VISA este investigată de Departamentul de Justiție al SUA din cauza practicilor de debitare

0

Departamentul de Justiție analizează practicile de debitare ale Visa Inc, a declarat compania, după ce rapoartele SUA investigau dacă, compania de carduri de credit utilizează practici anticoncurențiale pe piața cardurilor de debit.

„Departamentul de Justiție al SUA a informat Visa cu privire la planurile sale de a deschide o investigație asupra practicilor de debitare în SUA ale Visa”, a declarat compania într-un depozit de valori mobiliare. „Am primit o notificare pentru a păstra documentele relevante legate de anchetă.”

Departamentul de Justiție verifică dacă Visa folosește practici anticoncurențiale pe piața cardurilor de debit, a declarat o sursă familiarizată cu această problemă. Wall Street Journal, care a raportat prima dată știrea, a declarat că divizia antitrust a Departamentului de Justiție se uită dacă Visa limitează capacitatea comercianților de a direcționa tranzacțiile cu carduri de debit prin rețelele de carduri care sunt adesea mai puțin costisitoare.

„Credem că practicile de debitare din SUA ale Visa sunt conforme cu legile aplicabile”, a spus compania. „Visa cooperează cu Departamentul Justiției”.
Acțiunile Visa au scăzut brusc vineri, cu 6,2% pentru a închide la 206,90 dolari.

Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze.

Comercianții s-au plâns de mult timp de costul ridicat al comisioanelor de rețea sau ale comisioanelor de schimb, care pot reprezenta 2% sau mai mult din fiecare tranzacție și se duc la instituțiile financiare din spatele tranzacțiilor.

Grupul industrial Merchants Payments Coalition, care luptă împotriva așa-numitelor taxe de glisare, a numit investigația o veste bună. „MPC este îngrijorat de aceste practici de limitare a rutei de debit de ani de zile și este minunat să vezi Departamentul de Justiție analizând acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt Craig Shearman.

Deși astfel de investigații nu sunt neobișnuite, aceasta vine pe fondul unui interes mai mare pentru piața digitală.

La începutul acestui an, Visa și startup-ul fintech Plaid au anulat o fuziune de 5,3 miliarde de dolari, după ce guvernul a dat în judecată oprirea tranzacției și a numit Visa „monopolist în tranzacțiile de debit online”.

Departamentul de Justiție a investigat anterior industria plăților cu cardul de credit, dar s-a stabilit cu Visa și Mastercard Inc în 2010, când au convenit să le permită comercianților să ofere consumatorilor stimulente pentru a utiliza un card de credit low-cost.

American Express a refuzat să se stabilească. A dus bătălia cu Departamentul de Justiție până la Curtea Supremă, care a decis în 2018 că este legal ca American Express să interzică, comercianților să încerce să-i direcționeze pe consumatori către carduri mai ieftine.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și