Actualitate

Ziua Națională a Adopției. România are 60.000 de copii în sistemul de protecţie specială

Ziua Națională a Adopției. România are 60.000 de copii în sistemul de protecţie specială

Autoliv

Ziua Națională a Adopției este marcată, pentru cel de-al doilea an consecutiv, în România, în data de 2 iunie. Țara noastră are, de anul trecut, o zi națională dedicată adopției, după o amplă campanie derulată de Asociația Ador Copiii. Instituirea acestei zile are ca scop promovarea adopțiilor, dar și propunerea de soluții pentru simplificarea procedurilor de adopție.

La Timișoara, Ziua Națională a Adopției este marcată printr-o Conferință Națională pentru Adopție. Specialiști din serviciile de adopții de stat sau din ONG-uri de profil dezbat, pe parcursul a două zile, problematica copilului adoptabil, de la partea juridică şi până la componenta psihologică, extrem de importantă şi de sensibilă în acest proces.

Aproape 60.000 de copii sunt încă în sistemul de protecţie specială şi Asociația Ador Copiii vrea să atragă atenţia că anual, în jur de 300 de familii care doresc să adopte resping potrivirea cu un copil adoptabil.

„Din experiența evaluării familiilor adoptive și a formării viitorilor adoptatori, Asociația Ador Copiii atrage atenția că proiectarea imaginii copilului ideal (inexistent, de altfel) asupra copilului adoptabil, cu care familia intră în potrivire, este o tendința generală și așa se explică numărul mare de respingeri a copiilor adoptabili, cât și numărul încă mic de adopții încheiate. Prejudecățile, temerile și miturile care înconjoară adopția împiedică încă mulți copii adoptabili să crească într-o familie permanentă. Facem apel la o mai mare responsabilitate a persoanelor implicate în procedura adopției (specialiști și persoane care doresc să adopte) să conștientizeze că fiecare copil adoptabil are dreptul să spună ‘Mama’ si ‘Tata’ și are dreptul să crească într-o familie”, spune Simona Czudar, preşedintele Asociaţiei Ador Copiii.

Conform Autoritații Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, 821 de copii au fost adoptaţi naţional anul trecut şi 13 au fost adoptaţi internațional. În prezent, alţi peste 4.000 de copii sunt declaraţi adoptabili şi peste jumătate dintre ei au între 7 şi 13 ani. În perioada 2011 – 2013, la nivel naţional au fost eliberate 4.658 de atestate în vederea adopţiei, însă doar 1.917 de copii au fost încredinţaţi familiilor adoptive, iar media anuală de respingere a potrivirii cu un copil a fost de 289 de familii.

Cu ce se ocupă Asociația Ador Copiii

Asociația Ador Copiii este o organizație neguvernamentala, înființată în anul 2004 de un grup de părinți adoptivi, cu o bogată experientă în domeniul apărării drepturilor copiilor vulnerabili, fiind acreditată să desfășoare servicii în acest domeniu. Activitatea organizației este bazată pe respectarea drepturilor fundamentale ale copilului și a convențiilor europene în materie de adopție, pe colaborarea directa cu organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice implicate în domeniul asistenței sociale similare și complementare, și pe respectarea standardelor de calitate europene pentru protecția copilului. În anul 2014 echipa Ador Copiii a recrutat peste 100 de adoptatori și a evaluat pentru atestare peste 60.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Un nou conflict provocat de romi. Au snopit în bătaie un tânăr care se plimba pe stradă cu prietena sa

Cetateanul25 mai 2017

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au reţinut 35 de permise de conducere. Cele mai multe pentru viteză excesivă

Cetateanul22 mai 2017

Trei bărbaţi au cerut unei minore să facă sex cu unul dintre ei, ca să nu distribuie pe Facebook fotografii în care apărea dezbrăcată

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 1.000 de sancţiuni în patru zile. Cele mai multe pentru viteză

Cetateanul19 mai 2017

Săptămâna viitoare vor fi multe întreruperi de curent. Enel are programate lucrări în zona Lugoj-Făget-Buziaş

Cetateanul18 mai 2017
%d blogeri au apreciat: