Instructorul internaţional de fitness William Flores va susţine, pe 1 februarie, la Oradea, un Zumba MasterClass caritabil, urmând ca fondurile strânse să fie oferite Asociaţiei SOS Autism Bihor, pentru tinerii din Centrul de zi.
„Această iniţiativă a venit în urma unei colaborări cu o formaţie de dansatori care sunt alături de noi de vreo şapte ani, iar doi dintre ei, Max şi Edi, au venit cu această idee de a face un eveniment cu strângere de fonduri pentru tinerii din Centrul de zi SOS Autism Bihor, pentru că asociaţia noastră a înfiinţat în urmă cu patru ani, în 2016, un centru de zi unde tinerii peste 18 ani îşi desfăşoară activitatea pentru continuarea terapiilor”, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei SOS Autism Bihor, Simona Zlibuţ.
Potrivit acesteia, William Flores şi-a manifestat dorinţa de a susţine această cauză, a tinerilor care au nevoie de terapie în continuare, putând deveni utili societăţii, dacă dobândesc abilităţi de viaţă independentă. Evenimentul va avea loc la Liceul „Don Orione” din Oradea.
Simona Zlibuţ a menţionat că grupul de părinţi care a demarat asociaţia în 2007 pentru copiii lor cu tulburări de spectru autist (TSA) au înfiinţat, în 2016, şi Centrul de zi, într-un spaţiu primit de la Primăria Oradea, deoarece copiii au crescut şi „statul nu le mai oferă nimic după vârsta de 18 ani”.
Potrivit acesteia, dacă pentru copiii cu TSA mai sunt şcolile speciale, asociaţii de terapeuţi, pentru adulţi nu mai există instituţii sau entităţi care să-i îngrijească.
„După ce copilul are 18 ani, părintele nu mai are ce să facă cu el, doar să-l ţină în casă, ceea ce poate duce la marginalizare, la rupere de viaţa cotidiană, de societate, intervin problemele hormonale ale vârstei, momente de agresivitate la unii,” a subliniat ea.
În centrul de pe strada Miron Pompiliu, tinerii îşi desfăşoară activitatea conform unui program personalizat de către psiholog şi psihopedagogii speciali pe care asociaţia i-a angajat. Fiecare tânăr are un program individual de recuperare, de terapii, de socializare, de autonomie personală.
„Trebuie oarecum să-i pregătim, atât cât pot ei, pentru o viaţă cât se poate de independentă. Noi, părinţii, nu vom trăi la infinit… Din păcate, statul nu este pregătit pentru a prelua aceşti tineri în regim de casă de tip familial. Ei au doar acea indemnizaţie de persoană de handicap în valoare de 500 de lei, părintele fiind de obicei angajat ca şi asistent personal cu un salariu de 1.536 de lei, din care trebuie să plătească şi tratamente, investigaţii. Suntem extrem de recunoscători pentru toată susţinerea de care putem beneficia”, a mai spus Simona Zlibuţ.
Asociaţia SOS Autism Bihor a fost înfiinţată în anul 2007 de către 14 părinţi orădeni care au copii cu tulburare de spectru autist. Din anul 2016, asociaţia a înfiinţat un centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi SOS Autism Bihor, care se susţine, majoritar, din donaţii, sponsorizări şi evenimente caritabile. În asociaţie sunt cuprinse, în prezent, 30 de familii, din care 20 adulţi, de la 18 până la 46 de ani, nouă copii fiind în şcolile speciale şi o fetiţă integrată în şcoala de masă.
Pentru susţinerea financiară a Centrului de zi, asociaţia organizează, de două ori pe an, evenimente caritabile, respectiv în preajma zilei de 2 aprilie – Ziua mondială de conştientizare a autismului, şi de Crăciun.
Sursa: News24.ro.