Cultură

Ziua Banatului, iniţiată de deputaţi, contestată de istorici: „Nu e o zi de triumf, e o zi de ocupare străină”

Ziua Banatului, iniţiată de deputaţi, contestată de istorici: „Nu e o zi de triumf, e o zi de ocupare străină”

Autoliv

Un grup format din 22 de deputaţi au iniţiat, în ultima lună a anului 2015, o lege prin care ziua de 21 iulie să fie declarată oficial drept Ziua Banatului. Printre iniţiatori sunt şi Sorin Stragea, deputat de Lugoj şi Dorel Covaci, deputat de Făget. În expunerea de motive, aleşii au arătat că Banatul a devenit parte a Imperiului Habsburgic la data pe care aceştia vor să o transforme în sărbătoare, după ce 160 de ani a fost administrată de către Imperiul Otoman.

„Luând în considerare faptul că Banatul a revenit în rândul regiunilor europene la data aceea şi faptul că aspectul fizic şi cultural de astăzi al regiunii îşi are originile în acea perioadă, prezenta iniţiativă legislativă propune declararea zilei de 21 iulie, ziua încheierii păcii de la Passarowitz, Ziua Banatului. Cu această ocazie, pot fi organizate manifestări culturale, spectacole cultural-artistice, oferind astfel bănăţenilor şi celor care respectă istoria Banatului posibilitatea de a sărbători anual, într-un mod instituţionalizat, ziua stabilită prin lege”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

În ciuda argumentelor prezentate de către deputaţi, oameni din sfera de specialitate au criticat deja data aleasă de aceştia. Istoricii spun că legiuitorii puteau alege o dată care să reprezinte cu adevărat momentul în care Banatul a devenit o regiune liberă.

„Ziua reprezintă trecerea Banatului din ocupaţia turcească în cea habsburgică. Chiar dacă în perioada următoare, se constată într-adevăr o evoluţie a Banatului, totuşi este ziua care marchează o ocupaţie străină. Cred că pot fi găsite alte zile care să marcheze un triumf, să aibe alte conotaţii pentru evoluţia Banatului. Personal, aş opina printre alte zile la cea de 21 decembrie 1989, când, în urma evenimentelor petrecute atât în Timişoara, cât şi în Lugoj, Arad, Reşiţa, Caransebeş, practic în această zi regimul comunist a fost peste tot terminat. În acea zi, în întregul Banat se iese în stradă şi se paralizează regimul comunist”, a explicat prof. dr. Dumitru Tomoni, istoric.

Deputaţii iniţiatori ai proiectului de lege spun că data este una stabilită de comun acord între grupul care a venit cu ideea de sărbătorire a Zilei Banatului.

„Trebuie să vedem partea pozitivă, anume că s-a decis şi se va adpota o lege, normal că este de dezbătut data, nu este bătută în cuie. Vom lua în seamă şi părerile avizate, vom discuta şi la final se va lua o decizie, Banatul fiind fruncea, e musai să aibă o sărbătoare dedicată lui”,  este părerea lui Dorel Covaci.

„Puteam să alegem şi o altă zi, s-au discutat evident mai multe, însă se suprapunea cu Ziua Timişoarei. La data aleasă, Banatul a intrat în Europa, cu bune şi cu rele, dar în general cu bune. Este un proiect, s-ar putea şi modifica în urma dezbaterilor, dar asta s-a considerat că este  data benefică pentru Banat, apartenenţa temporară a Banatului în Imperiul Habsburgic începând atunci. Dacă există Ziua Dobrogei, ziua limbii nu ştiu care, e foarte important şi pentru Banat să aibă o zi a lui”, a declarat Sorin Stragea, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ.

Legea se află în momentul de faţă în dezbateri la Senat. Tratatul de la Passarowitz  din 21 iulie 1.718 a fost cel prin care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman pe de-o parte și Imperiul Habsburgic și Republica Venețiană de cealaltă parte. După semnarea tratatului, a urmat una dintre cele mai negre perioade din istoria Banatului Imperial, un război turco-austriac purtat pe meleaguri bănăţene, răscoala românilor bănăţeni, dar şi o epidemie de ciumă care a durat doi ani.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Cultură

Mai multe în Cultură

Programul rugilor de Rusalii, în satele din zona Lugojului

Cetateanul25 mai 2017

Silviu Oravitzan le scrie lugojenilor şi explică cum stau lucrurile cu donaţia sculpturii din Parcul Poştei

Cetateanul24 mai 2017

Alfabetizare cu forţa acum 200 de ani în Banat. Părinţii care-şi împiedicau copiii să frecventeze şcoala erau pedepsiţi

Cetateanul19 mai 2017

FOTO – Lugojenii sunt aşteptaţi la „Noaptea sinagogilor deschise”. Pot afla istoria şi tradiţiile comunităţii

Cetateanul18 mai 2017

Cum se schimbă sala de spectacole a Teatrului “Traian Grozavescu” din Lugoj. Ce lucrări se vor executa în această vară

Cetateanul16 mai 2017
muzeu Lugoj

Noaptea Muzeelor, marcată şi la Lugoj. Ce vor putea vedea cei care vor vizita muzeul lugojean

Cetateanul15 mai 2017

Seară vieneză la Lugoj. Treizeci de elevi pot să primească bilete gratis

Cetateanul13 mai 2017

140 de concurenţi din întreaga ţara se întâlnesc la Lugoj, la Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”

Cetateanul11 mai 2017

Primarului nu-i plac costumele verzi, pe care şi le-au cumpărat dansatorii lugojeni. Le-a mai dat 40.000 de lei ca să-şi schimbe ţinuta

Cetateanul10 mai 2017

Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu” participă la Festivalul Naţional de teatru de la Roman

Cetateanul9 mai 2017

Începe la Timişoara, cea de-a XXXI-a sesiune Helion, cel mai important brand al literaturii SF din România

Cetateanul5 mai 2017

VIDEO – Premiera Gardienii Galaxiei 2 ajunge şi la Cinema Bela Lugosi

Cetateanul2 mai 2017
%d blogeri au apreciat: