Cetateanul Lugoj

Educație

Zece elevi de la Brediceanu, la pregătire pe banii Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei

Zece elevi de la Brediceanu, la pregătire pe banii Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei

Cetateanul Lugoj

În perioada 18-25 aprilie 2015, un grup de 10 elevi din clasele a X-a C şi a X-a E (Iasmina Balintoni, Denise Berariu, Andra Curuţiu, Gabriela Gherghinoiu, Alexandra Laicu-Hausberger, Patricia Lepa, Siandra Leucuş, Iasmina Micşa, Vlad Păianu, Matei Teuşan-Botea), împreună cu prof. Daniela Mariana Popovici, au fost invitaţii profesorilor şi ai elevilor de la Integrierte Gesamtchule Aurich, Ostfriesland, Germania, pentru a participa la schimbul educaţional cu tema „Energii regenerabile; Aurich – Oraşul Vântului şi al Soarelui”.

“Această deplasare este a treia de la debutul colaborării cu liceul german, în 2012, şi a doua care facilitează deplasarea elevilor români în Germania, cu cofinanţare din partea Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei. A treia a avut loc în iulie 2014, când elevi şi profesori din Germania şi Olanda au fost oaspeţii colegiului „Brediceanu”, ocazie cu care a avut loc şi o întâlnire oficială la Consiliul Judeţean Timiş, cu liderii judeţeni şi cu doamna europarlamentar Maria Grapini, la solicitarea părţii germane”, a declarat prof. Daniela Mariana Popovici.

Elevii şi profesoara lor au sosit sâmbătă seara la Aurich, petrecându-și ziua de duminică cu familiile la care au fost cazați. De luni până vineri s-a desfăşurat un program intens de activităţi comune pe tema proiectului, incluzând vizite la diferite obiective locale care folosesc energie electrică bazată pe surse regenerabile (firma Beenen şi ferma Bussen – panouri solare, Enercon – un gigant industrial care construieşte centralele eoliene care împânzesc peisajul zonei, o companie producătoare de biogaz pe baza deşeurilor organice rezultate de la fermele de creştere a animalelor de pe o rază de 20 km în jurul oraşului, care este apoi folosit la producerea de curent electric, furnizat, contra cost, agenţilor economici din apropiere).

De asemenea, au fost vizitate: Moara de vânt a oraşului Aurich (transformată în muzeu în anii `70), Muzeul „mlaştinii” (Moormuseum, de fapt un muzeu al satului care ilustrează eforturile fermierilor din zonă, în urmă cu câteva sute de ani, de a deseca terenurile mlăştinoase din zona oraşului Aurich şi de a le transforma în zona agricolă prosperă de azi), Waloseum (un muzeu ad-hoc, înfiinţat în urmă cu mai puţin de 5 ani, după găsirea unei balene eşuate pe coasta Mării Nordului, exemplar care a fost conservat şi în jurul căruia s-a construit o ilustrare interactivă şi atractivă a vieţii marine din zona Ostfriesland-ului).

La întoarcerea în ţară, elevii români se vor ocupa să disemineze colegilor şi profesorilor de la clasă cele întâmplate pe parcursul săptămânii trecute, iar la nivel instituţional se doreşte semnarea, în viitorul foarte apropiat, a unui parteneriat educaţional oficial, care să permită continuarea colaborării cu şcoala germană pe o perioadă cât mai lungă de timp.

Continuă astfel tradiţia de peste 25 de ani a Colegiului Naţional „Coriolan Brediceanu” Lugoj, de colaborare şi desfăşurare de activităţi comune cu diferite instituţii educaţionale din Uniunea Europeană.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educație

Mai multe în Educație

balul-bobocilor-aurel-vlaicu-2016-foto-cetateanul-9

Va fi show! Vezi bobocii şi cine cântă la Balul Bobocilor de la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj

Iasmina Olariu18 octombrie 2016
Clubul Copiilor Lugoj

Clubul Copiilor Lugoj organizează un concurs de artă și tehnologie. Ce trebuie să faci ca să participi

Iasmina Olariu18 octombrie 2016
dscn0068

Cinci elevi și două cadre didactice de la Colegiul „Brediceanu”, în vizită de lucru în Cehia

Iasmina Olariu17 octombrie 2016
balul-bobocilor-colegiul-national-coriolan-brediceanu-lugoj-foto-cetateanul-2016-23

FOTO – BREDI SQUAD – Balul Bobocilor de la Colegiul „Brediceanu”, o reușită!

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
expozitie-culinara-braniste-lugoj-foto-cetateanul-10

Concurs culinar pentru elevi la UED. Mâncarea gătită a fost jurizată de elevii și profesorii veniți din Italia, Spania, Portugalia și Turcia

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
examen-definire-invatamant-500x300

Mai mulți candidați la funcțiile de directori pentru școlile din Lugoj au fost respinși după proba scrisă

Iasmina Olariu13 octombrie 2016
646x404

Directorul “porno” de la Hasdeu susține examen să ajungă din nou pe funcție

Daniel Groza12 octombrie 2016
profesori

Profesorii nu sunt interesați de posturile de directori. La concursuri s-au prezentat cei numiți în funcții cu sprijinul partidului

Iasmina Olariu12 octombrie 2016
dsc_0659

Zeci de elevi și profesori din Turcia, Italia, Portugalia și Spania în vizită la Colegiul Tehnic „Braniște” din Lugoj

Iasmina Olariu11 octombrie 2016
4-2

Elevii de la Colegiul ”Iulia Hasdeu” au comemorat Holocaustul la Sinagoga din Lugoj

Iasmina Olariu10 octombrie 2016
????????????????????????????????????

Concursul național pentru liceeni „Euroscola”, la a IX-a ediție. Printre liceele participante se numără și Colegiul „Iulia Hasdeu”

Iasmina Olariu7 octombrie 2016
scoala harul

Un copil de la Școala Creștină „Harul” a ajuns la spital după un incident pe holul instituției

Iasmina Olariu6 octombrie 2016