Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus, joi, că are soluții pentru a diminua deficitul bugetar și a dat asigurări că bugetul pentru 2020 va respecta legislația care prevede creșterile de pensii și salarii. Pentru reducerea deficitului, ministrul va discuta cu reprezentanții ANAF.
În ceea ce privește deficitul pentru 2020, Florin Cîțu a spus că acesta va ține cont de tratatele semnate cu Uniunea Europeană, respectiv pactul fiscal ce prevede un deficit limită de 3% și că PNL nu va crește taxe și impozite niciodată.
Despre OUG114/2018, ministrul a spus că părți din ea vor fi abrogate, păstrându-se cu siguranță majorarea salariului minim în construcții la 3.000 de lei și majorarea salariilor profesorilor.
El a mai dat drept exemple de „găuri” lăsate de PSD deficitul de 2,9 miliarde de lei de la bugetul asigurărilor sociale, deși se prevedea un excedent de 2,9 miliarde și o datorie de 1,8 miliarde de lei către companiile care au plătit concediile medicale și cărora Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuie să le returneze banii.
„Este opinia mea ca în ultimii trei ani de zile a fost subminată economia națională”, a spus Florin Cîțu, adăugând că totul ar fi fost premeditat de PSD.
Ministrul Finanțelor a exclus însă posibilitatea unui împrumut de la FMI sau cheltuirea banilor din bufferul de urgență și a precizat că instituțiile internaționale intuiau situația reală din buget, de aici și pesimismul din prognoze. Cu acestea se vor purta discuții și vor fi asigurate că direcția deficitului va fi corectată pe viitor. Împrumuturile vor fi luate din piețele financiare, nu de la FMI, a spus Cîțu, care a punctat că s-a împrumutat recent la cea mai mică dobândă din istorie pentru România, de 0,24%.
El a precizat că nu a semnat încă protocolul de predare-primire pentru că mai vrea să adauge lucruri la el, având în vedere că protocolul e semnat de fostul ministru Eugen Teodorovici și ar putea fi probă în cazul unui dosar penal. Florin Cîțu a mai spus că încă nu a realizat adresa de sesizare a organelor penale, dar că analizează situația și există intenția.
Ministrul a spus că guvernele PSD au condus România după două bugete, un buget prezentat în Parlament și altul nepublic, pentru finanțarea baronilor PSD și a partidului.
„Cam tot ce am găsit aici a depăşit cele mai pesimiste aşteptări ale mele. Mai mult, am aflat că situaţia reală nu era cunoscută şi anticipată nici de partenerii noştri internaţionali. Deci informaţiile care circulau nu erau cele reale. Concluzia este că România în ultimii trei ani de zile … PSD, Teodorovici… economia Românei a fost condusă după două bugete. Şi o spun foarte responsabil, a fost un buget, cel prezentat în Parlament, cel care nu a fost asumat nici de premier şi nici de ministrul Finanţelor Publice. Dar a existat un al doilea buget, care avea de fapt toate informaţiile reale, un buget folosit pentru finanţarea baronilor locali”, a declarat Cîţu.
O metodă folosită de PSD pentru devalizarea bugetului ar fi fost rectificarea bugetară. Cîțu a spus cu existat indicii la fiecare rectificare deoarece se cereau derogări de la legea responsabilității fiscale.
Sursa: News24.ro.