Ce înseamnă să fii girant într-un credit. 3 lucruri de care să ții cont înainte de a accepta acest statut

0

Sunt multe situații care pot determina necesitatea unui împrumut. Însă, din momentul cererii și până la momentul acordării acestuia, aplicantul trece printr-un proces de verificare, deoarece băncile vor să se asigure că banii vor fi restituiți fără probleme. De aceea, se poate ajunge în situația în care o altă persoană să fie implicată, pentru a garanta plata împrumutului. Girantul își asumă practic o obligație față de bancă prin veniturile personale pentru plata datoriilor unui debitor. Partea bună este că există alternative de creditare, cu un proces de creditare mai avantajos, unde nu este nevoie de alte garanții.

Cu toate acestea, dacă te gândești să devii girant, iată care sunt aspectele de care trebuie să ții cont înainte de a accepta această responsabilitate.

  1. Cum poți îndeplini statutul de girant

Nu oricine poate să devină girant într-un contract de împrumut, deoarece trebuie să fie îndeplinite anumite condiții. În primul rând, girantul demonstrează că are capabilitatea financiară de a-și asuma această obligație. Acest lucru se poate face inclusiv prin deținerea de active (precum bunurile imobiliare) sau prin venitul net. Politica de acordare poate varia de la bancă la bancă, iar criterii precum prezența pe teritoriul României poate fi o altă condiție.

  1. Trebuie să plătești datoria dacă debitorul nu o face

Este important să conștientizezi responsabilitatea care decurge din acest statut. Girantul își ia angajamentul că va plăti datoria dacă debitorul nu reușește să restituie banii împrumutați. Bunurile tale oferite ca și garanție în acest contract (cu care te-ai înscris ca girant) pot fi executate silit în caz de neachitare. Adică dacă nici tu nu poți rambursa suma, banca își va recupera banii cu ajutorul acestor bunuri.

  1. Nu te poți retrage din contract

În cazul în care nu dorești să mai fii girant, este foarte greu să te retragi din acest contract. Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să fie de acord atât debitorul, cât și creditorul. Este foarte puțin probabil să obții aprobarea celui din urmă, deoarece banca nu va risca pierderea garanțiilor. Din acest motiv, în cazul în care constați că vei fi nevoit să plătești împrumutul, nu prea ai opțiunea de a renunța înainte ca banca să îți ceară ție în calitate de girant rambursarea banilor. Ulterior, conform contractului, debitorul ar trebui să despăgubească girantul, dar având în vedere că nu a putut efectua plata către bancă, sunt șanse foarte mici ca acesta să respecte această obligație. De asemenea, conform Investopedia, îți poate afecta scorul de credit, iar pe viitor este posibil să fie dificil să iei un împrumut în interes personal.

În concluzie, dacă alegi totuși să devii girant, trebuie să citești foarte bine condițiile contractuale și să te asiguri că nu te va destabiliza pe tine din punct de vedere financiar eventualitatea în care va trebui să plătești în locul debitorului.

Photo: Shutterstock

 

Citește și