Cetateanul Lugoj

Social

Zeci de artiști la spectacol caritabil pentru un tânăr imobilizat în scaunul cu rotile

Zeci de artiști la spectacol caritabil pentru un tânăr imobilizat în scaunul cu rotile

Cetateanul Lugoj

Ansamblul Folcloric „Perla Banatului” și Lions Club „Ana Lugojana” organizează joi, 24 septembrie, începând cu orele 17.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Lugoj, spectacolul caritabil „Din suflet pentru suflet” pentru a-l ajuta pe Cosmin Visegan, un tânăr din Găvojdia. Cosmin are 21 de ani și suferă de Amiotrofie Spinală Musculară, o maladie înrudită cu Distrofia Musculară.

Reprezentanții ansamblului și ai clubului au făcut un apel către soliști de frunte ai Banatului pentru organizarea unui concert în sprijinul său și majoritatea au răspuns afirmativ. Gabi Zaharia, Ramona, Petrică și Georgiana Vița, Ghiță Călțun Brancu, Ramona Ilieși și frații Drăgan, Ionică Ivan, Mariana Botoacă, Stana Stepănescu, Florin Boita, Carmen Biruescu, Ionică Ardelean, Cornelia Lupulescu, Mircea Cârțișorean, Otilia Radu și Formația Ionel Radu, Ramona Torzan Gomboș, Mariana Zota, Răzvan Timiș, Vasi Secman, Formația „Just-R Muzic”, Cristian Nechita, Nicolae Brînzei, Daiana Chișozan, Andreea Dragoman, Lavinia Lucian, Dariana Dumitrescu, Mia Verjel, Alexandru Panțoni, Adorian-Ioan Drăgoi, Irina Matei, Sanela Nicolajevic, Patricia Vela și Valentin Vădrariu sunt cei care vor cânta pentru Cosmin.

În ciuda destinului său, Cosmin a rămas o persoană optimistă

La vârsta de 2 ani Cosmin Visegan a fost dignosticat cu Amiotrofie Spinală Musculară. Părinții au observat atunci ceva ciudat la mersul lui, care devenea din ce în ce mai greoi. Au hotărât atunci să-l ducă la medic și după mai multe luni de zile, în care au consultat mai mulți medici, Cosmin a fost diagnosticat. Dacă ani de zile în care nu prea a realizat ce i se întâmplă, la vârsta de 7 ani a primit primul scaun rulant. A conștientizat că ceva nu este în regulă cu el, când a văzut că majoritatea copiilor învățau să meargă pe bicicletă, iar el învăța să folosească scaunul rulant.

Toate astea nu au reprezentat un impediment în calea părinților pentru a-l da la școală. Cosmin a început să frecventeze Școala Gimnazială din Găvojdia. Atunci a fost momentul în care a realizat că a început lupta pentru el. Nu s-a dat bătut și a reușit să finalizeze școala cu susținerea părinților, care l-au ajutat să înțeleagă că este un copil normal la fel ca și ceilalți, doar că puțin mai special.

„La începutul liceului părinții și rudele au făcut un împrumut la bancă și mi-au făcut cadou primul scaun electric rulant pe care mi-l doream și de care aveam nevoie deoarece boala nu-mi mai permitea să mă deplasez singur cu ajutorul brațelor într-un scaun rulant normal. În cei patru ani de liceu impulsul care mi-a dat putere să merg mai departe a fost din partea colegilor care nu mă considerau o persoană cu probleme și același sentiment l-am simțit și din partea profesorilor. Pe această cale, vreau să le mulțumesc tuturor”, povestește Cosmin.

Cu multe sacrificii și greutăți ale părinților, Cosmin a reușit să se înscrie la Universitatea Europeană ”Drăgan”, la Facultatea de Drept.

„Încă din liceu a început să mă atragă Dreptul și Politica și am crezut că profesiile urmate după facultate mi s-ar potrivi mie. În prezent, sunt student în anul II și, împreună cu familia, suntem foarte mândri de asta”, spune el.

În ciuda destinului său, Cosmin a rămas o persoană optimistă, căreia îi place să aibă o viață activă, să nu stea în casă, să viziteze cât mai multe locuri și să își petreacă timpul liber cu prietenii. Cea mai mare pasiune a sa o reprezintă aviația. Iubește avioanele, iubește zborul și, din fericire, a reușit să călătorească de două ori cu avionul.

Din păcate, la ora actuală are probleme mecanice cu scaunul electric. Acestea nu se pot rezolva în România pentru că nu se găsesc piesele necesare. Se deplasează doar pe distanțe mici fiindu-i întotdeauna teamă că se poate strica definitiv. Familia nu își mai permite un alt scaun electric deoarece prețul unuia este foarte mare și deja sunt cheltuielile cu chiria și restul utilităților, iar un alt împrumut bancar nu este posibil.

Pentru a-l ajuta pe Cosmin, Lions Club „Ana Lugojana” și Ansamblul Folcloric „Perla Banatului” au luat inițiativa de a organiza spectacolul din 24 septembrie. Biletele se găsesc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Costul unui bilet este de 15 lei, iar pensionarii și elevii plătesc doar 10 lei. Lugojenii care doresc să facă donații o vor putea face în cadrul spectacolului.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

14700755_549532321899176_2286281533341976175_o

Seri de poveste pentru copii și părinți la Lugoj

Iasmina Olariu24 octombrie 2016
rujeola

Rujeola continuă să dea bătăi de cap timișenilor. Au fost confirmate peste 90 de cazuri

Iasmina Olariu20 octombrie 2016
perne-lugojul-pedaleaza-06

Mişcarea ciclistă a Lugojului, în pană de voluntari pentru a organiza noi ture prin oraş

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
card

Persoanele cu handicap din județul Timiş pot depune cereri pentru eliberarea cardului european pentru dizabilitate

Iasmina Olariu19 octombrie 2016
bila

S-a rezolvat problema tânărului care trăiește în cort. Primăria îi dă o cameră la spital!

Daniel Groza18 octombrie 2016
incalzire

Începe distribuirea cererilor pentru ajutorul de încălzire. Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești

Iasmina Olariu17 octombrie 2016
bila

Lugojenii au sărit în ajutorul tânărului bolnav care trăiește în cort la marginea orașului. Primarul promite că va căuta o soluție!

Daniel Groza14 octombrie 2016
cjas-timis-casa-de-asigurari-de-sanatate-13-700x336

Program modificat la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
afis

Copii din două centre de ocrotire din Lugoj participă la Festivalul „Praf de stele” de la Timișoara

Iasmina Olariu13 octombrie 2016
rendo

Destinul uimitor al unui tânăr crescut într-un orfelinat din Lugoj. Cunoașterea limbii engleze i-a schimbat viața

Daniel Dancea13 octombrie 2016
cjas-timis-casa-de-asigurari-de-sanatate-13-700x336

Modificare de ultimă oră! Elevii nu mai au nevoie de adeverințe de la CJAS pentru a dovedi calitatea de asigurat

Iasmina Olariu13 octombrie 2016
orchestra-bcb-harul

Sărbătoare mare la Biserica „Harul”. Se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea orchestrei

Cetateanul12 octombrie 2016