Banca Angliei dezvăluie o nouă bancnotă care îl sărbătorește pe Turing, spărgătorul de coduri din cel de-al Doilea Război Mondial

0

Banca Angliei a dezvăluit designul unei noi bancnote care îl sărbătorește pe matematicianul Alan Turing, care a ajutat Marea Britanie să câștige al Doilea Război Mondial cu abilitățile sale de a sparge coduri, dar care se crede că s-a sinucis după ce a fost condamnat pentru că a făcut sex cu un partener de sex masculin.

Noua bancnotă de 50 de lire sterline (69 de dolari) prezintă o imagine a lui Turing, formule matematice dintr-o lucrare pe care a scris-o în 1936, care au pus bazele informaticii moderne și desene tehnice pentru aparatele utilizate pentru a descifra codul Enigma.

Nota poartă, de asemenea, un citat care îi apariține lui Turing despre creșterea inteligenței mașinăriilor:

„Aceasta este doar o prevestire a ceea ce urmează și doar umbra a ceea ce va fi”.

Turing a construit pe baza unor matematicieni polonezi care descoperiseră cum să citească codul Enigma al Germaniei, o modalitate de a sparge securitatea sporită a codului de către naziști.

Această poveste a fost relatată în filmul din 2014 The Imitation Game în care Turing a fost interpretat de actorul Benedict Cumberbatch. Munca lui Turing a condus la decriptarea comunicațiilor navale germane care au ajutat convoaiele aliate să se îndepărteze de U-boat-uri și au fost esențiale în Bătălia din Atlantic.

De asemenea, a dezvoltat o tehnică care a dus la deslușirea cifrului mai sofisticat, Lorenz al Germaniei. Turing a fost condamnat pentru o faptă gravă în 1952 pentru că a făcut sex cu un bărbat și a fost supus castrării chimice cu injecții cu hormoni feminini pentru a evita închisoarea.

Și-a pierdut autorizația de securitate pentru a lucra cu agenția de spionaj britanică GCHQ. Sexul homosexual a fost ilegal în Marea Britanie până în 1967. Turing a folosit cianură pentru a se sinucide în 1954, în vârstă de 41 de ani, potrivit unei anchete din acel moment.

Regina Elisabeta a primit iertare regală în 2013 pentru condamnarea penală care a precedat moartea sa.

„Există ceva din caracterul unei națiuni în banii acesteia”, a declarat joi guvernatorul BoE, Andrew Bailey, într-o declarație care a evidențiat amploarea realizărilor lui Turing.

„El a fost, de asemenea, gay și, în consecință, a fost tratat îngrozitor”, a spus Bailey.

„Plasându-l pe noua noastră bancnotă de 50 de lire sterline, îi sărbătorim realizările și valorile pe care le simbolizează”.

Șeful GCHQ, Jeremy Fleming, a declarat că imaginea lui Turing pe bancnotă este un moment important.

„Turing a fost apreciat pentru mintea sa strălucitoare și a fost persecutat pentru că era homosexual. Moștenirea sa este o reamintire a valorii îmbrățișării tuturor aspectelor diversității, dar și a muncii pe care încă trebuie să o facem pentru a deveni cu adevărat incluzivi ”, a spus Fleming.

Sursa: News24.ro.

Citește și