Acțiunile globale, petrolul se îndepărtează de maxime pe măsură ce stimulul crește

0

Acțiunile globale au fost fixe vineri, dar la vederea unui nivel record, în timp ce petrolul a scăzut, pe măsură ce randamentele datoriilor de referință au crescut, ajutând la reducerea ultimului raliu de stimulare.
Câștigurile de pe piețele bursiere din Asia s-au dovedit a fi dificil de egalat pentru majoritatea colegilor europeni, după ce au atins un maxim de 1 an în sesiunea anterioară. Acțiunile futures din SUA au sugerat, de asemenea, un început mai mic pentru Wall Street.

Nota de prudență a urmat semnării de joi a unui proiect de lege de stimulare american de 1,9 trilioane de dolari și o nouă înclinare a Băncii Centrale Europene care a determinat o retragere a randamentelor obligațiunilor și a ușurat îngrijorările globale cu privire la creșterea inflației.

Explozia de optimism de pe piață din acele evenimente a ajutat la creșterea acțiunilor asiatice – japonezul Nikkei a adăugat 1,7% -, dar acest lucru a dispărut pe măsură ce Europa s-a deschis pentru afaceri, cu FTSE 100 britanic și STOXX Europe 600 în scădere cu aproximativ 0,5%.

Acest lucru, la rândul său, a cântărit asupra indicelui mondial MSCI, luându-l în roșu, în scădere cu 0,1%, deși la mai puțin de 1,5% distanță față de nivelul record înregistrat luna trecută.

Biden a semnat legislația de stimulare înainte de o adresă televizată în care a promis o acțiune agresivă pentru accelerarea vaccinărilor și apropierea țării de normalitate până pe 4 iulie.
Semnarea planului american de salvare a oferit un nou impuls pentru sentimentul pieței, după ce Banca Centrală Europeană a declarat că este gata să accelereze tipărirea banilor pentru a păstra capacul împrumuturilor, folosind mai generos Programul său de cumpărare de urgență de 1,85 trilioane de euro în perioada viitoare pentru a opri orice creștere nejustificată a costurilor de finanțare a datoriilor.

În acest context de politică monetară foarte slabă, analiștii se așteaptă în mare măsură ca inflația să crească, deoarece lansările de vaccinuri conduc la o redeschidere, ceea ce duce la îngrijorarea că pachetul de stimulare al lui Joe Biden ar putea supraîncălzi economia.

Randamentele Trezoreriei americane pe 10 ani au crescut din nou vineri, înapoi peste 1,6% și pe drumul de a crește pentru a șaptea săptămână consecutivă.

Pe piețele valutare, dolarul a câștigat 0,56% față de yen și 0,4% față de euro și lira sterlină, deși acesta din urmă a fost ajutat de știrile că economia s-a contractat mai puțin decât se aștepta în ianuarie.

Între timp, indicele dolarului, care urmărește moneda SUA în comparație cu un coș de șase rivali majori, a crescut cu 0,4%.
Piețele vor rămâne probabil volatile în al doilea trimestru, în special pentru dolar, care a fost mult mai puternic decât așteptările de la începutul anului, a declarat Cliff Zhao, strateg șef la China Construction Bank International.

„Deci, cred că dolarul puternic al SUA ar putea afecta unele condiții de lichiditate pe piețele emergente”, a adăugat el.

Prețurile petrolului s-au retras de la câștigurile puternice pe măsură ce dolarul s-a confirmat, cu petrolul american scăzând cu 0,3% la 65,8 dolari pe baril. Brentul brut a pierdut 0,1% până la 69,54 dolari pe baril.

Prețurile spot la aur au scăzut cu 0,8%, până la 1.707,7 dolari pe uncie.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și