Social

Zeci de familii din zona Lugoj-Făget oferă casă și masă pentru copiii părăsiți

Zeci de familii din zona Lugoj-Făget oferă casă și masă pentru copiii părăsiți

Cetateanul Lugoj

În evidența Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș (DGASPC) sunt 29 de copii aflați în plasament la familii/persoane în zona Lugoj-Făget. De asemenea, tot în zona Lugoj-Făget, asistenții maternali profesioniști au în îngrijire 117 copii, iar în cele două centre de plasament din Lugoj se află 111 copii.

În ceea ce privește numărul de copii aflați în plasament familial, în Lugoj se află cei mai mulți, 21 de copii, iar în localitățile Margina, Dumbrava, Mănăștiur – câte doi.

De asemenea, în Lugoj sunt cei mai mulți copii aflați în îngrijirea asistenților maternali profesioniști, 83, în Făget – 11 copii, iar în comuna Fârdea – 8 copii.

Cum poți lua un copil în plasament?

Familia care dorește să ia ı̂n plasament un copil trebuie să se adreseze Serviciului de Tip Familial din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul în care își are domiciliul.

„După depunerea cererii, un asistent social va avea sarcina de a realiza o evaluare a garanțiilor materiale și morale ale familiei. Această evaluare presupune interviul cu familia, ancheta socială și evaluare psihologică, evaluarea medicală, juridică și materială pentru a vedea dacă familia întrunește cerințele legale pentru creșterea și îngrijirea unui copil lipsit temporar de grija părintească”, a declarat Smaranda Marcu, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Timiș.

Familia care are un raport favorabil în ceea ce privește garanțiile materiale și morale cerute de lege va intra pe o listă de așteptare până ce va fi identificat un copil pentru care acea familie oferă mediul cel mai potrivit de dezvoltare. Copilul primit în plasament nu devine din punct de vedere juridic membru al familiei de primire, ci continuă să aparțină familiei de origine. Pe durata plasamentului, părinții copilului își mențin drepturile și obligațiile față de copil, au dreptul să mențină contact permanent cu el, să îl viziteze cu acordul persoanei la care a fost plasat.

Cum devii asistent maternal?

Asistenţii maternali sunt acei părinţi „de împrumut“, specializaţi prin cursuri, care îşi îndeplinesc sarcinile 24 de ore din 24, fără concediu sau zile libere. Pentru asta primesc salariul minim pe economie, plus o sumă care să-i ajute la creşterea copilului. Aceasta este acordată pentru cheltuielile cu hrana, hainele, rechizitele, plata utilităţilor etc.

„Cei care doresc să devină asistenți maternali trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să aibă capacitate deplină de exerciţiu; să prezinte garanţii morale şi materiale pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor ce le revin referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor pe care îi vor primi în plasament; să aibă în folosinţă o locuinţă care să acopere necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv pe cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament; să aibă vârsta cuprinsă între 25 şi 50 de ani; să aibă domiciliul în Timişoara, Buziaş, Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Deta, Ciacova sau Făget; să aibă studii medii absolvite cu diplomă de Bacalaureat sau şcoală profesională”, a mai adăugat Smaranda Marcu.

Conform legii, nu vor putea deveni asistenţi maternali profesionişti persoanele care au suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni, au fost decăzuţi din drepturile părinteşti, sau al căror copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, suferă de boli cronice transmisibile şi boli psihice.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Aici sunt pierderile Meridianului, suportate din banii lugojenilor. „Nu este o avarie majoră, e o gaură cât un stilou”.

Daniel Groza13 ianuarie 2017

Dezbaterea publică nu a schimbat nimic! Preţul apei şi canalizării va creşte la Lugoj

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Iarna e ca vara! Lugojenii se plâng că nu au apă la etajele superioare. Explicaţiile Meridianului!

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Ambulanţa Lugoj, două ture pe noapte pentru a-i ajuta pe oamenii străzii rămaşi în ger

Gabriel Iosa11 ianuarie 2017

FOTO! Apa de la robinetele din Lugoj, murdară şi de nebăut, deşi primăria o recomandă ca bună de consum

Gabriel Iosa10 ianuarie 2017

Bilanţ la CPU Lugoj! Câţi pacienţi au decedat la Urgenţe, la spitalul lugojean

Gabriel Iosa6 ianuarie 2017

Lugojenii participă la slujba de Bobotează! Sute de litri de agheasmă, pregătite pentru credincioşi

Gabriel Iosa6 ianuarie 2017

Se distribuie invitațiile la Revelionul Seniorilor

Daniel Groza4 ianuarie 2017

O fetiţă din Timiş a murit din cauza rujeolei. Ministerul Sănătăţii cere părinţilor să imunizeze copiii

Daniel Groza29 decembrie 2016

Ambulanţele au circulat non-stop de Crăciun la Lugoj! Record de apeluri la 112 în seara de Ajun

Gabriel Iosa27 decembrie 2016

PAMFLET – Scrisoare către Moş Crăciun

Cetateanul24 decembrie 2016

Un băiețel de cinci ani, din Nădrag, are nevoie de ajutor. E bolnav de leucemie, iar familia lui nu are banii necesari tratamentului

Daniel Groza20 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: