Care sunt cele mai comune simptome ale răcelii și cum le poți ameliora?
Dintre infecțiile respiratorii, cea mai frecventă este răceala comună. Aceasta reprezintă o infecție de tract respirator superior (nas și gât), cauzată de diferite tulpini de rinovirusuri.
În general, nu este o afecțiune care pune viața în pericol și nici nu necesită un tratament deosebit. Cu toate acestea, poți să apelezi la o serie de remedii utile. Iată care sunt cele mai frecvente simptome ale răcelii și cum le poți ameliora.
Simptomele răcelii
Răceala comună se manifestă prin (1):
- Febră ușoară
- Strănut
- Tuse
- Dureri de cap
- Dureri în gât
- Congestie nazală (nas înfundat) sau rinoree (secreții nazale)
- Lipsa gustului și mirosului
- Presiune la nivelul urechilor și feței
De cele mai multe ori, aceste simptome au intensitate ușoară. Unele infecții respiratorii grave pot fi la început confundate cu o simplă răceală, din cauza manifestărilor similare. Adresează-te medicului dacă:
- Simptomele se agravează.
- Apar manifestări noi (dificultăți de respirație, vărsături, diaree, frisoane).
- Ești diagnosticat cu o boală cronică sau ești imunodeprimat (sistemul imun este compromis, cum ar fi din cauza chimioterapiei).
Ce presupune tratamentul răcelii?
Răceala comună trece de la sine în 1-2 săptămâni (1). Tratamentul afecțiunii este simptomatic, adică are ca scop ameliorarea manifestărilor. Acesta presupune utilizarea de medicamente pentru scăderea febrei, calmarea tusei sau desfundarea nasului. De asemenea, sunt utile o serie de modificări ale stilului de viață sau remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor de răceală.
Este important de știut că NU este necesară administrarea de antibiotice pentru tratarea răcelii comune. Aceste medicamente au ca scop uciderea bacteriilor, nu a virusurilor (2).
De asemenea, în cazul copiilor nu se recomandă medicamentele fără prescripție medicală, în lipsa recomandării medicului (2).
Cum le ameliorezi?
Pentru a ajuta organismul să lupte cu infecția sau a reduce simptomele, ia în considerare următoarele metode
- Odihnește-te – în această perioadă organismul are nevoie de odihnă (2).
- Hidratează-te cu 2-3 litri de lichide – febra poate provoca deshidratare și crește necesarul hidric. Bea suficientă apă, infuzii de plante, limonadă sau consumă supe. Lichidele calde sunt recomandate pentru ameliorarea durerilor în gât și congestiei nazale. Evită băuturile care conțin cafeină (cafea, ceai negru/verde, energizante) și alcoolul (2).
- Mănâncă echilibrat – consumă mai multe fructe și legume și evită alimentele procesate. Ai nevoie de mese cât mai nutritive, pentru a obține doza necesară de vitamine și minerale.
- Consumă miere – aceasta poate calma tusea. Poate fi consumată ca atare sau adăugată în ceai. Nu se administrează la copii sub 1 an.
- Folosește un umidificator – creșterea umidității aerului poate îmbunătăți respirația și reduce congestia (2). Evită o temperatură ambientală ridicată, pentru că aceasta favorizează un mediu uscat.
- Încearcă gargara cu apă salină – apa cu sare poate ajuta la ameliorarea durerilor în gât (1). Gargara trebuie efectuată de mai multe ori pe zi, timp de câteva secunde. Se utilizează jumătate de linguriță de sare la o cană de 250 ml apă.
- Ia pastile pentru gât – găsești în farmacii diferite comprimate sau drajeuri, din ingrediente naturale sau farmaceutice, care pot calma durerile din gât. Există și produse cu efect similar, sub formă de spray sau gel.
- Ia în considerare medicamentele fără prescripție medicală – analgezicele și antipireticele (antitermice sau medicamente pentru scăderea febrei) pot fi utilizate pentru reducerea simptomelor de răceală.
- Poți încerca remedii naturiste – unele suplimente alimentare, cum ar fi echinacea, vitamina C sau zincul, ar putea reduce simptomele răcelii comune sau durata acesteia. Totuși, dovezile științifice sunt contradictorii (2).
Așadar, simptomele răcelii comune pot fi ameliorate cu aceste metode simple. Nu uita să iei măsuri de prevenție a răspândirii bolii.
Referințe:
- “Common Cold.” 2022, www.nhs.uk/conditions/common-cold/. Accessed 21 June 2022.
- “Cold Remedies: What Works, What Doesn’t.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/cold-remedies/art-20046403. Accessed 21 June 2022.