Actrița americană Mary Tyler Moore a murit la vârsta de 80 de ani

0

Actrița americană premiată cu premiul Emmy, Mary Tyler Moore, a murit la vârsta de 80 de ani, spune publicistul ei. A fost cunoscută mai ales pentru rolurile sale de televiziune în sitcom-ul din anii 1960 The Dick Van Dyke Show și eponimul The Mary Tyler Moore Show în anii 1970. De asemenea, a fost nominalizată la Oscar pentru cea mai bună actriță în 1980 pentru filmul Oameni obișnuiți. Mara Buxbaum a declarat că a murit în compania prietenilor și a soțului ei, dr. S. Robert Levine.

Născută în Brooklyn, New York, Moore s-a mutat la Los Angeles când avea opt ani și și-a început cariera în domeniul public ca dansatoare, la vârsta de 17 ani. Prima ei apariție a fost într-o reclamă Hotpoint din anii 1950, îmbrăcată ca un elf.

Dar părțile ei au crescut în dimensiune în acel deceniu, înainte de a obține rolul soției Laura Petrie în The Dick Van Dyke Show în 1961. În 2012, Van Dyke a spus că lucratul cu „frumoasa, strălucitoarea și talentata”, Moore a fost „o bucată de tort fără aniversare”.

Mai târziu, ea a jucat în rolul producătorului TV Mary Richards în serialul ei auto-intitulat. Difuzat timp de șapte sezoane din 1970 până în 1977, a fost numit de Time Magazine ca una dintre cele 17 emisiuni care „au schimbat televiziunea”.

Moore a apărut pe ecran într-un moment în care femeile cu roluri principale erau personaje tradiționale de gospodine. Dar, cu pantalonii moderni și părul în stil Jackie Kennedy, și jucând rolul unei femei singure, trăind singură și urmând o carieră, a provocat stereotipul în fața a milioane de telespectatori.

Moore și soțul ei de atunci Grant Tinker au creat și au produs spectacolul și o serie de spin-off-uri, precum și alte programe de succes, inclusiv Hill Street Blues, St. Elsewhere și Remington Steele.

Gazda Oprah Winfrey a descris-o pe Moore ca fiind una dintre primele sale inspirații, spunând că o urmărea în fiecare săptămână în copilărie.

„Am vrut să fiu Mary”, a spus ea. „Am vrut să trăiesc acolo unde a trăit Mary”.

Moore a schimbat comedia cu drama în Oameni obișnuiți, interpretând o mamă bogată și tristă care își pierde fiul într-un accident. Pe lângă un trofeu de Oscar, rolul i-a adus și un premiu de la Globurile de Aur.

Robert Redford, care a regizat filmul, i-a adus un omagiu, spunând că „energia, spiritul și talentul au creat un nou punct luminos în peisajul televiziunii”.

Co-starul Timothy Hutton a spus într-o declarație: „A fost o persoană cu adevărat uimitoare, o adevărată prietenă și o inspirație pentru toți”.

Sursa: News24.ro.

Citește și