Care sunt beneficiile sparanghelului

0

Dacă veți urmări informațiile nutriționale ale sparanghelului, veți descoperi faptul că este foarte benefic asupra organismului. Pentru început, vă vom lăsa cu o informație uimitoare potrivit căreia 4 bucăți de sparanghel conțin numai 13 calorii, nu au pic de grăsime, colesterol și doar 8 mg de sodiu.

Sparanghelul are puterea de a arde grăsimile, grație fibrelor din compoziția sa, fibre ce fac organismul să ardă mai multe calorii pentru a procesa aceste 4 bucățele de sparanghel.

Având un nivel foarte mic de zahăr și doar 1 g de proteine, nu ai nici un motiv de acum înainte să nu cumperi sparanghel ori de câte ori îl vezi în magazin.

Ce conținut de vitamine și minerale are sparanghelul

Sparanghelul este o plantă ce conține o multitudine de vitamine, chiar și vitaminele A, E, K și B6, în cantități destul de mari. Numai câteva bucăți de sparanghel conțin circa 22% din valoarea zilnică indicată de acid folic, care se ocupă cu păstrarea organismului sănătos.

Această plantă include și cantități mai mici sau mai ridicate de minerale esențiale, printre care calciu, fier, potasiu, cupru, mangan și seleniu. Cu toate că practic sparanghelul nu are grăsimi, are în componența sa cantități impresionante de acizi grași omega-3.

Care sunt beneficiile consumului de sparanghel

Sunt foarte multe motive care vă vor face să începeți să consumați sparanghel:

1. Conținutul de antioxidanți

Glutationul care se află în sparanghel, conține 3 aminoacizi, combinat în doar o moleculă, ce are rol de puternic agent anti-oxidare în corpul vostru. Alături de antioxidanții vitamina C, vitamina A (beta-caroten), zinc, mangan și seleniu, glutationul din sparanghel luptă contra radicalilor liberi care duc la îmbătrânirea și deteriorarea celulelor.

2. Cancerul

Se cunoaște destul de bine faptul că inflamația cronică și oxidarea celulelor poate duce la apariția cancerului. Grație proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante, sparanghelul este un adevărat războinic contra cancerului de vezică urinară, de sân, de colon, pulmonar, de prostată, ovarian, și așa mai departe.

3. Bun pentru inimă

Acidul folic, o vitamină B complexă, este foarte important pentru menținerea unui sistem cardiovascular sănătos și se regăsește din plin în sparanghel. Pentru început, acidul folic, se află într-o reacție biochimică, denumită ciclul de metilare, care lasă transcrierea corectă a ADN-ului, transformarea noradrenalinei în adrenalină și a serotoninei în melatonină.

Mai apoi, acidul folic ajută la echilibrarea homocisteinei aminoacizilor care, la niveluri mult prea mari poate reprezenta un factor important de risc în dezvoltarea bolilor de inimă. În cele din urmă, vitamine din grupul B, precum colina, biotina și acidul pantotenic ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge prin metabolizarea corespunzătoare a zaharurilor și amidonului.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și