Cancerul la plămâni ar putea fi depistat mai devreme cu ajutorul inteligentei artificiale

0

Experții care lucrează pentru Google în zona inteligenței artificiale au creat un model de predicție generală pentru cancerul la plămâni, care poate identifica țesutul malign în forme care sunt greu de observat de cadrele medicale in conditii normale.

O partea importantă în dificultatea tratării majorității formelor de cancer este depistarea cu întârziere a acestora, în stadii în care intervențiile medicale au șanse mai mici de reușită. În mod tradițional, specialiștii radiologi se uită pe sute de imagini produse de tomografii pentru a identifica markerii tumorali. Observarea acestora depinde de calitatea imaginii și stadiul afecțiunii.

AI-ul a fost antrenat pe baza unui mare număr de tomografii anterioare, învățând astfel să depisteze tumora și rata de creștere a țesutului suspectat. Modelul AI a fost testat cu 45.856 de tomografii care au fost analizate în paralel și de o echipă de radiologi specializați în cancer pulmonar.
AI-ul a detectat corect cu 5% mai multe tumori decât echipa de radiologi și a avut un număr de rezultate pozitive false (tumori identificate incorect) mai mic cu 11%.
Algoritmul dezvoltat de Google mai are de parcurs testări și cercetări clinice înainte de a putea fi folosit în cazuri concrete, însă cercetătorii se arată încrezători în potențialul acestuia. Cancerul pulmonar are cea mai mare rată a mortalității dintre toate formele de cancer.
În fiecare an, 1,7 milioane de oameni mor din această cauză.

sursa profit.ro

Sursa: News24.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata