Deții o companie mare aflată în curs de dezvoltare? Cauți soluția de finanțare potrivită pentru achiziționarea de bunuri? Gestionarea eficientă a resurselor este importantă pentru sustenabilitatea afacerii tale pe termen mediu și lung. În acest context, multe companii din România apelează la finanțare prin leasing.
Leasingul financiar oferă companiilor flexibilitate contractuală, pentru a personaliza finanțarea în funcție de specificul fiecărei afaceri în parte. Serviciul permite achiziționarea de bunuri care aparțin unor domenii diverse, cum ar fi auto, echipamente și utilaje agricole, echipamente IT, echipamente medicale sau bunuri din domeniul HoReCa. Dacă dorești anumite bunuri care nu se află în portofoliul companiei de leasing, atunci le poți solicita, iar firma le va achiziționa pentru tine.
Costurile și sustenabilitatea ratelor sunt importante. Deși bunurile achiziționate au de cele mai multe ori scopul de a genera profit, este important să faci încă de la început o simulare a investiției, cu ajutorul unui calculator leasing.
Care sunt avantaje unui leasing financiar?
Contractul de leasing financiar vine cu o serie de beneficii greu de ignorat, mai ales de firmele înființate recent:
- La finalul perioadei contractuale și după plata valorii reziduale, devii proprietarul bunurilor solicitate;
- Rata reziduală poate fi flexibilă. Aceasta poate fi inclusă în rate sau poate fi achitată la finalul contractului. De asemenea, și termene de plată sunt flexibile și adaptate nevoilor tale;
- Nu ai un avans fix pe care trebuie să îl achiți, iar perioada contractuală poate fi cuprinsă între un an și 5 ani;
- Rata lunară este compusă din dobândă și TVA, iar costurile estimative le poți afla încă de la început cu ajutorul unui calculator leasing online;
- Documentația este una simplificată, iar aprobarea finanțării se realizează într-un termen mult mai scurt în comparație cu un credit bancar. Multe companii de leasing au sisteme online prin care pot aproba o cerere de finanțare în 24 de ore;
- Vei garanta chiar cu bunurile finanțate, nefiind necesare alte garanții speciale. Acest lucru este important pentru firmele mici, care nu dețin bunuri cu valoare ridicată.
Care sunt dezavantajele unui leasing financiar?
Este important de precizat faptul că un contract de leasing financiar poate veni și cu câteva dezavantaje, pe care este bine să le cunoști încă de la început:
- Trebuie să îți asumi faptul că bunurile contractate vor avea un anumit grad de uzură la finalul perioadei contractuale. Astfel, este important să le utilizezi cu responsabilitate încă de la început;
- Deși valoarea avansului este una flexibilă, acesta este totuși obligatoriu. Nu vei putea încheia un contract de leasing, fără plata unui avans. Dacă vrei să achiți un avans cât mai mic, trebuie să-ți asumi o rată lunară mai mare. Poți face aceste simulări cu un calculator leasing online;
- Riscurile utilizării bunurilor vor fi responsabilitatea companiei solicitante. Acest lucru se aplică mai ales în cazul autoturismelor, unde clientul va suporta costurile unor eventuale reparații, revizii, RCA sau CASCO.
Din ce este compus un contract de leasing?
Un contract de leasing financiar cuprinde două părți, finanțatorul, care este compania de leasing și beneficiarul, adică firma care solicită finanțare pentru anumite bunuri. Pe lângă cele două părți, vei regăsi în contract și descrierea exactă a bunului pe care l-ai solicitat.
În contract, trebuie specificată valoarea totală a sumei pe care va trebui să o rambursezi, valoarea ratelor de leasing şi termenul de plată. Pentru a avea o predictibilitate asupra acestor cifre, înainte de negocierea contractului, poți utiliza un calculator leasing online, pentru a vedea valorile estimative ale investiției tale.
De asemenea, vei regăsi în contract și perioada exactă de utilizare în sistem de leasing a bunului solicitat. Se va specifica clauza privind obligaţia asigurării bunului și dreptul de opţiune cu privire la achiziționarea acestuia.
În concluzie, un contract de leasing financiar prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje pentru companii, care trebuie puse în balanță în vederea luării unei decizii care să genereze profit. Înainte de a apela la forma de finanțare, consultă un calculator leasing online pentru a afla date estimativ ale investiției pe care urmează să o faci, iar ulterior apelează la o companie de profil pentru a obține cea mai bună ofertă pentru afacerea ta.