Autoliv Lugoj

Social

Zeci de familii din zona Lugoj-Făget oferă casă și masă pentru copiii părăsiți

Zeci de familii din zona Lugoj-Făget oferă casă și masă pentru copiii părăsiți

Business Strategist

În evidența Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș (DGASPC) sunt 29 de copii aflați în plasament la familii/persoane în zona Lugoj-Făget. De asemenea, tot în zona Lugoj-Făget, asistenții maternali profesioniști au în îngrijire 117 copii, iar în cele două centre de plasament din Lugoj se află 111 copii.

În ceea ce privește numărul de copii aflați în plasament familial, în Lugoj se află cei mai mulți, 21 de copii, iar în localitățile Margina, Dumbrava, Mănăștiur – câte doi.

De asemenea, în Lugoj sunt cei mai mulți copii aflați în îngrijirea asistenților maternali profesioniști, 83, în Făget – 11 copii, iar în comuna Fârdea – 8 copii.

Cum poți lua un copil în plasament?

Familia care dorește să ia ı̂n plasament un copil trebuie să se adreseze Serviciului de Tip Familial din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul în care își are domiciliul.

„După depunerea cererii, un asistent social va avea sarcina de a realiza o evaluare a garanțiilor materiale și morale ale familiei. Această evaluare presupune interviul cu familia, ancheta socială și evaluare psihologică, evaluarea medicală, juridică și materială pentru a vedea dacă familia întrunește cerințele legale pentru creșterea și îngrijirea unui copil lipsit temporar de grija părintească”, a declarat Smaranda Marcu, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Timiș.

Familia care are un raport favorabil în ceea ce privește garanțiile materiale și morale cerute de lege va intra pe o listă de așteptare până ce va fi identificat un copil pentru care acea familie oferă mediul cel mai potrivit de dezvoltare. Copilul primit în plasament nu devine din punct de vedere juridic membru al familiei de primire, ci continuă să aparțină familiei de origine. Pe durata plasamentului, părinții copilului își mențin drepturile și obligațiile față de copil, au dreptul să mențină contact permanent cu el, să îl viziteze cu acordul persoanei la care a fost plasat.

Cum devii asistent maternal?

Asistenţii maternali sunt acei părinţi „de împrumut“, specializaţi prin cursuri, care îşi îndeplinesc sarcinile 24 de ore din 24, fără concediu sau zile libere. Pentru asta primesc salariul minim pe economie, plus o sumă care să-i ajute la creşterea copilului. Aceasta este acordată pentru cheltuielile cu hrana, hainele, rechizitele, plata utilităţilor etc.

„Cei care doresc să devină asistenți maternali trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să aibă capacitate deplină de exerciţiu; să prezinte garanţii morale şi materiale pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor ce le revin referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor pe care îi vor primi în plasament; să aibă în folosinţă o locuinţă care să acopere necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv pe cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament; să aibă vârsta cuprinsă între 25 şi 50 de ani; să aibă domiciliul în Timişoara, Buziaş, Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Deta, Ciacova sau Făget; să aibă studii medii absolvite cu diplomă de Bacalaureat sau şcoală profesională”, a mai adăugat Smaranda Marcu.

Conform legii, nu vor putea deveni asistenţi maternali profesionişti persoanele care au suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni, au fost decăzuţi din drepturile părinteşti, sau al căror copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, suferă de boli cronice transmisibile şi boli psihice.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Primarul Francisc Boldea este acuzat că nu vrea să cumpere tomograf la spital, ca să nu strice afacerile PSD

Daniel Groza24 martie 2017

Șase strategii ale cazinourilor, numai bune de adaptat oricărui startup

Daniel Groza23 martie 2017

Criză în Timiş! La Lugoj, părinţii ar plăti oricât să-şi imunizeze copiii, doar că vaccinurile lipsesc şi din farmacii

Gabriel Iosa15 martie 2017

IPJ Timiş verifică dacă poliţiştii pârâţi de primarul din Făget au respectat procedura

Daniel Groza10 martie 2017

Primarul din Făget, supărat pe modul cum dau amenzi poliţiştii. Vezi ce scrisoare de protest a trimis comandantului

Daniel Groza10 martie 2017

Cormoranii fac ravagii în Timiş. Au devastat bazinele de la Mănăstirea Româneşti şi au dat atacul la ferma piscicolă din Lugoj

Daniel Groza7 martie 2017

Proprietarii din Lugoj, care îşi lasă terenul în paragină, vor plăti impozite majorate cu până la 500%

Daniel Groza6 martie 2017

Cea mai nouă parcare pe care o face Primăria stârneşte nemulţumirea lugojenilor. Consilier local: se încalcă legea!

Daniel Groza1 martie 2017

Şoferi “puşcaţi” de poliţişti cu radarul de ultimă generaţie! Câţi au fost amendaţi la Lugoj în weekend

Gabriel Iosa27 februarie 2017

Ucisă cu bestialitate de Dragobete! O femeie dintr-un sat de lângă Lugoj şi-a găsit sfârşitul departe de casă, în mâinile iubitului

Gabriel Iosa27 februarie 2017

Eva Energy explică la Lugoj cum puteţi obţine contracte corecte şi tarife mai mici pentru energie

Daniel Groza23 februarie 2017

Ziua Îndrăgostiţilor s-a lăsat cu amenzi din partea Poliţiei Lugoj! Razie de proporţii în oraş

Gabriel Iosa15 februarie 2017
%d blogeri au apreciat: