, pentru Digi 24, că va impune niște indicatori cerți producătorilor de stat pentru a intra pe piața clienților casnici iar cine nu are de gând să îi respecte, să plece.

„Vom intra prin pârghiile pe care le avem, prin Adunarea Generală, prin Consiliul de Supraveghere şi vom face schimbări efectiv. Vom impune în primul rând schimbarea contractelor de mandat şi vom pune indicatori clari pentru intrarea pe piaţa de furnizare către clienţii casnici. Nu-i respectă, pleacă. Nu se poate să fii obişnuit de ani şi ani de zile, ca tu, mare producător, să nu intri pe piaţa de furnizare către clienţii casnici”, a declarat ministrul de resort.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și