Calibrarea şi funcţionarea adecvată a atomizoarelor şi a pompelor de stropit

0

Pulverizatoarele acţionate manual, de mână sau cu rucsac, sunt proiectate pentru a putea aplica insecticide, îngrăşăminte sau diverse substanţe chimice pe suprafeţe mici atât în livezi, cât şi în grădinile de legume sau de flori. Precizia aplicării substanţelor cu aceste instrumente este afectată de tipul duzei, viteza de deplasare sau presiunea de pulverizare.

 

Reguli pentru aplicarea substanţelor cu precizie

Când utilizezi pompe de stropit si atomizoare, chiar dacă ai experienţă, distribuţia uniformă poate fi dificilă. Există trei reguli de precizie a aplicării, iar acestea sunt valabile pentru toate uneltele de pulverizare, inclusiv pentru cele manuale. Iată despre ce este vorba:

Menţinerea vitezei uniforme de mers – este esenţială pentru a păstra constantă rata de aplicare pe toată durata operaţiei. O viteză prea mare de deplasare echivalează cu o rată de aplicare mai mică şi s-ar putea să nu fie eficientă.

Menţinerea unei presiuni constante de pulverizare – este un alt aspect critic pentru menţinerea uniformă a ratei de aplicare, dar şi pentru menţinerea dimensiunii picăturilor. Scăderea presiunii de aplicare este echivalentă cu rate de aplicare mai mari şi picături mai mari.

Menţinerea distanţei optime între duza şi zona de pulverizare.

 

Soluţii pentru a îndeplini mai uşor toate cele trei reguli

Dacă îţi este greu să păstrezi viteza de deplasare, presiunea şi distanţa de pulverizare optime când foloseşti un atomizor manual sau electric, sunt câteva soluţii care te vor ajuta. Viteza de deplasare este condiţionată de ritmul de mers şi de condiţia fizică a utilizatorului, dar şi de topografia terenului care poate fi neregulat sau în pantă. Însă, dacă vei avea un metronom poate fi mai uşor să păstrezi o viteză de deplasare constantă.

 

Majoritatea pulverizatoarelor manual nu sunt dotate cu manometru sau o facilitate de control a presiunii care scade în timpul procesului. De aceea, pulverizatorul trebuie presurizat prin curse intermitente ale popei pentru a nu permite scăderea presiunii şi a ratei de aplicare. Totuşi, dacă pompa va fi presurizată în exces, rata de aplicare va fi prea mare şi vor fi produse picături prea mici care duc la risipa substanţelor şi la un control mai slab al dăunătorilor sau a buruienilor.

 

De asemenea, dacă vei folosi un pulverizator manual, va fi dificil să păstrezi distanţa constantă dintre duză şi zona de aplicare. Este foarte posibil ca braţul să îţi obosească şi să coboare. Pentru a menţine aceeaşi distanţă de la început până la sfârşit, se poate aplica o mişcare constantă de balansare sau de măturare, înainte şi înapoi.

 

Calibrarea manuală a atomizoarelor de tip rucsac

Pe eticheta cutiei cu substanţele care vor fi pulverizate sunt indicaţii despre dozele de aplicare. Totuşi, ratele optime de aplicare se pot obţine doar dacă atomizatorul funcţionează bine şi este calibrat adecvat. Altfel, există riscul de a aplica fie prea multă, fie prea puţină substanţă şi va scădea considerabil eficacitatea produsului şi chiar pot fi afectate plantele.

 

Calibrarea pulverizatoarelor cu braţ lung pentru culturile din camp diferă de cea a pulverizatoarelor cu braţ scurt. De asemenea, acestea trebuie realizate diferit şi în funcţie de suprafaţa tratată care poate fi gazon, livezi sau grădini. Pentru fiecare situaţie există o fişă de calibrare specială care se poate găsi online. 

 

Sunt mai multe metode pentru a calibra un pulverizator manual, iar cea mai bună este cea care ţi se pare mai confortabilă şi cu care te-ai obişnuit. Indiferent de metoda folosită, trebuie realizate nişte măsurători.

 

Metodă de calibrare a pulverizatoarelor manuale

Delimitează o suprafaţă de 90 mp.

Asigură-te că atomizatorul a fost curăţat şi clătit foarte bine, adaugă o cantitate bine măsurată de apă, pulverizează zona delimitată şi măsoară apa rămasă în rezervor. 

 

Fă diferenţa dintre cantitatea de apă iniţială şi cea finală şi vei afla cantitatea consumată pentru a pulveriza cei 90 mp. 

Compară acum rata de aplicare măsurată cu cea recomandată de pe etichetă substanţei pe care o vei folosi. Dacă este cu peste 5% mai mare, trebuie să faci ajustări pentru a reduce diferenţa de aplicare.

 

Soluţii pentru a reduce eroarea de pulverizare

Cea mai simplă metodă pentru a corecta eroarea de aplicare este să schimbi viteza de mers. De asemenea, poţi ajusta presiunea de pulverizare, dar s-ar putea să fie necesare presiuni prea mari care pot afecta plantele, dar şi duzele. Nu utiliza niciodată duzele în afară intervalului de presiune recomandat de producător.

 

Dacă schimbarea vitezei de mers sau a presiunii nu reduc eroare de aplicare sub 5%, nu îţi rămâne decât să schimbi duza cu una care să îţi faciliteze aplicarea dorită. 

 

Alegerea duzei potrivite

Duza de la capătul baghetei de pulverizare are rolul de a determina debitul de lichid necesar pe minut, modelul de pulverizare (poate fi plat, conic sau în unghi) şi dimensiunea picăturilor. Eticheta de pe recipientul cu substanţele folosite nu indică tipul de duză optim, iar alegerea unei duze greşite poate duce la risipă şi nu te va ajuta să controlezi eficient dăunătorii. 

Citește și