Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a crescut cu 1,9%

0

Tările membre unde volumul comerţului cu amănuntul a înregistrat cel mai puternic ritm de creştere fiind Ungaria (7,3%) şi România (6,5%), arată datele publicate, marţi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ, în zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 2,2% în ritm anual. Eurostat precizează că vânzările cu amănuntul în UE 28 a fost influenţate de faptul că vânzările de produse non-alimentare s-au majorat cu 2,5%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări au crescut cu 1,7%.

De la o lună la alta, noiembrie 2019 comparativ cu luna octombrie 2019, comerţul cu amănuntul în România a înregistrat o majorare cu 0,8%, creşteri mai mari în Uniunea Europeană fiind înregistrate în Polonia (3,3%), Belgia (2,7%), Letonia (2,6%), Croaţia (2,3%), Germania (2,1%), Estonia (1,7%), Lituania şi Portugalia (ambele cu 0,9%). Comerţul cu amănuntul, de la o lună la alta, a înregistrat un avans de 1% în zona euro, în timp ce în UE 28 a avut o creştere de 0,6%, în principal ca urmare a faptului că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,9%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 0,5%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că, în luna noiembrie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut, comparativ cu luna precedentă, pe ansamblu cu 2%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut pe ansamblu cu 0,8%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna noiembrie 2019, comparativ cu luna noiembrie 2018, a înregistrat o creştere cu 6,5%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere cu 6,2%.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și