Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Social

Zeci de familii din zona Lugoj-Făget oferă casă și masă pentru copiii părăsiți

Zeci de familii din zona Lugoj-Făget oferă casă și masă pentru copiii părăsiți

Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

În evidența Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș (DGASPC) sunt 29 de copii aflați în plasament la familii/persoane în zona Lugoj-Făget. De asemenea, tot în zona Lugoj-Făget, asistenții maternali profesioniști au în îngrijire 117 copii, iar în cele două centre de plasament din Lugoj se află 111 copii.

În ceea ce privește numărul de copii aflați în plasament familial, în Lugoj se află cei mai mulți, 21 de copii, iar în localitățile Margina, Dumbrava, Mănăștiur – câte doi.

De asemenea, în Lugoj sunt cei mai mulți copii aflați în îngrijirea asistenților maternali profesioniști, 83, în Făget – 11 copii, iar în comuna Fârdea – 8 copii.

Cum poți lua un copil în plasament?

Familia care dorește să ia ı̂n plasament un copil trebuie să se adreseze Serviciului de Tip Familial din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul în care își are domiciliul.

„După depunerea cererii, un asistent social va avea sarcina de a realiza o evaluare a garanțiilor materiale și morale ale familiei. Această evaluare presupune interviul cu familia, ancheta socială și evaluare psihologică, evaluarea medicală, juridică și materială pentru a vedea dacă familia întrunește cerințele legale pentru creșterea și îngrijirea unui copil lipsit temporar de grija părintească”, a declarat Smaranda Marcu, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Timiș.

Familia care are un raport favorabil în ceea ce privește garanțiile materiale și morale cerute de lege va intra pe o listă de așteptare până ce va fi identificat un copil pentru care acea familie oferă mediul cel mai potrivit de dezvoltare. Copilul primit în plasament nu devine din punct de vedere juridic membru al familiei de primire, ci continuă să aparțină familiei de origine. Pe durata plasamentului, părinții copilului își mențin drepturile și obligațiile față de copil, au dreptul să mențină contact permanent cu el, să îl viziteze cu acordul persoanei la care a fost plasat.

Cum devii asistent maternal?

Asistenţii maternali sunt acei părinţi „de împrumut“, specializaţi prin cursuri, care îşi îndeplinesc sarcinile 24 de ore din 24, fără concediu sau zile libere. Pentru asta primesc salariul minim pe economie, plus o sumă care să-i ajute la creşterea copilului. Aceasta este acordată pentru cheltuielile cu hrana, hainele, rechizitele, plata utilităţilor etc.

„Cei care doresc să devină asistenți maternali trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să aibă capacitate deplină de exerciţiu; să prezinte garanţii morale şi materiale pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor ce le revin referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor pe care îi vor primi în plasament; să aibă în folosinţă o locuinţă care să acopere necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv pe cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament; să aibă vârsta cuprinsă între 25 şi 50 de ani; să aibă domiciliul în Timişoara, Buziaş, Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Deta, Ciacova sau Făget; să aibă studii medii absolvite cu diplomă de Bacalaureat sau şcoală profesională”, a mai adăugat Smaranda Marcu.

Conform legii, nu vor putea deveni asistenţi maternali profesionişti persoanele care au suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni, au fost decăzuţi din drepturile părinteşti, sau al căror copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, suferă de boli cronice transmisibile şi boli psihice.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

tratament

Pensionarii timișeni mai au încă 90 de bilete de tratament la dispoziție pentru luna octombrie

Iasmina Olariu27 octombrie 2016
dsc_0155

Competiția sportivă „Știu că pot!” a ajuns la a doua ediție. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să participe

Iasmina Olariu26 octombrie 2016
14700755_549532321899176_2286281533341976175_o

Seri de poveste pentru copii și părinți la Lugoj

Iasmina Olariu24 octombrie 2016
rujeola

Rujeola continuă să dea bătăi de cap timișenilor. Au fost confirmate peste 90 de cazuri

Iasmina Olariu20 octombrie 2016
perne-lugojul-pedaleaza-06

Mişcarea ciclistă a Lugojului, în pană de voluntari pentru a organiza noi ture prin oraş

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
card

Persoanele cu handicap din județul Timiş pot depune cereri pentru eliberarea cardului european pentru dizabilitate

Iasmina Olariu19 octombrie 2016
bila

S-a rezolvat problema tânărului care trăiește în cort. Primăria îi dă o cameră la spital!

Daniel Groza18 octombrie 2016
incalzire

Începe distribuirea cererilor pentru ajutorul de încălzire. Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești

Iasmina Olariu17 octombrie 2016
bila

Lugojenii au sărit în ajutorul tânărului bolnav care trăiește în cort la marginea orașului. Primarul promite că va căuta o soluție!

Daniel Groza14 octombrie 2016
cjas-timis-casa-de-asigurari-de-sanatate-13-700x336

Program modificat la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
afis

Copii din două centre de ocrotire din Lugoj participă la Festivalul „Praf de stele” de la Timișoara

Iasmina Olariu13 octombrie 2016
rendo

Destinul uimitor al unui tânăr crescut într-un orfelinat din Lugoj. Cunoașterea limbii engleze i-a schimbat viața

Daniel Dancea13 octombrie 2016