Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

0

Tânăr român invitat de Stella Kyriakidis să ofere cuvântul de deschidere în evenimentul de lansare a Planului european de combatere a cancerului, în hemiciclul Parlamentului European, 4 februarie, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

„La fiecare 9 secunde un nou caz de cancer este diagnosticat în Europa. Această boală este una dintre principalele cauze de deces în multe state membre ale UE şi a doua cauză principală de mortalitate după bolile cardiovasculare. Supravieţuirea şi calitatea îngrijirii este o altă problemă, întrucât cancerul se orientează tot mai mult către o boală cronică, dar există şi provocarea discriminării pentru pacienţii cu cancer întorşi la muncă sau care solicită asigurare medicală” declara Stella Kyriakides, Comisarul European pentru Sănătate, înainte de evenimentul din 4 februarie, azi, când Comisia Europeană lansează consultarea publică cu privire la „Planul european de combatere a cancerului”. (#EUCancerPlan).

„Comisia Europeană deschide astăzi o consultare publică pentru un plan ambiţios de reducere a poverii cancerului în UE, reducând inegalităţile în domeniul sănătăţii între statele membre. Aşa cum a subliniat Youth Cancer Europe la evenimentul său recent privind sănătatea transfrontalieră, în Parlamentul European: accesul la studii clinice şi terapii inovatoare este încă un joc la latorie în UE. Accesul egal la tratament trebuie să fie un obiectiv esenţial al Planului european de combatere a cancerului”, a declarat Katie Rizvi, fondator Asociaţia Little People România & Youth Cancer Europe.

Victor Gîrbu, tânăr supravieţuitor de cancer, membru al Comunităţii de Tineri Supravieţuitori de Cancer Temerarii, ambasador al reţelei Youth Cancer Europe, ambele entităţi fondate de Asociaţia Little People, va fi unul dintre vorbitorii principali ai acestui eveniment de lansare care va avea loc în hemiciclul Parlamentului European.

Victor a fost diagnosticat pentru prima dată cu tumora lui Wilms la doar şase luni, suferind prima operaţie o lună mai târziu. Lupta lui împotriva cancerului a continuat până în 2010, iar astăzi poate trăi o viaţă normală cu aproximativ 70% din rinichiul stâng. Este licenţiat în drept şi studiază în prezent diplomaţia la Bucureşti.

„Pacienţii sunt şi avocaţi, cercetători, specialişti mass-media, economişti, politicieni. Ca viitori contribuitori la economia Europei, aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Comisia la Planul european de combatere a cancerului. Nu stăm prinvind de pe margine şi aşteptăm ca oficialii să ne rezolve problemele criticând dacă nu reuşesc; oferim cunoştinţele şi expertiza noastră şi ne angajăm să le rezolvăm împreună”, a declarat Victor Gîrbu.

Unul dintre punctele cheie care va fi menţionat de Victor în discursul său este despre sănătatea mentală şi sprijinul psihologic adecvat persoanelor afectate de cancer.

Pentru a celebra Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, Asociaţia Little People este mândră să anunţe un nou proiect: platforma „Sunt OK!”, prima platformă de teleterapie destinată tinerilor afectaţi de cancer din România.

Prin intermediul platformei „Sunt OK!” pacienţii pot beneficia de la distanţă de sesiuni de consultaţie psihologică şi psihoterapie, ori de câte ori au nevoie şi oriunde se află în România, discutând online cu terapeuţi licenţiaţi.

„Frica de reacţia celor din jur, teama de ceea ce înseamnă să fii avut cancer, povara pe care o porţi constant în subconştient că eşti diferit, ideea ca ai putea recidiva, faptul că ţi-ai vedea familia suferind încă o dată sunt gânduri care nu dispar, deşi nu o spunem cu voce tare.” supravieţuitor de cancer, membru al Comunităţii Temerarii.

În fiecare an, cu ocazia acestei zile, Asociaţia Little People România, cunoscută pentru serviciile de suport emoţional oferite copiilor şi tinerilor afectaţi de cancer, întreprinde o serie de acţiuni şi demersuri care să aducă în atenţia opiniei publice provocările complexe ale pacienţilor oncologici.

Sursa: News24.ro.

Citește și