Brăila: Judecătorii Tribunalului protestează împotriva abrogării pensiilor de serviciu ale magistraţilor

0

Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Brăila, întrunită în şedinţă, marţi, la convocarea Secţiei pentru judecători din CSM, a hotărât în unanimitate că „iminenta aborgare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători încalcă brutal independenţa magistraţilor şi afectează statutul constituţional al acestora”, se arată într-un comunicat de presă remis de Tribunalul Brăila.

„În cadrul acestei întruniri s-a hotărât că, începând din data de 22 ianuarie, va fi amânată judecarea cauzelor cu excepţia celor urgente. Judecătorii de la Tribunalul Brăila consideră că CCR a statuat că independenţa justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor care presupune şi asigurarea unor garanţii sociale, precum pensia de serviciu”, potrivit respectivului comunicat de presă.

Decizia CCR nr. 873/2010 a declarat ca fiind neconstituţională măsura adoptată de Guvern, a reducerii pensiilor de serviciu ale magistraţilor prin Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor din anul 2010. Abrogarea pensiei de serviciu (art.103 din Legea nr.92/1992 reluat în art. 85 din Legea nr. 303/2004), prin art.198 din Legea nr.19/2000, privind sistemul public de pensii, a fost declarată neconstituţională şi prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 20/2.02.2000, publicată în Monitorul Oficial al României nr.12/18.02.2000.

„Reamintim pe această cale că alimentarea unui conflict artificial şi inutil oferă muniţie exclusiv acelor persoane care nu doresc un stat de drept, o magistratură independentă, un corp onest, netimorat şi profesionist al magistraţilor în România şi care ignoră în mod repetat cele statuate în mod constant de Curtea Constituţională şi entităţile internaţionale relevante. Devine astfel imperativ ca puterea legislativă şi puterea executivă să garanteze acordarea pensiei de serviciu şi a remuneraţiei adecvate ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzută de art. 1 alin. 3 din Constituţia României”, se mai menţionează în comunicatul semnat de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului Brăila.

Sursa foto: antena3.ro

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și