Actualitate

Ziua Națională a Adopției. România are 60.000 de copii în sistemul de protecţie specială

Ziua Națională a Adopției. România are 60.000 de copii în sistemul de protecţie specială

Cetateanul Lugoj

Ziua Națională a Adopției este marcată, pentru cel de-al doilea an consecutiv, în România, în data de 2 iunie. Țara noastră are, de anul trecut, o zi națională dedicată adopției, după o amplă campanie derulată de Asociația Ador Copiii. Instituirea acestei zile are ca scop promovarea adopțiilor, dar și propunerea de soluții pentru simplificarea procedurilor de adopție.

La Timișoara, Ziua Națională a Adopției este marcată printr-o Conferință Națională pentru Adopție. Specialiști din serviciile de adopții de stat sau din ONG-uri de profil dezbat, pe parcursul a două zile, problematica copilului adoptabil, de la partea juridică şi până la componenta psihologică, extrem de importantă şi de sensibilă în acest proces.

Aproape 60.000 de copii sunt încă în sistemul de protecţie specială şi Asociația Ador Copiii vrea să atragă atenţia că anual, în jur de 300 de familii care doresc să adopte resping potrivirea cu un copil adoptabil.

„Din experiența evaluării familiilor adoptive și a formării viitorilor adoptatori, Asociația Ador Copiii atrage atenția că proiectarea imaginii copilului ideal (inexistent, de altfel) asupra copilului adoptabil, cu care familia intră în potrivire, este o tendința generală și așa se explică numărul mare de respingeri a copiilor adoptabili, cât și numărul încă mic de adopții încheiate. Prejudecățile, temerile și miturile care înconjoară adopția împiedică încă mulți copii adoptabili să crească într-o familie permanentă. Facem apel la o mai mare responsabilitate a persoanelor implicate în procedura adopției (specialiști și persoane care doresc să adopte) să conștientizeze că fiecare copil adoptabil are dreptul să spună ‘Mama’ si ‘Tata’ și are dreptul să crească într-o familie”, spune Simona Czudar, preşedintele Asociaţiei Ador Copiii.

Conform Autoritații Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, 821 de copii au fost adoptaţi naţional anul trecut şi 13 au fost adoptaţi internațional. În prezent, alţi peste 4.000 de copii sunt declaraţi adoptabili şi peste jumătate dintre ei au între 7 şi 13 ani. În perioada 2011 – 2013, la nivel naţional au fost eliberate 4.658 de atestate în vederea adopţiei, însă doar 1.917 de copii au fost încredinţaţi familiilor adoptive, iar media anuală de respingere a potrivirii cu un copil a fost de 289 de familii.

Cu ce se ocupă Asociația Ador Copiii

Asociația Ador Copiii este o organizație neguvernamentala, înființată în anul 2004 de un grup de părinți adoptivi, cu o bogată experientă în domeniul apărării drepturilor copiilor vulnerabili, fiind acreditată să desfășoare servicii în acest domeniu. Activitatea organizației este bazată pe respectarea drepturilor fundamentale ale copilului și a convențiilor europene în materie de adopție, pe colaborarea directa cu organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice implicate în domeniul asistenței sociale similare și complementare, și pe respectarea standardelor de calitate europene pentru protecția copilului. În anul 2014 echipa Ador Copiii a recrutat peste 100 de adoptatori și a evaluat pentru atestare peste 60.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

[FOTO] Armata, cadre didactice şi elevi din Lugoj, la un simpozion dedicat Micii Uniri

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017
accedent tren lugoj

O persoană a murit călcată de tren la ieşirea din Lugoj spre Caransebeş

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017

Călin Dobra convocă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a judeţului, după incidentul armat de la Timişoara

Cetateanul19 ianuarie 2017

Un lugojean a mers în SUA pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump

Daniel Dancea19 ianuarie 2017

Primăria Lugoj pregătește inventarul clădirilor pentru care trebuie să crească impozitele până la cinci ori

Daniel Dancea18 ianuarie 2017

UPDATE! Mascaţii au găsit bunurile furate de lugojeanul de 17 ani internat la centrul de la Buziaş

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Mascaţii au descins la Lugoj în această dimineaţă! Ce caută lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Trei zile grele pentru șoferii care circulă pe ruta Lugoj – Deva

Daniel Dancea17 ianuarie 2017

Formula 1 pe autostrada Lugoj-Timişoara! Viteză record înregistrată de aparatul radar

Gabriel Iosa17 ianuarie 2017

“Split”, filmul săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa17 ianuarie 2017

Ivan Guidea face senzaţie în Germania. Luptătorul de la CSM a învins un rus în finala din Bundesliga

Alina Damian16 ianuarie 2017

Bestie cu chip de om! Bărbat dintr-un sat de lângă Lugoj, încarcerat după ce şi-a supus nepoata minoră la perversiuni sexuale

Gabriel Iosa16 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: