Garda Naţională de Mediu (GNM) a aplicat, în primele 11 luni ale anului, amenzi de peste 51,3 milioane de lei, în creştere cu 40% în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2018, când valoarea penalităţilor a fost de 36,739 milioane de lei, relevă Raportul de activitate al instituţiei, consultat de AGERPRES.
În perioada de referinţă, s-a mai dispus aplicarea a 1.446 de avertismente, comparativ cu 1.477, raportate la finele lunii noiembrie a anului anterior. În plus, au fost înregistrate 176 de acţiuni privind sistarea activităţii (130, în 2018), un număr de 34 de propuneri de suspendare a acordurilor sau autorizaţiilor de mediu (faţă de 50, în aceeaşi perioadă din anul trecut), precum şi 39 de sesizări penale, faţă de 24, în urmă cu un an.
Potrivit sursei citate, din totalul celor 36.949 de inspecţii efectuate din perioada ianuarie – noiembrie, anul curent, 29.397 au vizat domeniul controlului poluării, iar 7.552 zona biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.
Raportul GNM arată, totodată, că, doar la nivelul lunii noiembrie 2019, inspectorii de mediu au întreprins 3.327 de controale, fiind aplicate 268 de amenzi, în valoare de aproximativ 4,96 milioane de lei.
Cele mai multe inspecţii (2.466) au fost efectuate în domeniul controlului poluării, în timp ce 861 de controale au vizat domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.
În acelaşi timp, în ultima lună de toamnă a acestui an, au fost aplicate 139 de avertismente, 30 dispoziţii de sistare a activităţii, patru propuneri de suspendare acorduri/autorizaţii de mediu, respectiv patru sesizări penale.
Garda de Mediu menţionează că autorităţile administraţiei publice locale sunt cele care trebuie să se ocupe de salubrizarea localităţilor la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţelor şi al sectoarelor din Bucureşti.
De asemenea, serviciul de salubrizare are în atribuţii, printre altele: măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice, curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea acestora în funcţiune pe timp de polei sau de îngheţ, colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi cele provenite din activităţi comerciale şi instituţii, dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea.
Sursa: Financiarul.ro.