Cultură

Ziua Banatului, iniţiată de deputaţi, contestată de istorici: „Nu e o zi de triumf, e o zi de ocupare străină”

Ziua Banatului, iniţiată de deputaţi, contestată de istorici: „Nu e o zi de triumf, e o zi de ocupare străină”

Cetateanul Lugoj

Un grup format din 22 de deputaţi au iniţiat, în ultima lună a anului 2015, o lege prin care ziua de 21 iulie să fie declarată oficial drept Ziua Banatului. Printre iniţiatori sunt şi Sorin Stragea, deputat de Lugoj şi Dorel Covaci, deputat de Făget. În expunerea de motive, aleşii au arătat că Banatul a devenit parte a Imperiului Habsburgic la data pe care aceştia vor să o transforme în sărbătoare, după ce 160 de ani a fost administrată de către Imperiul Otoman.

„Luând în considerare faptul că Banatul a revenit în rândul regiunilor europene la data aceea şi faptul că aspectul fizic şi cultural de astăzi al regiunii îşi are originile în acea perioadă, prezenta iniţiativă legislativă propune declararea zilei de 21 iulie, ziua încheierii păcii de la Passarowitz, Ziua Banatului. Cu această ocazie, pot fi organizate manifestări culturale, spectacole cultural-artistice, oferind astfel bănăţenilor şi celor care respectă istoria Banatului posibilitatea de a sărbători anual, într-un mod instituţionalizat, ziua stabilită prin lege”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

În ciuda argumentelor prezentate de către deputaţi, oameni din sfera de specialitate au criticat deja data aleasă de aceştia. Istoricii spun că legiuitorii puteau alege o dată care să reprezinte cu adevărat momentul în care Banatul a devenit o regiune liberă.

„Ziua reprezintă trecerea Banatului din ocupaţia turcească în cea habsburgică. Chiar dacă în perioada următoare, se constată într-adevăr o evoluţie a Banatului, totuşi este ziua care marchează o ocupaţie străină. Cred că pot fi găsite alte zile care să marcheze un triumf, să aibe alte conotaţii pentru evoluţia Banatului. Personal, aş opina printre alte zile la cea de 21 decembrie 1989, când, în urma evenimentelor petrecute atât în Timişoara, cât şi în Lugoj, Arad, Reşiţa, Caransebeş, practic în această zi regimul comunist a fost peste tot terminat. În acea zi, în întregul Banat se iese în stradă şi se paralizează regimul comunist”, a explicat prof. dr. Dumitru Tomoni, istoric.

Deputaţii iniţiatori ai proiectului de lege spun că data este una stabilită de comun acord între grupul care a venit cu ideea de sărbătorire a Zilei Banatului.

„Trebuie să vedem partea pozitivă, anume că s-a decis şi se va adpota o lege, normal că este de dezbătut data, nu este bătută în cuie. Vom lua în seamă şi părerile avizate, vom discuta şi la final se va lua o decizie, Banatul fiind fruncea, e musai să aibă o sărbătoare dedicată lui”,  este părerea lui Dorel Covaci.

„Puteam să alegem şi o altă zi, s-au discutat evident mai multe, însă se suprapunea cu Ziua Timişoarei. La data aleasă, Banatul a intrat în Europa, cu bune şi cu rele, dar în general cu bune. Este un proiect, s-ar putea şi modifica în urma dezbaterilor, dar asta s-a considerat că este  data benefică pentru Banat, apartenenţa temporară a Banatului în Imperiul Habsburgic începând atunci. Dacă există Ziua Dobrogei, ziua limbii nu ştiu care, e foarte important şi pentru Banat să aibă o zi a lui”, a declarat Sorin Stragea, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ.

Legea se află în momentul de faţă în dezbateri la Senat. Tratatul de la Passarowitz  din 21 iulie 1.718 a fost cel prin care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman pe de-o parte și Imperiul Habsburgic și Republica Venețiană de cealaltă parte. După semnarea tratatului, a urmat una dintre cele mai negre perioade din istoria Banatului Imperial, un război turco-austriac purtat pe meleaguri bănăţene, răscoala românilor bănăţeni, dar şi o epidemie de ciumă care a durat doi ani.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Cultură

Mai multe în Cultură

Şcoala de Muzică din Lugoj a primit o pianină nouă din partea Clubului Rotary

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

E ziua lui Eminescu. Ce a făcut poetul, la Lugoj, în urmă cu aproape 150 de ani

Cetateanul15 ianuarie 2017

Invitaţie la teatru. Actorii lugojeni încep anul cu „Hangiţa”

Daniel Groza11 ianuarie 2017

Ucrainienii şi sârbii din zona Lugojului sărbătoresc Crăciunul

Daniel Groza6 ianuarie 2017

Biserica și credincioșii, deranjați de spectacolul rock de Revelion:“Din biserică se auzeau grohăiturile unora care cântau la festival”

Daniel Groza3 ianuarie 2017

Lugojul, cel mai slab spectacol de Revelion dintre oraşele din vestul ţării. Cântă o trupă anonimă din Ungaria

Daniel Groza28 decembrie 2016

Astăzi e Sfântul Ştefan. Ce tradiţii şi obiceiuri sunt în această zi

Cetateanul27 decembrie 2016

Mitropolitul Banatului vine la Lugoj să sărbătorească 250 de ani de existenţă a Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”

Daniel Groza23 decembrie 2016

TEN TV are program special de Crăciun. Vezi ce emisiuni și filme difuzează

Cetateanul22 decembrie 2016

Făgetul dă clasă Lugojului! Un bulz de 30 de metri şi peste 150 de artişti cu ocazia Târgului de Crăciun

Gabriel Iosa14 decembrie 2016

Să arătăm că ne pasă! Concert caritabil la English Pub pentru copiii de la Centrul „Sf. Ioana Antida” din Lugoj

Iasmina Olariu14 decembrie 2016

Spectacol aniversar al Ansamblului “Lugojana”! 25 de ani de activitate festivalieră la Lugoj şi în întreaga lume

Gabriel Iosa14 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: