Autoliv Lugoj

Actualitate

Ziua Națională a Adopției. România are 60.000 de copii în sistemul de protecţie specială

Ziua Națională a Adopției. România are 60.000 de copii în sistemul de protecţie specială

Business Strategist

Ziua Națională a Adopției este marcată, pentru cel de-al doilea an consecutiv, în România, în data de 2 iunie. Țara noastră are, de anul trecut, o zi națională dedicată adopției, după o amplă campanie derulată de Asociația Ador Copiii. Instituirea acestei zile are ca scop promovarea adopțiilor, dar și propunerea de soluții pentru simplificarea procedurilor de adopție.

La Timișoara, Ziua Națională a Adopției este marcată printr-o Conferință Națională pentru Adopție. Specialiști din serviciile de adopții de stat sau din ONG-uri de profil dezbat, pe parcursul a două zile, problematica copilului adoptabil, de la partea juridică şi până la componenta psihologică, extrem de importantă şi de sensibilă în acest proces.

Aproape 60.000 de copii sunt încă în sistemul de protecţie specială şi Asociația Ador Copiii vrea să atragă atenţia că anual, în jur de 300 de familii care doresc să adopte resping potrivirea cu un copil adoptabil.

„Din experiența evaluării familiilor adoptive și a formării viitorilor adoptatori, Asociația Ador Copiii atrage atenția că proiectarea imaginii copilului ideal (inexistent, de altfel) asupra copilului adoptabil, cu care familia intră în potrivire, este o tendința generală și așa se explică numărul mare de respingeri a copiilor adoptabili, cât și numărul încă mic de adopții încheiate. Prejudecățile, temerile și miturile care înconjoară adopția împiedică încă mulți copii adoptabili să crească într-o familie permanentă. Facem apel la o mai mare responsabilitate a persoanelor implicate în procedura adopției (specialiști și persoane care doresc să adopte) să conștientizeze că fiecare copil adoptabil are dreptul să spună ‘Mama’ si ‘Tata’ și are dreptul să crească într-o familie”, spune Simona Czudar, preşedintele Asociaţiei Ador Copiii.

Conform Autoritații Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, 821 de copii au fost adoptaţi naţional anul trecut şi 13 au fost adoptaţi internațional. În prezent, alţi peste 4.000 de copii sunt declaraţi adoptabili şi peste jumătate dintre ei au între 7 şi 13 ani. În perioada 2011 – 2013, la nivel naţional au fost eliberate 4.658 de atestate în vederea adopţiei, însă doar 1.917 de copii au fost încredinţaţi familiilor adoptive, iar media anuală de respingere a potrivirii cu un copil a fost de 289 de familii.

Cu ce se ocupă Asociația Ador Copiii

Asociația Ador Copiii este o organizație neguvernamentala, înființată în anul 2004 de un grup de părinți adoptivi, cu o bogată experientă în domeniul apărării drepturilor copiilor vulnerabili, fiind acreditată să desfășoare servicii în acest domeniu. Activitatea organizației este bazată pe respectarea drepturilor fundamentale ale copilului și a convențiilor europene în materie de adopție, pe colaborarea directa cu organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice implicate în domeniul asistenței sociale similare și complementare, și pe respectarea standardelor de calitate europene pentru protecția copilului. În anul 2014 echipa Ador Copiii a recrutat peste 100 de adoptatori și a evaluat pentru atestare peste 60.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Garda Lugojeană, mesaj dur pentru edilii oraşului! Cimitirul Eroilor a ajuns o groapă de gunoi

Daniel Groza23 martie 2017

UPDATE FOTO: Ce au ridicat poliţiştii de la tânărul din Coşteiu care vindea tutun pe internet

Gabriel Iosa22 martie 2017

EXCLUSIV „Făbricuță” de tutun în casa unui tânăr de lângă Lugoj. L-a dat de gol anunțul la mica publicitate

Daniel Dancea22 martie 2017

60 de minute de beznă la Lugoj în weekend, cu ocazia evenimentului “Ora Pământului”

Gabriel Iosa21 martie 2017

Zeci de lugojeni amendaţi pentru centura de siguranţă! Un şofer, prins în timp ce vorbea la telefon

Gabriel Iosa21 martie 2017

“Kong: Insula Craniilor”, filmul săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa20 martie 2017

Un primar de lângă Lugoj îşi pierde funcţia. A fost găsit în conflict de interese de Agenţia Naţională de Integritate

Daniel Groza20 martie 2017

Radar Fantomă, în curând pe autostrada Timişoara-Lugoj-Deva

Gabriel Iosa17 martie 2017

[VIDEO] Accient între Lugoj şi Buziaş! Una dintre victime venea de la spital

Gabriel Iosa16 martie 2017

Bătrân de 84 de ani din Lugoj, furat de 17.000 de lei de către trei tâlhari! Bărbaţii au fost prinşi în timpul faptei

Gabriel Iosa16 martie 2017

DIICOT şi mascaţii au descins la Lugoj, la un tânăr care distribuia materiale pornografice cu minori pe internet

Gabriel Iosa16 martie 2017

Poliţia Lugoj rămâne fără comandant de la 1 aprilie

Gabriel Iosa15 martie 2017
%d blogeri au apreciat: