Autoliv Lugoj

Cultură

Ziua Banatului, iniţiată de deputaţi, contestată de istorici: „Nu e o zi de triumf, e o zi de ocupare străină”

Ziua Banatului, iniţiată de deputaţi, contestată de istorici: „Nu e o zi de triumf, e o zi de ocupare străină”

Business Strategist

Un grup format din 22 de deputaţi au iniţiat, în ultima lună a anului 2015, o lege prin care ziua de 21 iulie să fie declarată oficial drept Ziua Banatului. Printre iniţiatori sunt şi Sorin Stragea, deputat de Lugoj şi Dorel Covaci, deputat de Făget. În expunerea de motive, aleşii au arătat că Banatul a devenit parte a Imperiului Habsburgic la data pe care aceştia vor să o transforme în sărbătoare, după ce 160 de ani a fost administrată de către Imperiul Otoman.

„Luând în considerare faptul că Banatul a revenit în rândul regiunilor europene la data aceea şi faptul că aspectul fizic şi cultural de astăzi al regiunii îşi are originile în acea perioadă, prezenta iniţiativă legislativă propune declararea zilei de 21 iulie, ziua încheierii păcii de la Passarowitz, Ziua Banatului. Cu această ocazie, pot fi organizate manifestări culturale, spectacole cultural-artistice, oferind astfel bănăţenilor şi celor care respectă istoria Banatului posibilitatea de a sărbători anual, într-un mod instituţionalizat, ziua stabilită prin lege”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

În ciuda argumentelor prezentate de către deputaţi, oameni din sfera de specialitate au criticat deja data aleasă de aceştia. Istoricii spun că legiuitorii puteau alege o dată care să reprezinte cu adevărat momentul în care Banatul a devenit o regiune liberă.

„Ziua reprezintă trecerea Banatului din ocupaţia turcească în cea habsburgică. Chiar dacă în perioada următoare, se constată într-adevăr o evoluţie a Banatului, totuşi este ziua care marchează o ocupaţie străină. Cred că pot fi găsite alte zile care să marcheze un triumf, să aibe alte conotaţii pentru evoluţia Banatului. Personal, aş opina printre alte zile la cea de 21 decembrie 1989, când, în urma evenimentelor petrecute atât în Timişoara, cât şi în Lugoj, Arad, Reşiţa, Caransebeş, practic în această zi regimul comunist a fost peste tot terminat. În acea zi, în întregul Banat se iese în stradă şi se paralizează regimul comunist”, a explicat prof. dr. Dumitru Tomoni, istoric.

Deputaţii iniţiatori ai proiectului de lege spun că data este una stabilită de comun acord între grupul care a venit cu ideea de sărbătorire a Zilei Banatului.

„Trebuie să vedem partea pozitivă, anume că s-a decis şi se va adpota o lege, normal că este de dezbătut data, nu este bătută în cuie. Vom lua în seamă şi părerile avizate, vom discuta şi la final se va lua o decizie, Banatul fiind fruncea, e musai să aibă o sărbătoare dedicată lui”,  este părerea lui Dorel Covaci.

„Puteam să alegem şi o altă zi, s-au discutat evident mai multe, însă se suprapunea cu Ziua Timişoarei. La data aleasă, Banatul a intrat în Europa, cu bune şi cu rele, dar în general cu bune. Este un proiect, s-ar putea şi modifica în urma dezbaterilor, dar asta s-a considerat că este  data benefică pentru Banat, apartenenţa temporară a Banatului în Imperiul Habsburgic începând atunci. Dacă există Ziua Dobrogei, ziua limbii nu ştiu care, e foarte important şi pentru Banat să aibă o zi a lui”, a declarat Sorin Stragea, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ.

Legea se află în momentul de faţă în dezbateri la Senat. Tratatul de la Passarowitz  din 21 iulie 1.718 a fost cel prin care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman pe de-o parte și Imperiul Habsburgic și Republica Venețiană de cealaltă parte. După semnarea tratatului, a urmat una dintre cele mai negre perioade din istoria Banatului Imperial, un război turco-austriac purtat pe meleaguri bănăţene, răscoala românilor bănăţeni, dar şi o epidemie de ciumă care a durat doi ani.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Cultură

Mai multe în Cultură

Toaca la Lugoj, ediţia a şaptea

Gabriel Iosa22 martie 2017

[VIDEO] Scandal între primărie, teatru şi asociaţia FOA! Profesorii, acuzaţi de primar că bagă bani în buzunar după bunul plac

Gabriel Iosa17 martie 2017

Într-un sat de lângă Lugoj ruga se înlocuieşte cu Festivalul Fasolei! Programul rugilor de Paşte

Gabriel Iosa15 martie 2017

Maghiarii din Lugoj sunt în sărbătoare. Ce manifestări au loc astăzi

Daniel Groza15 martie 2017

Proiectul Lidl se blochează! Nu se mişcă nicio cărămidă din cazarma Lugojului fără aprobarea ministerului

Gabriel Iosa14 martie 2017

Statuia tenorului Traian Grosavescu din Timișoara așteaptă de jumătate de secol să fie inaugurată

Cetateanul14 martie 2017

Spectacol folcloric în centrul Făgetului, cu ocazia zilei de 8 martie

Cetateanul7 martie 2017

Dansatorii şi soliştii Ansamblului “Lugojana”, spectacol deosebit de Dragobete

Gabriel Iosa22 februarie 2017

Doi americani concertează la Lugoj într-un eveniment marca English Pub, de Ziua Îndrăgostiţilor

Gabriel Iosa9 februarie 2017

Primarul Boldea, în conflict cu angajaţii Muzeului de Istorie! “Au salarii între 15 şi 50 de milioane şi nu fac nimic”

Daniel Groza2 februarie 2017
muzeu Lugoj

Colecţiile Muzeului de Istorie şi Etnografie din Lugoj sunt în pericol. Clădirea a stat toată iarna fără căldură

Daniel Groza1 februarie 2017

[FOTO] Peste 100 de tineri au încins o horă la Lugoj în cinstea Unirii Principatelor Române

Gabriel Iosa24 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: