Social

Zeci de artiști la spectacol caritabil pentru un tânăr imobilizat în scaunul cu rotile

Zeci de artiști la spectacol caritabil pentru un tânăr imobilizat în scaunul cu rotile

Cetateanul Lugoj

Ansamblul Folcloric „Perla Banatului” și Lions Club „Ana Lugojana” organizează joi, 24 septembrie, începând cu orele 17.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Lugoj, spectacolul caritabil „Din suflet pentru suflet” pentru a-l ajuta pe Cosmin Visegan, un tânăr din Găvojdia. Cosmin are 21 de ani și suferă de Amiotrofie Spinală Musculară, o maladie înrudită cu Distrofia Musculară.

Reprezentanții ansamblului și ai clubului au făcut un apel către soliști de frunte ai Banatului pentru organizarea unui concert în sprijinul său și majoritatea au răspuns afirmativ. Gabi Zaharia, Ramona, Petrică și Georgiana Vița, Ghiță Călțun Brancu, Ramona Ilieși și frații Drăgan, Ionică Ivan, Mariana Botoacă, Stana Stepănescu, Florin Boita, Carmen Biruescu, Ionică Ardelean, Cornelia Lupulescu, Mircea Cârțișorean, Otilia Radu și Formația Ionel Radu, Ramona Torzan Gomboș, Mariana Zota, Răzvan Timiș, Vasi Secman, Formația „Just-R Muzic”, Cristian Nechita, Nicolae Brînzei, Daiana Chișozan, Andreea Dragoman, Lavinia Lucian, Dariana Dumitrescu, Mia Verjel, Alexandru Panțoni, Adorian-Ioan Drăgoi, Irina Matei, Sanela Nicolajevic, Patricia Vela și Valentin Vădrariu sunt cei care vor cânta pentru Cosmin.

În ciuda destinului său, Cosmin a rămas o persoană optimistă

La vârsta de 2 ani Cosmin Visegan a fost dignosticat cu Amiotrofie Spinală Musculară. Părinții au observat atunci ceva ciudat la mersul lui, care devenea din ce în ce mai greoi. Au hotărât atunci să-l ducă la medic și după mai multe luni de zile, în care au consultat mai mulți medici, Cosmin a fost diagnosticat. Dacă ani de zile în care nu prea a realizat ce i se întâmplă, la vârsta de 7 ani a primit primul scaun rulant. A conștientizat că ceva nu este în regulă cu el, când a văzut că majoritatea copiilor învățau să meargă pe bicicletă, iar el învăța să folosească scaunul rulant.

Toate astea nu au reprezentat un impediment în calea părinților pentru a-l da la școală. Cosmin a început să frecventeze Școala Gimnazială din Găvojdia. Atunci a fost momentul în care a realizat că a început lupta pentru el. Nu s-a dat bătut și a reușit să finalizeze școala cu susținerea părinților, care l-au ajutat să înțeleagă că este un copil normal la fel ca și ceilalți, doar că puțin mai special.

„La începutul liceului părinții și rudele au făcut un împrumut la bancă și mi-au făcut cadou primul scaun electric rulant pe care mi-l doream și de care aveam nevoie deoarece boala nu-mi mai permitea să mă deplasez singur cu ajutorul brațelor într-un scaun rulant normal. În cei patru ani de liceu impulsul care mi-a dat putere să merg mai departe a fost din partea colegilor care nu mă considerau o persoană cu probleme și același sentiment l-am simțit și din partea profesorilor. Pe această cale, vreau să le mulțumesc tuturor”, povestește Cosmin.

Cu multe sacrificii și greutăți ale părinților, Cosmin a reușit să se înscrie la Universitatea Europeană ”Drăgan”, la Facultatea de Drept.

„Încă din liceu a început să mă atragă Dreptul și Politica și am crezut că profesiile urmate după facultate mi s-ar potrivi mie. În prezent, sunt student în anul II și, împreună cu familia, suntem foarte mândri de asta”, spune el.

În ciuda destinului său, Cosmin a rămas o persoană optimistă, căreia îi place să aibă o viață activă, să nu stea în casă, să viziteze cât mai multe locuri și să își petreacă timpul liber cu prietenii. Cea mai mare pasiune a sa o reprezintă aviația. Iubește avioanele, iubește zborul și, din fericire, a reușit să călătorească de două ori cu avionul.

Din păcate, la ora actuală are probleme mecanice cu scaunul electric. Acestea nu se pot rezolva în România pentru că nu se găsesc piesele necesare. Se deplasează doar pe distanțe mici fiindu-i întotdeauna teamă că se poate strica definitiv. Familia nu își mai permite un alt scaun electric deoarece prețul unuia este foarte mare și deja sunt cheltuielile cu chiria și restul utilităților, iar un alt împrumut bancar nu este posibil.

Pentru a-l ajuta pe Cosmin, Lions Club „Ana Lugojana” și Ansamblul Folcloric „Perla Banatului” au luat inițiativa de a organiza spectacolul din 24 septembrie. Biletele se găsesc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Costul unui bilet este de 15 lei, iar pensionarii și elevii plătesc doar 10 lei. Lugojenii care doresc să facă donații o vor putea face în cadrul spectacolului.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Criză de oameni la Urgenţele spitalului din Lugoj! Ce posturi sunt scoase la concurs

Gabriel Iosa23 ianuarie 2017

Scandal de proporţii la Lugoj, după ce unei persoane de etnie romă i s-a făcut rău

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

Un bărbat de 48 de ani a murit după ce a văzut victima accidentului de tren de ieri, de la Lugoj

Daniel Dancea20 ianuarie 2017

Aici sunt pierderile Meridianului, suportate din banii lugojenilor. „Nu este o avarie majoră, e o gaură cât un stilou”.

Daniel Groza13 ianuarie 2017

Dezbaterea publică nu a schimbat nimic! Preţul apei şi canalizării va creşte la Lugoj

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Iarna e ca vara! Lugojenii se plâng că nu au apă la etajele superioare. Explicaţiile Meridianului!

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Ambulanţa Lugoj, două ture pe noapte pentru a-i ajuta pe oamenii străzii rămaşi în ger

Gabriel Iosa11 ianuarie 2017

FOTO! Apa de la robinetele din Lugoj, murdară şi de nebăut, deşi primăria o recomandă ca bună de consum

Gabriel Iosa10 ianuarie 2017

Bilanţ la CPU Lugoj! Câţi pacienţi au decedat la Urgenţe, la spitalul lugojean

Gabriel Iosa6 ianuarie 2017

Lugojenii participă la slujba de Bobotează! Sute de litri de agheasmă, pregătite pentru credincioşi

Gabriel Iosa6 ianuarie 2017

Se distribuie invitațiile la Revelionul Seniorilor

Daniel Groza4 ianuarie 2017

O fetiţă din Timiş a murit din cauza rujeolei. Ministerul Sănătăţii cere părinţilor să imunizeze copiii

Daniel Groza29 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: