Ce este Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia?

0

Cine suntem şi ce facem noi, Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia?

La data de 01.07.2004, prin Ordin al Ministrului Administraţiei şi Internelor este înfiinţat Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia, căruia începând cu data de 06.06.2005, i se atribuie denumirea cu conotaţie istorică de „Regele Carol I”, iar în data de 18.02.2015, i se acordă Drapelul de Luptă.

Instituţie relativ tânără, Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia este o instituţie militară de formare continuă destinată să asigure formarea, specializarea şi perfecţionarea pregătirii personalului Ministerului Afacerilor Interne cu atribuţii specifice şi a structurilor similare ale statelor cu care Jandarmeria Română are încheiate protocoale de cooperare şi colaborare, în domeniul tehnicilor montane: schi, alpinism, căutare-salvare-evacuare, acordarea primului ajutor de bază.

Programele de pregătire se desfăşoară pe mai multe paliere formative: iniţiere, specializare, perfecţionare, în funcţie de necesităţile beneficiarilor programelor formative ale Centrului, în vederea desfăşurării misiunilor specifice în mediul montan. Cursurile se desfăşoară, de regulă, pe parcursul a trei săptămâni, atât vara cât şi iarna, în poligoanele alpine şi pe domeniile schiabile din Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal şi Cheile Râşnoavei.

În prima parte a pregătirii, cursanţii învaţă elemente şi tehnici individuale destinate deplasării în siguranţă în mediul montan, indiferent de condiţiile de timp şi anotimp. Ulterior, învaţă tehnici de lucru în echipă, de prim ajutor, utilizarea GPS -ului, salvare din instalaţiile de transport pe cablu, căutare şi salvare – evacuare folosind tehnici convenţionale. În cadrul acestor tehnici nu lipsesc cele executate cu sprijinul suportului aerian, asigurate de Inspectoratul General de Aviaţie.

Pregătirea în alpinism, dezvoltă personalului curajul, tenacitatea, perseverenţa, disciplina, voinţa, calităţile motrice, psihice şi morale şi are drept scop însuşirea cunoştinţelor teoretice şi practice precum şi formarea deprinderilor privind folosirea în siguranţă a materialelor şi tehnicii pe timpul executării misiunilor operative (deplasare, escaladare, traversare, coborâre etc), evacuarea precum şi acordarea primului ajutor de bază persoanelor aflate în dificultate din locuri greu accesibile (înălţimi, ravene, transport pe cablu etc).

Pregătirea în schi, formează personalului priceperi şi deprinderile necesare pentru procedeele tehnice de alunecare şi deplasare pe schiuri sau pe alte mijloace în orice condiţii de teren, pe distanţe mari, diferenţe de nivel, la temperaturi scăzute, pe trasee marcate şi nemarcate.

Pregătirea în domeniul salvării şi evacuării are drept scop însuşirea teoretică şi practică a procedurilor şi tehnicilor necesare executării misiunilor de intervenţie, evacuare şi acordare a primului ajutor medical de bază persoanelor aflate în dificultate (blocate pe înălţimi, rătăcite, surprinse de avalanşă sau în stare de hipotermie, blocate în mijloacele de transport pe cablu etc.).

Stagiile de pregătire au drept scop pregătirea conexă în domeniul salvărilor şi intervenţiilor montane la mare înălţime, în vederea atingerii obiectivului comun „salvarea de vieţi omeneşti”.

Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia, singurul centru de pregătire montană pentru personalul militar din S-E Europei, a pregătit de-a lungul anilor, jandarmii de la secţiile şi posturile Jandarmeriei Române, militari din cadrul structurilor A.T., şi nu în ultimul rând, militari din Turcia, Ucraina, Qatar, Iordania şi Republica Moldova.

Pregătirea personalului propriu, instructorii şi profesorii montani din cadrul centrului, se realizează la centrele de pregătire similară din Franţa, Spania, Italia şi Elveţia, iar pe plan intern, în cooperare cu Batalionul 21 Vânători de Munte Predeal al Ministerului Apărării Naţionale.

Sursa: News24.ro.

Citește și