Social

Zeci de artiști la spectacol caritabil pentru un tânăr imobilizat în scaunul cu rotile

Zeci de artiști la spectacol caritabil pentru un tânăr imobilizat în scaunul cu rotile

Autoliv

Ansamblul Folcloric „Perla Banatului” și Lions Club „Ana Lugojana” organizează joi, 24 septembrie, începând cu orele 17.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Lugoj, spectacolul caritabil „Din suflet pentru suflet” pentru a-l ajuta pe Cosmin Visegan, un tânăr din Găvojdia. Cosmin are 21 de ani și suferă de Amiotrofie Spinală Musculară, o maladie înrudită cu Distrofia Musculară.

Reprezentanții ansamblului și ai clubului au făcut un apel către soliști de frunte ai Banatului pentru organizarea unui concert în sprijinul său și majoritatea au răspuns afirmativ. Gabi Zaharia, Ramona, Petrică și Georgiana Vița, Ghiță Călțun Brancu, Ramona Ilieși și frații Drăgan, Ionică Ivan, Mariana Botoacă, Stana Stepănescu, Florin Boita, Carmen Biruescu, Ionică Ardelean, Cornelia Lupulescu, Mircea Cârțișorean, Otilia Radu și Formația Ionel Radu, Ramona Torzan Gomboș, Mariana Zota, Răzvan Timiș, Vasi Secman, Formația „Just-R Muzic”, Cristian Nechita, Nicolae Brînzei, Daiana Chișozan, Andreea Dragoman, Lavinia Lucian, Dariana Dumitrescu, Mia Verjel, Alexandru Panțoni, Adorian-Ioan Drăgoi, Irina Matei, Sanela Nicolajevic, Patricia Vela și Valentin Vădrariu sunt cei care vor cânta pentru Cosmin.

În ciuda destinului său, Cosmin a rămas o persoană optimistă

La vârsta de 2 ani Cosmin Visegan a fost dignosticat cu Amiotrofie Spinală Musculară. Părinții au observat atunci ceva ciudat la mersul lui, care devenea din ce în ce mai greoi. Au hotărât atunci să-l ducă la medic și după mai multe luni de zile, în care au consultat mai mulți medici, Cosmin a fost diagnosticat. Dacă ani de zile în care nu prea a realizat ce i se întâmplă, la vârsta de 7 ani a primit primul scaun rulant. A conștientizat că ceva nu este în regulă cu el, când a văzut că majoritatea copiilor învățau să meargă pe bicicletă, iar el învăța să folosească scaunul rulant.

Toate astea nu au reprezentat un impediment în calea părinților pentru a-l da la școală. Cosmin a început să frecventeze Școala Gimnazială din Găvojdia. Atunci a fost momentul în care a realizat că a început lupta pentru el. Nu s-a dat bătut și a reușit să finalizeze școala cu susținerea părinților, care l-au ajutat să înțeleagă că este un copil normal la fel ca și ceilalți, doar că puțin mai special.

„La începutul liceului părinții și rudele au făcut un împrumut la bancă și mi-au făcut cadou primul scaun electric rulant pe care mi-l doream și de care aveam nevoie deoarece boala nu-mi mai permitea să mă deplasez singur cu ajutorul brațelor într-un scaun rulant normal. În cei patru ani de liceu impulsul care mi-a dat putere să merg mai departe a fost din partea colegilor care nu mă considerau o persoană cu probleme și același sentiment l-am simțit și din partea profesorilor. Pe această cale, vreau să le mulțumesc tuturor”, povestește Cosmin.

Cu multe sacrificii și greutăți ale părinților, Cosmin a reușit să se înscrie la Universitatea Europeană ”Drăgan”, la Facultatea de Drept.

„Încă din liceu a început să mă atragă Dreptul și Politica și am crezut că profesiile urmate după facultate mi s-ar potrivi mie. În prezent, sunt student în anul II și, împreună cu familia, suntem foarte mândri de asta”, spune el.

În ciuda destinului său, Cosmin a rămas o persoană optimistă, căreia îi place să aibă o viață activă, să nu stea în casă, să viziteze cât mai multe locuri și să își petreacă timpul liber cu prietenii. Cea mai mare pasiune a sa o reprezintă aviația. Iubește avioanele, iubește zborul și, din fericire, a reușit să călătorească de două ori cu avionul.

Din păcate, la ora actuală are probleme mecanice cu scaunul electric. Acestea nu se pot rezolva în România pentru că nu se găsesc piesele necesare. Se deplasează doar pe distanțe mici fiindu-i întotdeauna teamă că se poate strica definitiv. Familia nu își mai permite un alt scaun electric deoarece prețul unuia este foarte mare și deja sunt cheltuielile cu chiria și restul utilităților, iar un alt împrumut bancar nu este posibil.

Pentru a-l ajuta pe Cosmin, Lions Club „Ana Lugojana” și Ansamblul Folcloric „Perla Banatului” au luat inițiativa de a organiza spectacolul din 24 septembrie. Biletele se găsesc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Costul unui bilet este de 15 lei, iar pensionarii și elevii plătesc doar 10 lei. Lugojenii care doresc să facă donații o vor putea face în cadrul spectacolului.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Cros caritabil pentru Spitalul din Lugoj. Tinerii de la Interact se implică în strângerea de fonduri

Cetateanul26 mai 2017

Întreruperi multe de curent săptămâna viitoare. În Timişoara, Lugoj şi alte localităţi din Timiş

Cetateanul26 mai 2017

„Poţi. Vrei. Dar faci?”, mesajul din acest an al Săptămânii Naţionale a Voluntariatului

Cetateanul26 mai 2017

O făgeţeancă este noul director executiv al DSP Timiş

Cetateanul24 mai 2017

Se strâng bani în bisericile din Timiş pentru premierea elevilor olimpici

Cetateanul23 mai 2017

Cum a ajuns Banatul “fruncea” în numărul de decese provocate de rujeolă

Daniel Dancea23 mai 2017

Un profesor din Banat predă istoria regiunii pe internet. A reuşit să adune într-un blog trecutul întregii zone

Cetateanul22 mai 2017

Un cetăţean care merita titlul de “Cetăţean de Onoare” a primit doar ”Cheia Oraşului”, pentru că politicienii lugojeni au orgolii

Cetateanul19 mai 2017

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Cetateanul19 mai 2017

Mii de vietăţi vor fi ucise şi în acest an din plăcere. Vezi ce animale vor fi vânate în Timiş

Cetateanul18 mai 2017

“Agentul mi-a zis: hai, marş de aici”. Supărat că a fost jignit, un şofer a pornit în urmărirea Poliţiei, pe autostradă: „Au fugit ca şobolanii”

Daniel Dancea17 mai 2017

Operaţiune în forţă a Poliţiei. În trei zile, 600 poliţişti au descoperit 55 de infracţiuni şi au aplicat amenzi de 350.000 de lei

Cetateanul15 mai 2017
%d blogeri au apreciat: