Educație

Zece elevi de la Brediceanu, la pregătire pe banii Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei

Zece elevi de la Brediceanu, la pregătire pe banii Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei

Cetateanul Lugoj

În perioada 18-25 aprilie 2015, un grup de 10 elevi din clasele a X-a C şi a X-a E (Iasmina Balintoni, Denise Berariu, Andra Curuţiu, Gabriela Gherghinoiu, Alexandra Laicu-Hausberger, Patricia Lepa, Siandra Leucuş, Iasmina Micşa, Vlad Păianu, Matei Teuşan-Botea), împreună cu prof. Daniela Mariana Popovici, au fost invitaţii profesorilor şi ai elevilor de la Integrierte Gesamtchule Aurich, Ostfriesland, Germania, pentru a participa la schimbul educaţional cu tema „Energii regenerabile; Aurich – Oraşul Vântului şi al Soarelui”.

“Această deplasare este a treia de la debutul colaborării cu liceul german, în 2012, şi a doua care facilitează deplasarea elevilor români în Germania, cu cofinanţare din partea Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei. A treia a avut loc în iulie 2014, când elevi şi profesori din Germania şi Olanda au fost oaspeţii colegiului „Brediceanu”, ocazie cu care a avut loc şi o întâlnire oficială la Consiliul Judeţean Timiş, cu liderii judeţeni şi cu doamna europarlamentar Maria Grapini, la solicitarea părţii germane”, a declarat prof. Daniela Mariana Popovici.

Elevii şi profesoara lor au sosit sâmbătă seara la Aurich, petrecându-și ziua de duminică cu familiile la care au fost cazați. De luni până vineri s-a desfăşurat un program intens de activităţi comune pe tema proiectului, incluzând vizite la diferite obiective locale care folosesc energie electrică bazată pe surse regenerabile (firma Beenen şi ferma Bussen – panouri solare, Enercon – un gigant industrial care construieşte centralele eoliene care împânzesc peisajul zonei, o companie producătoare de biogaz pe baza deşeurilor organice rezultate de la fermele de creştere a animalelor de pe o rază de 20 km în jurul oraşului, care este apoi folosit la producerea de curent electric, furnizat, contra cost, agenţilor economici din apropiere).

De asemenea, au fost vizitate: Moara de vânt a oraşului Aurich (transformată în muzeu în anii `70), Muzeul „mlaştinii” (Moormuseum, de fapt un muzeu al satului care ilustrează eforturile fermierilor din zonă, în urmă cu câteva sute de ani, de a deseca terenurile mlăştinoase din zona oraşului Aurich şi de a le transforma în zona agricolă prosperă de azi), Waloseum (un muzeu ad-hoc, înfiinţat în urmă cu mai puţin de 5 ani, după găsirea unei balene eşuate pe coasta Mării Nordului, exemplar care a fost conservat şi în jurul căruia s-a construit o ilustrare interactivă şi atractivă a vieţii marine din zona Ostfriesland-ului).

La întoarcerea în ţară, elevii români se vor ocupa să disemineze colegilor şi profesorilor de la clasă cele întâmplate pe parcursul săptămânii trecute, iar la nivel instituţional se doreşte semnarea, în viitorul foarte apropiat, a unui parteneriat educaţional oficial, care să permită continuarea colaborării cu şcoala germană pe o perioadă cât mai lungă de timp.

Continuă astfel tradiţia de peste 25 de ani a Colegiului Naţional „Coriolan Brediceanu” Lugoj, de colaborare şi desfăşurare de activităţi comune cu diferite instituţii educaţionale din Uniunea Europeană.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Educație

Mai multe în Educație

Toate şcolile din Lugoj şi din judeţul Timiş, închise luni şi marţi! De ce au luat autorităţile decizia de a lăsa elevii acasă

Gabriel Iosa8 ianuarie 2017

Lecții interactive pe Skype cu elevi din Cehia, la Colegiul Național „Coriolan Brediceanu”

Iasmina Olariu15 decembrie 2016

Mai multe școli din Lugoj vor rămâne fără conducere. Ce soluție a găsit Inspectoratul Școlar Timiș

Iasmina Olariu14 decembrie 2016

Șezătoarea prichindeilor, cu copiii mai multor grădinițe din zona Lugojului

Iasmina Olariu9 decembrie 2016

Colegiul Tehnic „Valeriu Braniște” din Lugoj, într-un program al Comisiei Europene

Iasmina Olariu7 decembrie 2016

Moș Nicolae a venit mai devreme pentru peste 70 de elevi din Lugoj

Iasmina Olariu5 decembrie 2016

Ruby, la Balul Bobocilor de la Universitatea Europeană Drăgan

Iasmina Olariu29 noiembrie 2016

Peste 70 de burse municipale de la Primăria Lugoj pentru elevii merituoși

Iasmina Olariu28 noiembrie 2016

Concurs directori și directori adjuncți – peste 20 de candidați au contestat notele în Timiș

Iasmina Olariu25 noiembrie 2016

Olimpicii Lugojului şi îndrumătorii acestora vor fi premiaţi de Primăria Lugoj

Iasmina Olariu24 noiembrie 2016

Zeci de educatoare din estul județului au venit la Lugoj pentru a-și îmbunătății modul de a lucra cu copiii

Iasmina Olariu23 noiembrie 2016

Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Făget, premiat de Enel România cu o excursie la Roma și suma de 6.000 de lei

Iasmina Olariu22 noiembrie 2016
%d blogeri au apreciat: