Activitatea comercială din zona euro și-a revenit în martie, dar blocările reînnoite vor afecta

0

Activitatea comercială din zona euro a crescut în mod neașteptat luna aceasta, a arătat un sondaj preliminar, însă o mare parte din Europa suferă un al treilea val de infecții cu coronavirus și măsuri de blocare reînnoite, care pot să nu dureze până în aprilie.
Fabricile au crescut producția la cel mai rapid ritm lunar din ultimii 23 de ani, contracarând o încetinire continuă a industriei de servicii dominante a blocului valutar, care este mult mai vulnerabilă la blocaje și la lansarea lentă a vaccinurilor din regiune.

PMI compozit flash IHS Markit, văzut ca un bun ghid pentru sănătatea economică, a revenit peste marca de 50 care separă creșterea de contracție, la 52,5 în martie comparativ cu 48,8 din februarie, cea mai mare de la sfârșitul anului 2018.

Chiar și cel mai optimist respondent într-un sondaj Reuters a prognozat că va crește la 51,0, în timp ce mediana a prezis doar o creștere modestă la 49,1.

„Creșterea din martie a PMI compozit din zona euro a împins-o înapoi peste marca 50 pentru prima dată în șase luni, dar înăsprirea recentă a restricțiilor din mai multe țări sugerează că îmbunătățirea nu va fi susținută”, a declarat Jessica Hinds la Capital Economie.

Indicând că cea mai mare economie a Europei a ridicat până acum blocarea pandemiei, activitatea fabricilor germane a crescut la un nivel record și sectorul serviciilor s-a extins după cinci luni succesive de contracții.
În Franța, cea de-a doua cea mai mare economie din zona euro din 19 țări, activitatea s-a menținut mai bine decât se aștepta, producția avansând în cel mai rapid ritm din ultimii trei ani.

Un val de noi comenzi în așteptarea unei reduceri a restricțiilor de blocare și lansarea rapidă a vaccinurilor COVID-19 din Marea Britanie, a determinat, de asemenea, o revenire mult mai puternică pentru companiile britanice, care se află în afara zonei euro și a Uniunii Europene.
Un PMI rapid care acoperă industria serviciilor din zona euro a crescut la 48,8 față de 45,7 din februarie, încă pe teritoriul contracțional, dar a fost cel mai înalt nivel din august și cu mult peste așteptarea mediană într-un sondaj Reuters pentru 46,0.

O mare creștere a costurilor de intrare a determinat firmele de servicii să își mărească prețurile pentru prima dată în puțin peste un an. Indicele prețurilor de producție a urcat la 50,8 de la 48,1.
Orice semn al creșterii presiunilor asupra prețurilor ar putea fi binevenit de Banca Centrală Europeană, care s-a străduit să obțină inflația aproape de ținta sa, dar un sondaj Reuters la începutul acestei luni a sugerat că reducerea va fi de scurtă durată.

Între timp, cererea în creștere pentru bunuri fabricate a ajutat fabrica de flash PMI să crească la 62,4 de la 57,9, confortabil cea mai mare valoare de la începutul sondajului în iunie 1997 și cu mult peste toate previziunile într-un sondaj Reuters care a prezis 57,7.

Un rezultat de măsurare a indexului, care se alimentează în PMI compozit, a crescut la un sondaj maxim de 63,0 de la 57,6.

Creșterea producției a fost condusă de o creștere record a producției din fabrică în Germania, însoțită de cea mai rapidă creștere a producției de după ianuarie 2018, atât în ​​Franța, cât și în regiune în ansamblu, a remarcat IHS Markit.

Acest salt al producției a venit în timp ce fabricile din zona euro au încercat să răspundă cererii crescânde, de asemenea, la un nivel ridicat al sondajului, cu noul indice de comenzi la 64,2 față de 57,8 din februarie.

„Sectorul manufacturier pare să se afle în acest moment pe un teritoriu în plină expansiune”, a spus Bert Colijn la ING.

„Noile comenzi au crescut în luna martie, comenzile de export crescând în mod rapid, indicând faptul că profiturile din zona euro din restul lumii sunt mult mai deschise în această fază a pandemiei.”

Între timp, în speranța că programul de vaccinare se va accelera și va permite revenirea la un fel de viață normală, optimismul a rămas ridicat. Indicele compozit al producției viitoare a scăzut doar de la maximul pe trei ani din februarie, de la 67,0 la 66,8.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata