Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Actualitate

Ziua Națională a Adopției. România are 60.000 de copii în sistemul de protecţie specială

Ziua Națională a Adopției. România are 60.000 de copii în sistemul de protecţie specială

Cetateanul Lugoj

Ziua Națională a Adopției este marcată, pentru cel de-al doilea an consecutiv, în România, în data de 2 iunie. Țara noastră are, de anul trecut, o zi națională dedicată adopției, după o amplă campanie derulată de Asociația Ador Copiii. Instituirea acestei zile are ca scop promovarea adopțiilor, dar și propunerea de soluții pentru simplificarea procedurilor de adopție.

La Timișoara, Ziua Națională a Adopției este marcată printr-o Conferință Națională pentru Adopție. Specialiști din serviciile de adopții de stat sau din ONG-uri de profil dezbat, pe parcursul a două zile, problematica copilului adoptabil, de la partea juridică şi până la componenta psihologică, extrem de importantă şi de sensibilă în acest proces.

Aproape 60.000 de copii sunt încă în sistemul de protecţie specială şi Asociația Ador Copiii vrea să atragă atenţia că anual, în jur de 300 de familii care doresc să adopte resping potrivirea cu un copil adoptabil.

„Din experiența evaluării familiilor adoptive și a formării viitorilor adoptatori, Asociația Ador Copiii atrage atenția că proiectarea imaginii copilului ideal (inexistent, de altfel) asupra copilului adoptabil, cu care familia intră în potrivire, este o tendința generală și așa se explică numărul mare de respingeri a copiilor adoptabili, cât și numărul încă mic de adopții încheiate. Prejudecățile, temerile și miturile care înconjoară adopția împiedică încă mulți copii adoptabili să crească într-o familie permanentă. Facem apel la o mai mare responsabilitate a persoanelor implicate în procedura adopției (specialiști și persoane care doresc să adopte) să conștientizeze că fiecare copil adoptabil are dreptul să spună ‘Mama’ si ‘Tata’ și are dreptul să crească într-o familie”, spune Simona Czudar, preşedintele Asociaţiei Ador Copiii.

Conform Autoritații Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, 821 de copii au fost adoptaţi naţional anul trecut şi 13 au fost adoptaţi internațional. În prezent, alţi peste 4.000 de copii sunt declaraţi adoptabili şi peste jumătate dintre ei au între 7 şi 13 ani. În perioada 2011 – 2013, la nivel naţional au fost eliberate 4.658 de atestate în vederea adopţiei, însă doar 1.917 de copii au fost încredinţaţi familiilor adoptive, iar media anuală de respingere a potrivirii cu un copil a fost de 289 de familii.

Cu ce se ocupă Asociația Ador Copiii

Asociația Ador Copiii este o organizație neguvernamentala, înființată în anul 2004 de un grup de părinți adoptivi, cu o bogată experientă în domeniul apărării drepturilor copiilor vulnerabili, fiind acreditată să desfășoare servicii în acest domeniu. Activitatea organizației este bazată pe respectarea drepturilor fundamentale ale copilului și a convențiilor europene în materie de adopție, pe colaborarea directa cu organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice implicate în domeniul asistenței sociale similare și complementare, și pe respectarea standardelor de calitate europene pentru protecția copilului. În anul 2014 echipa Ador Copiii a recrutat peste 100 de adoptatori și a evaluat pentru atestare peste 60.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

parcare-lugoj

Au început lucrările la parcarea de cinci milioane de euro de la Lugoj: „Proiectul îi aduce Lugojului calitatea de pionier în această industrie”

Daniel Dancea26 octombrie 2016
accountant-copy

“The Accountant” şi “Ouija”, filmele săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa26 octombrie 2016
furt-telefoane-lugoj

Un lugojean a rămas fără telefoanele mobile în timp ce stătea la o bere la terasă

Gabriel Iosa26 octombrie 2016
13754533_1213409505365602_8546908652392531992_n

Un lugojean, singurul candidat pentru postul de city manager al Timișoarei. Contracandidatul a fost scos din joc

Daniel Dancea25 octombrie 2016
elicopter-mai

Trei elicoptere, peste 60 de pompieri, poliţişti, jandarmi, voluntari şi câini de urmă au cătutat o bătrânică pierdută într-o pădure din Timiş

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
discutii-centura-lugojului-drumul-tapiei-intersectie-foto-cetateanul-5

Noul șef al poliției Lugoj, cu ochii pe accidentele de pe centură. „Vom face notificări pentru un sens giratoriu”

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
ora-de-iarna

Atenție: se schimbă ora. Când trecem la ora de iarnă

Iasmina Olariu25 octombrie 2016
1-leu

Doi lugojeni s-au judecat doi ani pentru un leu. Gălăgia făcută de o fetiță, sămânța scandalului

Daniel Dancea25 octombrie 2016
ziua-armatei-romane-lugoj-foto-cetateanul-8

[FOTO] Ziua Armatei Române, sărbătorită la Lugoj cu defilare şi depuneri de coroane

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
grand-corso

Patronii din Lugoj investesc în terase încălzite pentru la iarnă, dedicate fumătorilor şi celor care vor să bea o cafea printre nămeţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
politia noaptea foto lugojinfo

Rupt de beat, la plimbare cu maşina pe străzile din Lugoj! Cât a băut un lugojean înainte de a se urca la volan

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
casa-de-pensii-timis

Haos la Casele de Pensii Lugoj şi Timişoara, din cauza unui server căzut! Cozile dau pe afară din sedii, pensionarii sunt revoltaţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016