Educație

Zece elevi de la Brediceanu, la pregătire pe banii Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei

Zece elevi de la Brediceanu, la pregătire pe banii Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei

Autoliv

În perioada 18-25 aprilie 2015, un grup de 10 elevi din clasele a X-a C şi a X-a E (Iasmina Balintoni, Denise Berariu, Andra Curuţiu, Gabriela Gherghinoiu, Alexandra Laicu-Hausberger, Patricia Lepa, Siandra Leucuş, Iasmina Micşa, Vlad Păianu, Matei Teuşan-Botea), împreună cu prof. Daniela Mariana Popovici, au fost invitaţii profesorilor şi ai elevilor de la Integrierte Gesamtchule Aurich, Ostfriesland, Germania, pentru a participa la schimbul educaţional cu tema „Energii regenerabile; Aurich – Oraşul Vântului şi al Soarelui”.

“Această deplasare este a treia de la debutul colaborării cu liceul german, în 2012, şi a doua care facilitează deplasarea elevilor români în Germania, cu cofinanţare din partea Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei. A treia a avut loc în iulie 2014, când elevi şi profesori din Germania şi Olanda au fost oaspeţii colegiului „Brediceanu”, ocazie cu care a avut loc şi o întâlnire oficială la Consiliul Judeţean Timiş, cu liderii judeţeni şi cu doamna europarlamentar Maria Grapini, la solicitarea părţii germane”, a declarat prof. Daniela Mariana Popovici.

Elevii şi profesoara lor au sosit sâmbătă seara la Aurich, petrecându-și ziua de duminică cu familiile la care au fost cazați. De luni până vineri s-a desfăşurat un program intens de activităţi comune pe tema proiectului, incluzând vizite la diferite obiective locale care folosesc energie electrică bazată pe surse regenerabile (firma Beenen şi ferma Bussen – panouri solare, Enercon – un gigant industrial care construieşte centralele eoliene care împânzesc peisajul zonei, o companie producătoare de biogaz pe baza deşeurilor organice rezultate de la fermele de creştere a animalelor de pe o rază de 20 km în jurul oraşului, care este apoi folosit la producerea de curent electric, furnizat, contra cost, agenţilor economici din apropiere).

De asemenea, au fost vizitate: Moara de vânt a oraşului Aurich (transformată în muzeu în anii `70), Muzeul „mlaştinii” (Moormuseum, de fapt un muzeu al satului care ilustrează eforturile fermierilor din zonă, în urmă cu câteva sute de ani, de a deseca terenurile mlăştinoase din zona oraşului Aurich şi de a le transforma în zona agricolă prosperă de azi), Waloseum (un muzeu ad-hoc, înfiinţat în urmă cu mai puţin de 5 ani, după găsirea unei balene eşuate pe coasta Mării Nordului, exemplar care a fost conservat şi în jurul căruia s-a construit o ilustrare interactivă şi atractivă a vieţii marine din zona Ostfriesland-ului).

La întoarcerea în ţară, elevii români se vor ocupa să disemineze colegilor şi profesorilor de la clasă cele întâmplate pe parcursul săptămânii trecute, iar la nivel instituţional se doreşte semnarea, în viitorul foarte apropiat, a unui parteneriat educaţional oficial, care să permită continuarea colaborării cu şcoala germană pe o perioadă cât mai lungă de timp.

Continuă astfel tradiţia de peste 25 de ani a Colegiului Naţional „Coriolan Brediceanu” Lugoj, de colaborare şi desfăşurare de activităţi comune cu diferite instituţii educaţionale din Uniunea Europeană.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Educație

Mai multe în Educație

12 premii pentru elevii de la Şcoala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj, la un concurs internaţional

Cetateanul23 mai 2017

Elevii de la Brediceanu, încă două medalii naţionale de bronz la olimpiadă. O elevă, admisă direct la Facultatea de calculatoare

Cetateanul22 mai 2017

Copiii unei şcoli din Lugoj au fost vizitaţi de pompieri. Maşina şi echipamentele au fost marile atracţii

Cetateanul17 mai 2017

Elevii de la Colegiul “Coriolan Brediceanu”, premiaţi la mai multe concursuri judeţene

Cetateanul16 mai 2017

Patru elevi de la Şcoala „Filaret Barbu” din Lugoj, premiaţi la un concurs internaţional

Cetateanul15 mai 2017

Ziua Europei a fost sărbătorită la Balinţ

Cetateanul9 mai 2017

Proiect european la Centrul pentru Educaţie Incluzivă, în parteneriat cu instituţii din Turcia, Marea Britanie, Slovacia, Croația și Polonia

Cetateanul9 mai 2017

O elevă de la Colegiul “Brediceanu” din Lugoj este cea mai bună din ţară la limba germană

Cetateanul2 mai 2017

Locul al doilea, pe ţară, pentru un elev de la Şcoala Gimnazială Nr. 2

Cetateanul2 mai 2017

Sergiu Novac, de la Colegiul “Brediceanu”, a obţinut primul loc, pe ţară, la olimpiada de matematică

Daniel Groza24 aprilie 2017

Un deputat timişean îşi donează indemnizaţia pentru cinci burse şcolare. Unul dintre elevi e de lângă Lugoj

Daniel Groza14 aprilie 2017

Patru eleve de la Brediceanu reprezintă Timişul la faza naţională a olimpiadelor de Limba engleză şi germană

Gabriel Iosa28 martie 2017
%d blogeri au apreciat: