Cele mai frecvente greseli pe care le fac millenialii

0

Millenialii sunt generația născută între 1981 și 1996.  Ei sunt cei care nu lucrează într-un singur loc de când termină facultatea, care caută oportunități de muncă atractive, cu posibilități de promovare, dar care își doresc și un echilibru între viața profesională și cea personală.

Au o afinitate pentru ceea ce înseamnă tehnologie și sunt mari consumatori, achizițiile online fiind parte din cotidianul lor.

Cum stau însă millenialii cu educația financiară:

-Cheltuie mult pe distracție, modă și călătorii

Millenialii știu să se răsfețe, sunt mereu în căutare de restaurante fancy, unde se mănâncă bine și care au și un decor special pentru a-și face o poză pentru Instagram. O cerere mare o au fast-food-urile. Adesea își iau masa sau cafeaua pe drum, iar comanda de pizza acasă se întâmplă și ea cu regularitate. Lipsa mâncării gătite costă însă foarte mulți bani.

Totodată, cunosc tendințele în modă și cheltuie sume importante pe haine și încălțăminte care au în spate un brand. Întodeauna produsele de marcă vor costa cu mult mai mult decât cele no-name, însă millenialii preferă să facă acest efort financiar.

Călătoriile sunt o altă țintă și odată ajunși la destinație nu vor să se priveze de nicio plăcere. Se pregătesc dinaintea plecării cu o sumă frumoasă, văd cât este cursul valutar și schimbă lei în euro, suficienți nu doar pentru obiectivele turistice, dar și pentru o sesiune de shopping și foarte multe suveniruri.

-Nu își fac un buget

Un buget te ajută să ai o imagine foarte clară asupra a ceea ce cheltui, să deții un control asupra banilor și în același timp este util pentru a-ți da seama cum poți economisi.

Millenialii cheltuie foarte mulți bani pe lucruri de care nu au cu adevărat nevoie. Se lasă pradă reducerilor, ca de exemplu încă o rochie cumpărată, doar pentru simplul fapt că era la promoție (și pe care se poate întâmpla chiar să nu o poarte niciodată).

Cu ajutorul unui buget – a unei evidențe de zi cu zi a cheltuielilor, ar putea să vadă cât de mulți bani se duc pe nimicuri, în loc să îi economisească.

 

-Nu economisesc

De ce te-ai gândi la zile negre sau la pensionare, atunci când ești atât de tânăr, iubești distracțiile și vrei să profiți din plin de frumusețile vârstei? De ce să economisești, dacă te mai ajută cu bani și părinții?

Atunci când nu ai bani puși deoparte, o situație de urgență financiară este dificil de depășit, fie că este vorba de repararea mașinii în service, de pierderea jobului sau de o intervenție medicala.

-Se desprind greu de ajutorul financiar al părinților

Mulți dintre millenialii mai tineri, născuți în anii ’90, preferă să stea cu părinții, decât să se împovăreze cu cheltuieli care țin de plata unei chirii sau a utilităților. În felul acesta ei nu își asumă responsabilități financiare. Nu știu cum este să plătești lună de lună plata facturilor sau a unui credit la bancă.

Departe de ei dorința de a își întemeia o familie sau a face un împrumut bancar pentru o casă. Pentru că nu se gospodăresc singuri, mai târziu le va fi greu și vor căuta în continuare sprijinul părinților cu care s-au obișnuit atât de mult.

 

– Nu au un plan de carieră

Setarea unor obiective profesionale cresc șansele de a ajunge la destinație, pe poziția mult râvnită. În felul acesta îți poți gestiona foarte bine resursele, inclusiv banii, pentru a ajunge acolo unde ți-ai propus. Poate astăzi plătești un curs de limbă străină sau accepți un internship pentru care nu ești remunerat (dar de unde ai foarte multe de învățat). Toate acestea sunt obiective pentru planul tău de carieră, cu rezultate în viitor.

 

Investiția în propria persoană este esențială și oferă oportunități și câștiguri nebănuite pe termen lung. Succesul, câștigul financiar consistent nu vor întârzia să apară.

 

 

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și