Acțiunile scad și dolarul se ridică în timp ce piețele îi așteaptă pe Jerome Powell și Janet Yellen

0

Acțiunile au scăzut, randamentele obligațiunilor s-au diminuat, iar dolarul s-a ridicat marți către ultimele vârfuri, piețele au o poziție prudentă înainte de mărturia Congresului de către președintele Fed Jerome Powell și secretarul trezoreriei Janet Yellen.

Indicele STOXX de 600 de acțiuni europene a scăzut cu 0,4%, în timp ce randamentul de referință al obligațiunilor de stat germane pe 10 ani a scăzut cu 1,9 puncte de bază, până la -0,3290%, pe măsură ce scufundarea de luni în lira turcească și îngrijorările persistente cu privire la ratele de infecție cu coronavirus i-au determinat pe investitori către active mai sigure.

Dolarul a fost confirmat, iar contractele futures S&P 500 au fost cu 0,28% mai mici, piețele îndreptându-și atenția asupra unei actualizări de la Powell. În observațiile pregătite pentru predarea la o ședință de congres marți dimineață, șeful Fed a declarat că redresarea economică a SUA a progresat „mai repede decât se aștepta în general”.

„FOMC săptămâna trecută a prezentat destul de clar ceea ce este punctul de vedere al Fed în ceea ce privește ratele … următorul lucru pe care se vor concentra piețele este probabil obținerea unor detalii de la Yellen cu privire la investiții suplimentare în infrastructură”, a declarat Alex Wolf, șeful investițiilor. strategie pentru Asia la JP Morgan Private Bank, referindu-se la o declarație a Comitetului Federal pentru Piața Deschisă.
Un pachet mixt de noi sancțiuni occidentale asupra Chinei, îngrijorările legate de coronavirus și tumultul turc după destituirea șocului de către președintele Tayyip Erdogan a șefului băncii centrale în weekend a lăsat investitorii să aștepte un semnal mai ferm.

În Asia, cel mai amplu indice MSCI al acțiunilor Asia-Pacific în afara Japoniei a scăzut cu 0,66%, afectat de o scădere de 0,95% a cipurilor chineze, ca urmare a unui nou val de sancțiuni americane și europene legate de abuzurile drepturilor omului în Xinjiang.

Sancțiunile noi asupra Chinei au determinat o repetare imediată de la Beijing împotriva UE, care a apărut mai larg, inclusiv parlamentari europeni, diplomați, institute și familii.
Adăugate la nervozitatea pe piață au fost și alte îngrijorări legate de eficacitatea vaccinului AstraZeneca Plc dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, după ce o agenție de sănătate din SUA a spus că medicul ar fi putut include informații învechite în datele sale.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 1,62% și a avut loc un debut cald pe piață pentru Baidu, care a văzut că acțiunile gigantului tehnologic chinez abia tranzacționează peste prețul lor de listare secundar.

Nikkei din Japonia a scăzut cu 0,61%, dar piețele emergente din regiune au avut rezultate mai bune.

Bilanțul de referință la 10 ani al Trezoreriei SUA a cedat ultima dată 1,6505%, în scădere de la 1,732% vineri târziu.

Dolarul a câștigat ușor față de șase valute majore tranzacționate la 92.019, după ce a scăzut cu 0,32% luni, în timp ce prindea avansuri față de kiwi, australian și sterlină.
Dolarul din Noua Zeelandă a atins un nivel minim de trei luni după ce guvernul a introdus impozite pentru a reduce speculațiile imobiliare, o mișcare pe care investitorii au considerat-o că ar putea permite băncii centrale să mențină ratele dobânzilor mai mici pentru mai mult timp, cu un risc mai mic de bule imobiliare.

Petrolul a scăzut, de asemenea, pe fondul ofertei abundente și îngrijorat de faptul că noile borduri pandemice și lansarea lentă a vaccinurilor în Europa vor încetini recuperarea cererii de combustibil.

„Călătoriile la nivel mondial parcă ar putea fi la un timp distanță”, a spus Matt Stanley, broker de combustibil la Star Fuels din Dubai, adăugând că o recuperare a cererii de petrol în a doua jumătate părea îndoielnică, deoarece blocările rămân la ordinea zilei.

La termen, petrolul britanic West Texas Intermediate a scăzut cu 1,07%, iar cel brut Brent a scăzut cu 1,24%, până la 63,90 dolari pe baril.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata