Social

Zeci de familii din zona Lugoj-Făget oferă casă și masă pentru copiii părăsiți

Zeci de familii din zona Lugoj-Făget oferă casă și masă pentru copiii părăsiți

Autoliv

În evidența Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș (DGASPC) sunt 29 de copii aflați în plasament la familii/persoane în zona Lugoj-Făget. De asemenea, tot în zona Lugoj-Făget, asistenții maternali profesioniști au în îngrijire 117 copii, iar în cele două centre de plasament din Lugoj se află 111 copii.

În ceea ce privește numărul de copii aflați în plasament familial, în Lugoj se află cei mai mulți, 21 de copii, iar în localitățile Margina, Dumbrava, Mănăștiur – câte doi.

De asemenea, în Lugoj sunt cei mai mulți copii aflați în îngrijirea asistenților maternali profesioniști, 83, în Făget – 11 copii, iar în comuna Fârdea – 8 copii.

Cum poți lua un copil în plasament?

Familia care dorește să ia ı̂n plasament un copil trebuie să se adreseze Serviciului de Tip Familial din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul în care își are domiciliul.

„După depunerea cererii, un asistent social va avea sarcina de a realiza o evaluare a garanțiilor materiale și morale ale familiei. Această evaluare presupune interviul cu familia, ancheta socială și evaluare psihologică, evaluarea medicală, juridică și materială pentru a vedea dacă familia întrunește cerințele legale pentru creșterea și îngrijirea unui copil lipsit temporar de grija părintească”, a declarat Smaranda Marcu, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Timiș.

Familia care are un raport favorabil în ceea ce privește garanțiile materiale și morale cerute de lege va intra pe o listă de așteptare până ce va fi identificat un copil pentru care acea familie oferă mediul cel mai potrivit de dezvoltare. Copilul primit în plasament nu devine din punct de vedere juridic membru al familiei de primire, ci continuă să aparțină familiei de origine. Pe durata plasamentului, părinții copilului își mențin drepturile și obligațiile față de copil, au dreptul să mențină contact permanent cu el, să îl viziteze cu acordul persoanei la care a fost plasat.

Cum devii asistent maternal?

Asistenţii maternali sunt acei părinţi „de împrumut“, specializaţi prin cursuri, care îşi îndeplinesc sarcinile 24 de ore din 24, fără concediu sau zile libere. Pentru asta primesc salariul minim pe economie, plus o sumă care să-i ajute la creşterea copilului. Aceasta este acordată pentru cheltuielile cu hrana, hainele, rechizitele, plata utilităţilor etc.

„Cei care doresc să devină asistenți maternali trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să aibă capacitate deplină de exerciţiu; să prezinte garanţii morale şi materiale pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor ce le revin referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor pe care îi vor primi în plasament; să aibă în folosinţă o locuinţă care să acopere necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv pe cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament; să aibă vârsta cuprinsă între 25 şi 50 de ani; să aibă domiciliul în Timişoara, Buziaş, Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Deta, Ciacova sau Făget; să aibă studii medii absolvite cu diplomă de Bacalaureat sau şcoală profesională”, a mai adăugat Smaranda Marcu.

Conform legii, nu vor putea deveni asistenţi maternali profesionişti persoanele care au suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni, au fost decăzuţi din drepturile părinteşti, sau al căror copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, suferă de boli cronice transmisibile şi boli psihice.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Un profesor din Banat predă istoria regiunii pe internet. A reuşit să adune într-un blog trecutul întregii zone

Cetateanul22 mai 2017

Un cetăţean care merita titlul de “Cetăţean de Onoare” a primit doar ”Cheia Oraşului”, pentru că politicienii lugojeni au orgolii

Cetateanul19 mai 2017

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Cetateanul19 mai 2017

Mii de vietăţi vor fi ucise şi în acest an din plăcere. Vezi ce animale vor fi vânate în Timiş

Cetateanul18 mai 2017

“Agentul mi-a zis: hai, marş de aici”. Supărat că a fost jignit, un şofer a pornit în urmărirea Poliţiei, pe autostradă: „Au fugit ca şobolanii”

Daniel Dancea17 mai 2017

Operaţiune în forţă a Poliţiei. În trei zile, 600 poliţişti au descoperit 55 de infracţiuni şi au aplicat amenzi de 350.000 de lei

Cetateanul15 mai 2017

Toate informaţiile necesare pentru absolvenţii de liceu din Timiş, care vor indemnizaţie de şomaj sau îşi caută un loc de muncă

Cetateanul15 mai 2017

Un istoric lugojean, angajat al Muzeului, cere demisia arhitectului-şef al Lugojului

Cetateanul11 mai 2017

Trei tineri, prinşi de poliţiştii lugojeni după ce au spart un garaj. Ce au putut să fure!

Cetateanul11 mai 2017

Lugojenii, invitaţi la un seminar despre rolul asistenţilor medicali în actul medical

Cetateanul8 mai 2017

Cod galben pe Timiș, Bega şi Bârzava. Posibile inundaţii locale şi creşteri mari de debite

Cetateanul5 mai 2017

Oborul din Lugoj se închide patru luni pentru reabilitare. Unde se mută activitatea

Cetateanul5 mai 2017
%d blogeri au apreciat: